TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

Viktigt: Lär dig källkritik på Internet!

Skribent:
Publicerad: , 07:37
Respons: 17 kommentarer

Källkritik på InternetDet påstås att Donald Trump vann valet till viss del med hjälp av mängder av falska nyheter som spreds på sociala medier, och som eldade på hans hatkampanjer. Nu har det visat sig att dessa kom från ryskt håll. Samtidigt har det i en hel del fall rört sig om satirtexter – som är något helt annat, även om resultatet kan bli detsamma.

Och samma sak har vi sett här i Sverige, och Europa, där fejknyheter framför allt har spridit främlingsfientlighet. Nu senast var det en nyhet om att Sverige förbjudit julbelysning i gatulyktor på grund av muslimska påtryckningar – vilket naturligtvis var en ren lögn. Idag är det viktigare än någonsin att använda källkritik.

Ända sedan jag började bekanta mig med Internet i mitten av 90-talet har man sagt att du inte kan lita på någonting som skrivs på Internet. Det är ett talesätt som på intet sätt försvunnit – men folk, i samma takt som sociala medier och deras möjlighet att dela och sprida länkar snabbt, verkar ha slutat reflektera över det här.

Om en nyhet är tillräckligt upprörande, bryr sig användare inte om att kontrollera sanningshalten innan de klickar på delaknappen. Det gör att det dagligen sprids massor av rena lögner.

Att sätta upp en anonym sajt på egen domän, och lägga på ett professionellt grafiskt tema, är superenkelt. Därefter är det bara att publicera de mest befängda dumheter och rubriksätta dem på sätt som gör läsare så pass upprörda att de reagerar impulsivt och delar artiklarna.

Då kan de få enorm spridning tack vare sociala mediers snabbhet, och för många människor bli en sanning innan någon hinner kontrollera källan och skjuta nyheten i sank. Rättelser från andra ställen får inte lika stor spridning som fejknyheten.

VIktigt med källkritik på Internet
image-24759

Källkritik, källkritik och källkritik

Så det är viktigt att alltid vara källkritisk. Bara för att det står på Internet, och bara för att sajten vid en första anblick verkar seriös, behöver det inte betyda att någonting som står i texten är korrekt.

För att ta ryssarna som exempel, är det praktiskt taget bevisat att de har massor av anställda Internettroll som sprider falsk propaganda för att skada både europeiska länder som USA. Sociala medier har gjort desinformation väldigt enkelt.

Det enda som kan stoppa den här trenden är att alla tänker ”kan det här verkligen vara sant?” nästa gång någon av dina vänner delar en ny påhittad artikel som hävdar att muslimer försöker stoppa julen eller att ”PK-eliten” vill hindra traditioner i rädsla för att vara kränkande.

IIS har publicerat en ny handbok om källkritik, som alla bör ta del av. Den finns att ladda ner som PDF, läsa på webben eller köpa i pappersform. Så ta en titt på Källkritik på Internet – för det skadar verkligen inte. Och se till att dela länken till boken, istället för att dela någon annan dumhet.

Länkguiden: Konsument

Källkritik på Internet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

 

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

17 kommentarer

 1. Vanny2016-12-02 at 08:40Reply

  full movie HD

  ==> https://nordisk-locker71.blogspot.co.id/

 2. Jörgen Forsåker2016-11-30 at 17:49Reply

  Någon idiot gjorde anti-Hillary inlägg flera gånger och vi sa till henne kolla källan. Nej inget svar och fortsatte göra inlägg. Det är som att prata med vägg rena 1933!

 3. Jörgen Forsåker2016-11-30 at 17:48Reply

  Hu va

 4. m962016-11-30 at 08:18Reply

  Det där är ju fullständigt bullshit att det skulle komma från ryskt håll. Det är ju bara en kampanj man kört. Propaganda kallas det. Som sagt… källkritik var det :)
  Att västs mainstreammedia sprider propaganda är inget nytt och nåt som folk bör känna till. Man sprider lögner om Ryssland, Putin och Assad bla.. och s.k. Fake News är det senaste påhittet. Man verkar livrädda för att tappa kontrollen över folks tankemönster, något man haft monopol på i 100år. Det håller på att spricka och desperationen är påtaglig. Nu ska man tydligen försöka banka in begreppet ”Fake News” i huvet på folk. Något som förmodligen inte kommer gå lika lätt den här gången som med begreppet ”konspirationsteori”, pga att folk har internet idag.

  Något som alla bör vara medvetna om:

  https://www.youtube.com/watch?v=ysXXhBip-B8

  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/corruption/the-bbc-caught-fabricating-news-to-start-war/

  https://www.peakprosperity.com/blog/103565/were-being-played

  Den som inte förstår grundstrukturerna som det här samhället vilar på, och fortfarande inte klarar av att ta in information från annat än mainstreammedia, så rekommenderar jag dokumentären ”The Shadow World” för att få lite exempel. Ligger kvar på SVT Play i 16h till.

 5. taltigolt2016-11-30 at 07:55Reply

  detta får inte vara sant snälla säg att det inte är sant

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.