TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Varning: Ny phishingattack vill stjäla kortuppgifter från SEB-kunder

Skribent:
Publicerad: , 17:19
Uppdaterad: 2013-10-25, 04:57
Respons: Skriv en kommentar!

Phishing-attack mot SEB-kunderAntalet phishing-attacker riktade mot bankkunder fortsätter att öka. Nu är det en ny flod av spam med SEB som falsk avsändare, som innehåller ett meddelande om att din senaste inloggning inte erkänts, och att du måste ”kontrollera din plats” genom att följa ett par instruktioner.

Mejlet innehåller därefter en länk till en sajt som ber dig fylla i dina kortuppgifter för VISA eller MasterCard. Jämförelsevis är det alltså ett phishing-försök på en relativt banal nivå. Med grundläggande kritiskt tänkande är det lätt att inse att det handlar om ett bedrägeri. Det betyder dock inte att det finns många som faller för det.

Det största problemet med phishing (nätfiske) relaterade till banktjänster, är så klart att de kan bli väldigt kostsamma för offret om de faller för det. Det andra problemet är att det inte är helt ovanligt att ovana datoranvändare gör just detta – faller för tricket.

Skälet är att man instinktivt blir orolig när man får ett mejl som påpekar något som har med säkerheten med Internetbanken att göra, och därför – ironiskt nog – reagerar alldeles för instinktivt på att följa instruktionerna och lämna ifrån sig personlig information.

Offret luras alltså till att bli rädd för att råka ut för problem med intrång i Internetbanken, och därför i ren förfäran lämnar alla sina uppgifter i tron om att det kommer sätta stopp för problemet. Men resultatet är det helt motsatta.

Phishing: Försöker lura användare att lämna ifrån sig bankuppgifter

Så identiferar du ett falskt mejl

Just den här phishing-attacken, som spammas ut via mejl till en faslig massa adresser varav en viss procent med största säkerhet verkligen är kund hos SEB, är som sagt rätt banalt genomförd.

Texten i mejlet lyder: ”Du måste kontrollera din plats med detaljer genom att följa instruktionerna nedan.” En sådan formulering talar för att det är ett bedrägeri.

Det finns några saker du ska vara uppmärksam på när det handlar om att identifiera phishing via e-post:

  • Banker mejlar inte ut säkerhetsförfrågningar. Ingen Internetbank skulle få för sig att mejla dig och be om dina personliga uppgifter. Det händer inte. E-post är alldeles för osäkert för att hantera sådant här via.
  • Språket. Meddelandena är nästan alltid på svenska, men det är som regel organiserad brottslighet i andra länder som ligger bakom utskicken. De ser bara till att anpassa meddelandena efter e-postadressens toppdomän. Har du en .se-adress får du således ett mejl på svenska, och med en svensk bank som avsändare. Själva meddelandet verkar oftast vara översatt via Google Translate, eller liknande tjänst, varför det sällan är grammatiskt korrekt.
  • Länken. Håll koll på var länken går någonstans. Den leder med största sannolikhet aldrig till Internetbankens domän. Kontrollera adressen ordentligt. En webbadress börjar med http:// och själva domänen hittar du precis före det första /-tecknet i adressen (exklusive de i http://). Ett exempel på hur en falsk adress kan se ut: www.seb.se.konstigadress.info/security. Vid en första anblick ser man www.seb.se. Men dessa är bara underdomäner till den riktiga adressen konstigadress.info, som inte alls har med Internetbanken att göra.
  • Avsändaradressen. Den här kan fejkas, så lägg inte för mycket tyngd på den. Men om Internetbanken skulle kontakta dig, hade de gjort det från en adress på deras domän. Fast som sagt – de kommer inte göra det om det handlar om säkerhet.
Tipsa gärna dina vänner om hur de identifierar ett falskt mejl från Internetbanken! Det kan du göra genom att rekommendera de här tipsen på Facebook.

 

En trygghet idag är att alla de stora webbläsarna har ett inbyggt skydd mot farliga webbsidor. Detta kräver dock att tillräckligt många har anmält sidan som farlig, och innan det har hänt kommer de inte att stoppa besöken. När de indexerat adressen som farlig eller olämplig, kommer en varning att visas istället för webbsidan.

Ett annat riktigt bra verktyg för att stoppa och varna för farliga webbsidor är SiteAdvisor. Testa gärna det.

De allra flesta fall av phishing-försök där man använder en bank som avsändare, går ut på att lura mottagaren till att lämna ifrån sig sina uppgifter för konto- och kreditkort av typerna VISA och MasterCard. Gör du det kommer bedragarna att kunna debitera pengar från ditt kort, och du kommer att få stora problem att få tillbaka de pengarna.

Du kan inte räkna med att bankerna ersätter dig; Banker ersätter inte dig som fallit för nätfiske. Därför är det verkligen viktigt att man lär sig identifiera olika typer av bedrägerier och nätfiske. Här kan du läsa fler artiklar om det:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.