TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bredband

60 Mbit bredband i telejacket under 2010!

Skribent:
Publicerad: , 09:36
Respons: 6 kommentarer

vdsl2VDSL2 heter tekniken som klarar upp till 60 Mbit/s via ditt vanliga telefonjack. Man skulle kunna kalla VDSL2 för en turboversion av vanliga ADSL.

Nu är det flera operatörer som arbetar hårt för att kunna erbjuda VDSL2 till sina kunder. Skälet till att man satsar på det här, är HDTV. Att kunna leverera TV-kanaler i högupplöst format kräver ordentligt med bandbredd, och det är inte alla operatörer som har tillgång till Teracoms marknät för TV-sändningar.

I höst får vi nio stycken kanaler i HD-format via Teracoms marknät. Det kommer att tvinga konsumenter till att slänga ut sina digitalboxar och köpa nya, som klarar Mpeg4 – den form av komprimering som används för HDTV.

Nio kanaler kommer man dock inte långt med. Det är flera TV-leverantörer som slåss om kunderna och långt ifrån alla använder sig av marknätet. För att kunna leverera HDTV till sina kunder är Internet ett bra alternativ – så länge det finns tillräckligt med bandbredd.

VDSL2 ger turbobredband i telejacket

Det är alltså därför som Telia och Telenor storsatsar på VDSL2, skiver IDG i en artikel. Innan årets slut vill man nå ut till 800000 respektive 400000 hushåll med den nya tekniken. Utbyggnaden kräver att man uppgraderar telestationerna.

telejackEtt problem med VDSL2, ett problem som även finns hos alla andra tekniska lösningar som använder de gamla telefonledningarna, är att kvaliteten faller snabbt ju länge ifrån telestationen du bor. Varje ny meter innebär nya störningar och bortfall av data, vilket gör att hastighetem sjunker.

Idag är det inte extremt många som använder IPTV – det vill säga att man tar emot TV-sändningen till digitalboxen via sin Internetanslutning. Antalet använder ökar dock hela tiden och jag tycker personligen att det är rätt väg att gå. IPTV innebär att du inte bara kan ta emot data utan även enkelt skicka den. Det innebär att man öppnar dörrar för olika onlinetjänster.

Internet i TV:nTV via Internet är framtiden

Som jag berättat om tidigare, hade vi IPTV i vår förra bostad, och då gick det exempelvis att via fjärrkontrollen hyra filmer från olika onlinebaserade videobutiker. Det är väldigt smidigt.

Samtidigt börjar det bli allt vanligare att TV-apparater låter dig koppla upp TV:n till Internet. Det gör det tekniskt möjligt att komma ifrån digitalboxen. Ser man det rent tekniskt, är det fullt möjligt att vi framöver kan bestämma helt själva vilka kanaler vi vill ha. Du skulle exempelvis kunna prenumerera på amerikanska TV-kanaler.

Konkurrensen hade blivit stenhård mellan TV-kanalerna och allt strul och höga kostnader som digitalboxar innebär – med sina sinnessjukt dyra extrakort för oss med mer än en TV, evighetslånga bindningstider och hopplösa uppsägningsmöjligheter – skulle bli ett minne blott.

Men där är vi inte idag, tyvärr.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BREDBAND: Sponsrade länkar

Mobilt bredband!
Det i många fall smidigaste sättet att skaffa Internet – oavsett på resande fot eller i hemmet – är mobilt bredband. Jag har använt Telenors abonnemang sedan starten och har alltid varit nöjd. Finns även med FRI TRAFIK! Ingen bindningstid.

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Veckans bästa V 27 | Per Olof Arnäs2010-12-11 at 18:10Reply

  […] 60 Mbit bredband i telejacket under 2010! Publicerad: July 10, 2010 Från: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Jag får som mest 3,5 mbit via ADSL idag. Hoppas på detta! […]

 2. Tobias Johansson2010-07-12 at 18:40Reply

  Hej

  En Bredband & Telefonilevaratör vid namn Gotanet brukar bygga ut telestationer där andra operatörer oftast brukar vänta med att bygga i Västra götaland. Finns det bara ett intresse och underlag så bygger vi. Nu ska vi börja uppgradera vår telestation i Vargön som pilotprojekt.

  Hälsningar Tobias Johansson
  Gotanet

 3. Third Opinion - Veckans bästa V 27 | Third Opinion2010-07-11 at 10:30Reply

  […] 60 Mbit bredband i telejacket under 2010! Publicerad: July 10, 2010 Från: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Jag får som mest 3,5 mbit via ADSL idag. Hoppas på detta! […]

 4. Teknikbrunnen2010-07-11 at 05:04Reply

  HDTV via marknätet är ju på gång till hösten med ca 9 kanaler (om jag inte minns fel). Att skicka via internet har aldrig varit någon höjdare för mig hittills då bildkvaliten inte motsvarar den i marknätet/satellit (tycker jag iaf).

  Och som Tobias säger – Bredbandsbolaget har haft VDSL2 under en längre tid nu, om än inte speciellt spritt utanför storstäderna. Kul att två nya operatörer nu ger sig in hårt i striden. Det är uppskattat.

 5. Kenny2010-07-10 at 21:01Reply

  Tobias, Telenor och Bredbandsbolaget är systerbolag.

  Also, detta är ju goda nyheter även om jag tvivlar på att det kommer att innebära särskilt högre hastigheter för oss. Vi bor, tyvärr, i mitten av tre telestationer och är givetvis kopplad till den längst bort, 4-5 km (den närmsta är typ 1-2 km bort). Just nu kan vi bara få 6-8 och det kanske kan höjas till 12+ men jag tvivlar verkligen på det.

 6. Tobias2010-07-10 at 09:43Reply

  Har du helt missat att Bredbandsbolaget haft VDSL2 under en ganska lång tid tillbaka? Jag sitter på 40/7mbps full duplex, då jag har lite för långt till stationen för full hastighet. Jag har ungefär 1300 meter, och så länge man bor i närheten av en stad har man sällan längre än så.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.