TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Varning: Scam via telefon, indier om problem med din dator

Skribent:
Publicerad: , 12:58
Uppdaterad: 2011-08-30, 12:08
Respons: 29 kommentarer

Indier och Microsoft-scam med TeamviewerPå nätet talas det just nu om ett nytt scam som går ut på att engelsktalande personer (ofta med indisk brytning) ringer till dig och berättar att du har problem med datorn. Ofta kommer samtalet från telefonnumret 001000181. De uppger sig ringa från Microsoft och förklarar att du ska ladda ner en programvara som heter Teamviewer.

Teamviewer är ett så kallat fjärrstyrningsprogram (remote access) som ger de uppringande tillgång till din dator. Personerna som ringer upp påstår att du har drabbats av ett farlig virus och, ungefär, att världen håller på att gå under.

På webbsajten Missatsamtal finns en lång lista över berättelser från drabbade som blivit uppringda av 001000181 eller +1000181. De berättar alla samma sak – någon som ringer och förklarar på engelska att de ringer å Microsofts räkning.

De berättar att din dator skickar ut virus och för att de ska kunna fixa din dator behöver du installera ett verktyg som heter Teamviewer. Det låter dem få tillgång till din dator, och kan således komma åt alla din filer.

En av uppgiftslämnarna på Missatsamtal hade god teknisk kompentens och spelade med. Han satte upp en virtuell maskin och lät scammaren koppla upp sig mot denna. Personen loggade sedan allt som indierna gjorde på datorn och skickade informationen till polisen:

Det han inte visste var att jag har full koll på mina saker samt att jag sitter bakom en ordentlig brandvägg. Medans jag lossades göra det han sa så satte jag upp en virtuell windows miljö på mitt nätverk eftersom jag inte ens kör Windows utan är Mac användare.

Missadesamtal kan du läsa fler berättelser från personer som blivit uppringda av den här typen av scammare. Det är så klart lite knivigt och lätt att gå på det. Microsoft använder sig nämligen av indisk telefonsupport, så det är nog många som tyvärr faller för tricket.

Sprid gärna informationen till dina bekanta, för det verkar vara väldigt många som blivit uppringda!

Läs vidare: Läsare drabbade av telefonbedragare från ”Microsoft”

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

29 kommentarer

 1. ErikaS2015-09-23 at 22:35Reply

  hej!
  Idag blev jag uppringd av dessa filurer, han pratade med engelsk/ indisk/ jamaicansk brytning, ett tag gick ja på va han sa, han pratade om en signal min dator sänder ut, o att han sänt ut den i flera dagar, detta vill han visa mig bara, så om jag trycker på flaggan och bokstaven r samtidigt så funkar det, o då ska han guida mig genom och visa infektionen, detta funkade inte då fick ja prata med en annan som sa att jag behöver ladda ner programmet timewear, först när ja började läsa vad programmet var för då började jag ana att det va ngt skumt, ja bad han ringa tillbaka till mig för ja va tvungen o gå ett ärende, ja la på och ringde upp polisen, först då fick jag bekräftat att jag hade blivit nästan blåst, redigt blåst, jag har inte hört eller brytt mig ärligt om dessa bedrägerier innan, ärligt det händer ju inte mig, idag hände det Nästan, vill bara berätta vad som hänt och att ja va helt ovetande om dessa bedrägerier, fram till idag. Så se upp där ute i stugorna, Hälsning från en som nästan blev blåst.

 2. Falska bluffsamtal från "Microsoft" fortsätter | Vemringde.se/blogg2013-11-17 at 18:22Reply

  […] Rapporterna om oseriösa engelsktalande telefonsamtal från Microsoft rapporterades först in under mitten på 2011, både här på vemringde.se och på teknikbloggar som denna. […]

 3. StenLj2013-10-18 at 14:06Reply

  För några dagar sedan ringde, tidigt på morgonen och väckte oss, en person som talade dålig indisk-engelska. Han ringde två gånger och påstod att min dator sände ut mail och ville att jag skulle starta om min dator. Han påstod sig ringa från något sorts dataföretag.

  Idag (fre 18 okt 2013) ringde de igen, men troligen en annan person med obetydligt bättre engelska.

  Det går inte att se vilket nummer samtalen kom ifrån.

  Det finns säkert massor av andra personer som blir störda av detta.

  Jag hoppas att någon kan ta tag i detta, spåra samtalen, och kontakta lämplig polismyndighet.

 4. Kasken2013-10-08 at 18:11Reply

  Fick detta samtal i morse :) Knäckte personen på under 2min som fick ur sig stammandes : ”you just…you .. you just… shut up!” innan hon la på.

 5. Anna2013-03-05 at 19:06Reply

  Nummer 000500917174 (Falklandsöarna?) – är det samma ärende?

 6. Falska bluffsamtal från "Microsoft" fortsätter | Vemringde.se/blogg2013-01-19 at 15:55Reply

  […] Rapporterna om oseriösa engelsktalande telefonsamtal från Microsoft rapporterades först in under mitten på 2011, både här på vemringde.se och på teknikbloggar som denna. […]

 7. Kristofer2012-09-12 at 14:46Reply

  Det står ju ingenting om vad den där snubben med virtuell dator lyckades få fram för information om deras metoder.

