TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Ekonomi

Vilda Western i digitala valutor, spekulationer skadar BitCoin

Skribent:
Publicerad: , 11:45
Respons: Skriv en kommentar!

OpenCoinDet går inte att missa BitCoin. Idag skrivs det kilometervis av texter om det speciella valutasystemet som ligger utanför bankerna, och där allting är digitalt. Efter att värdet på BitCoins plötsligt sköt i vädret, för att igår igen sjunka som en sten, har lockat många investerare till branschen.

Nu senast är det OpenCoin, som använder sig av nätverket Ripple för att distribuera de digitala pengarna. Flera investerare, bland annat Marc Andreessen och hans Andreessen Horowitz som gått in med pengar i Ripples OpenCoin. Målet är att skapa en ny global virtuell valuta. Det luktar lite bubbla om allt.

OpenCoinNär värdet för BitCoins sköt iväg för ett litet tag sedan, från under dollarn till upp 260 dollar, för att igår sjunka till 130 dollar, började investerare vädra möjligheten att snabbt tjäna stora pengar. Därför är man på jakt efter nästa BitCoin, i hopp om att tidigt kunna köpa på sig billig valuta för att sedan tjäna pengar när värdet förhoppningsvis skjuter i höjden.

Kritiker menar att OpenCoin (inte att förväxla med OpenCoin.org) har stora skillnader mot BitCoin, och att BitCoin har en bättre och säkrare grund att stå på. Jag är lite för dåligt insatt i det för att kommentera det. TechCrunch har skrivit om investeringen i OpenCoin.

Vilda western på marknaden

BitCoin logoSyftet bakom BitCoin är gott och intressant. Men som det är nu verkar det mest användas för valutaspekulation. Investerar köper BitCoins, hoppas att värdet går upp gentemot andra valutor, och sedan säljer sina BitCoins. Det är lite tråkigt, men oundvikligt, eftersom handlare och butiker knappast vill börja acceptera betalningar i en valuta som så snabbt ändrar värde.

För att BitCoin ska fungera idealiskt så behöver man endast använda BitCoins – ens lön betalas i BitCoins och alla inköp man gör sker med BitCoins. Om man behöver sälja sina BitCoins för att kunna handla med annan valuta, försvinner rätt mycket av poängen och framför allt är det då inte så roligt om man får en lön i BitCoins, som dagen efter halverats i värde jämfört med exempelvis dollarn.

Vi kommer garanterat att få se många alternativ till BitCoins framöver. Problemet med många, jämfört med BitCoin vars upphovsmän/kvinnor är anonyma, är att deras främst syfte är att tjäna pengar via valutaspekulation åt de som grundar och investerar i tjänsterna. Tänk dig själv om du har möjlighet att skapa en helt ny valuta och själv kunna skapa pengar – hur många skulle kunna låta bli att skapa en hög med pengar åt sig själva?

Jag säger inte OpenCoin gör så, men det lär finnas gott om exempel. Det är en exceptionellt instabil bransch, så det är inte konstigt att riskbenägna investerare som tycker om att göra snabba klipp dras dit. Och det är trist, eftersom jag tror att det på sikt skadar BitCoin.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.