 8. Varning för “Microsoft Technical Department” | Niklas Smith2011-12-06 at 17:02Reply

  […] är inte alls ensam om det här – dessa skojare har ringt många svenskar. När jag ringde Telia sa den mycket hjälpsamma kvinnan som svarade att hon hade själv blivit […]

 9. Mullemek2011-08-12 at 09:47Reply

  Hej Alla! Exakt det som beskrivs ovan hände oss i dag den 12 aug 2011. Vi bor i Östergötland. Kvinnan började med att fråga om det var hustrun hon pratade med (står som telefon innehavare). Sedan blev hon hysterisk och pratade om att datorn var ”infected” och höll på att krascha. Därefter tog jag samtalet och förklarade att vi inte hade några problem. Men hon gav sig inte. En otroligt ettrig person. Så jag bara sa hej och la på.

 10. Varning: Scam via telefon! | Tummelunsen2011-08-11 at 22:35Reply

  […] detta kan ni läsa här […]

 11. Ann-Therése2011-07-30 at 18:45Reply

  Min dotter som är Aur-pair i Australien och hennes vänner har råkat ut för samma sak. Så tydligen är det ett globalt problem. ”Deras” indier var pinsamt dålig på engelska (eller så är australiensarna bättre än oss), så det var ingen som överhuvudtaget förstod var de sa.

 12. Benjamin T2011-07-29 at 14:30Reply

  TkJ: Ytterligare en skock människor som så småningom får vad de förtjänar då :)

  Inte för att det på något vis skulle vara mer okej att lura någon för det. Men kom igen. Det känns nästan som om Darwin skulle ha något vettigt att säga om saken.

 13. Benjamin T2011-07-28 at 20:53Reply

  Det är väl ändå inte någon som går på detta? Datorkunnig eller inte; skulle man välja att blint lyda en helt främmande röst på telefon som hävdar sig ringa från t ex din bank, utan att hävda bankens namn heller, och be om att få ditt kortnummer för verifiering eller någon annan vagt formulerad anledning?

  Det kanske låter krasst, men om man går på denna har man bara sig själv att skylla. Inte bara har man bevisat att man inte har något på datorn att göra, man har bevisat att man har ett väldigt dåligt omdöme i övrigt.

  • TkJ2011-07-29 at 08:47Reply

   Benjamin: Jodå, det finns det absolut de som gör. Jämför med hur många det är som i naiv dumhet betalar enorma summor i förskott till okända privatpersoner när de ska köpa en bil på Blocket…

 14. Mats H2011-07-28 at 17:56Reply

  det va vell jävlit onödet ock annmerka po tekstningen.

 15. Scam via telefon2011-07-28 at 12:17Reply

  […] KÄLLA Indier, Microsoft, Scam, Teamviewer, Telefon […]

 16. Bill Houston2011-07-28 at 10:22Reply

  Hejsan

  Min fru fick förra veckan ett samtal på Engelska och de frågade henne om hon hade data.Så det verkar som de går efter telefon katalogen för min fru står som ägare till telefonen.Ja min fru vet knappt vad data är så där gick de på en mina.

  MVH Bill Houston

 17. Marie Thorstensson2011-07-28 at 10:00Reply

  Jättebra att detta tas upp. Det är så lätt att gå på sådant. Man är lite osäker på vad som är rätt och fel, nyfiken fast det innerst inne finns en röst som säger att det nog är något skumt, så finns ju tvivlen där.
  Heder åt killen som tack vare att han hade rätt kunskaper kunde avslöja dom. Ett stort tack till dej också för att du gjorde det och förmedlade det hit.

 18. Staffan2011-07-28 at 09:29Reply

  ”Medans jag lossades..” Teknisk kompetens måhända, språklig, knappast.

 19. Seotjejen2011-07-20 at 21:56Reply

  Imponerande snabbtänkt kille som spelade med! Men skrämmande vilka scams de kommer på, har full förståelse för att en del går på det där.

 20. CAUTION! Indier ringer om falska datorproblem2011-07-20 at 15:57Reply

  […] historia som TkJ tog upp i sin rapportering om detta scam och som jag tyckte var enormt underhållande, var den som […]

 21. Björn Edvinsson2011-07-20 at 15:15Reply

  Jäklar var grymt bra gjort av den kompetente killen, han borde få ett pris av något slag! Är nog rätt få (i alla fall av de jag känner) som skulle kommit på tanken att göra något sådant istället för att.. slänga på luren eller något ;)

 22. Snälla, gå inte på sånt här | In my head2011-07-20 at 14:18Reply

  […] Varning: Scam via telefon, indier om problem med din dator […]

 23. Mats F.2011-07-20 at 14:10Reply

  Bra att du tar upp ämnet. Min svärmor som är 83 år och som inte har någon dator hade mycket svårt att bli av med fridstörarna.

 24. Teknikhemmet - Microsoft ringer inte dig2011-07-20 at 14:06Reply

  […] K Johansson varnar idag för samtal från några som utger sig för att ringa från Microsoft Support. De säger att din dator är […]

 25. TkJ2011-07-20 at 13:43Reply

  Nicklas: Ja, sjukt roligt! :)

 26. Nicklas Astfors2011-07-20 at 13:26Reply

  Haha, iskallt av Mac-användaren att dels inte säga att han inte använder Windows OS och sen att sätta upp en virtad Win. :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.