TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

Vinyl till MP3: Så för du över LP/EP-skivor till datorn

Skribent:
Publicerad: , 07:53
Uppdaterad: 2015-05-18, 21:09
Respons: 12 kommentarer

USB vinyl/LP-spelareHar du musik på LP/vinyl-skivor, visar jag i den här artikeln hur du får över dem till MP3-format.

Det går att koppla en vanlig vinylspelare till din dator, med hjälp av en extra förstärkare. Det finns dock ett mycket smidigare alternativ, i form av prisvänliga vinylspelare som ansluts direkt till datorn via USB. En sådan använder jag i denna artikel!

Vinylspelare via USB till datorn

Från företaget ION kommer en smart vinylspelare med inbyggt ljudkort, som ansluts till datorn via USB-porten. Jag fick låna ett exemplar av ION USB-skivspelare från CoolStuff.se.

Även om du inte är speciellt tekniskt lagd är det inte svårt att montera ihop spelaren. Instruktionsboken, som är på engelska, förklarar i steg för steg hur du sätter alla detaljerna på plats, men det är ganska enkelt även utan instruktioner. Har du sett en skivspelare förstår du hur stifthållaren, motvikten och gummiremsan ska sättas på plats.

Ljudinställning för USB-skivspelare

Bild: Glöm inte att ändra inspelningsenhet under Egenskaper för Ljud i Kontrollpanelen.

Monteringen tar en minut och därefter är det bara att koppla vinylspelaren till datorns USB-port. Windows identifierar enheten som en ljudkälla och installerar standarddrivrutiner automatiskt. Skivspelaren har även en sladd med två RCA-kontakter för anslutning till din stereo, så att du kan använda enheten som vanlig skivspelare. Det kan också vara bra att ansluta högtalare även när du kopierar skivorna till datorn, eftersom du inte hör musiken annat från stiftet. I övrigt är det sparsamt med knappar; strömknapp, Play/Paus samt knappar för 33- respektive 45-varvare.

Använd gratis Audacity

Programmet som medföljer IONs vinylspelare är Audacity, vilket inte är så konstigt eftersom det är gratis och dessutom håller väldigt hög kvalitet. Audacity rymmer många olika filter och funktioner för att förbättra dina inspelningar och för att underlätta uppdelningen av ett inspelat ljudklipp till flera spår i form av MP3-låtar. När du spelar in så kommer inspelningen att bli ett enda långt ljudklipp. Att klippa ner det till flera fristående MP3-låtar går enkelt i Audacity.

Du kommer i ljudklippet se var låtar börjar och slutar, i och med att det inte finns något ljud där. Börja med att markera första låten genom att klicka och hålla nere vänster musknapp, och dra från låtens början till slut. När du markerat låten väljer du Project -> Skapa etikett (eller tryck Ctrl+[B]). I fältet som öppnas skriver du namnet på låten, tryck Enter. Upprepa proceduren för alla låtar.

När du markerat och namngivit alla låtar väljer du File -> Export multiple. Denna finess är till för att spara ner varje markering som en enskild MP3-fil. I rullgardinsmenyn Expertformat väljer du MP3. Du kommer att få fram en ruta för ID-taggar som används för MP3-filer – som du kan fylla i om du vill.

Spela in från LP

Inspelningen av LP-skivor via ION USB-vinylspelare fungerar logiskt. Du klickar på Record-knappen i Audacity och därefter trycker du Play på spelaren. Sedan är det bara att vänta på att skivan spelat klart så att du har ett ljudklipp över hela.

Ett tips som är värt att nämnas är att du kan spela av dina skivor snabbare genom att spela upp dina 33-varvsskivor i 45 varv, och sedan justera detta i Audacity genom att dra ner hastigheten från 45 till 33. När inspelningen är klar markerar du hela ljudklippet genom att välja Edit -> Välj -> All. Som du redan märkt är bara vissa delar av programmet översatt till svenska… Därefter går du till Effect -> Ändra hastighet. Justera från 45 till 33 1/2.

Effekter fixar brus

När du spelar in musik från vinylskivor kommer du att få med brus på grund av damm och repor. Kanske tillhör du dem som tycker brus är charmigt och att det hör LP-skivan till, men om du vill få bort det finns det riktigt bra funktioner i Audacity. Effekten heter Brusreducering och du finner den under menyn Effects.

Brureducering i Audacity

Brusreducering körs i två steg. Först behöver du tala om för effekten hur bruset låter, vilket du gör genom att leta upp ett parti i ditt inspelade ljudklipp där musiken är tyst och det bara hörs brus. Det räcker med någon sekunds tystnad, exempelvis i början av skivan. Markera detta område genom att klicka och dra med vänster musknapp. Du kan inte göra detta samtidigt som dialogrutan för Brusreducering är öppen, så du måste göra det före du väljer Effects -> Brusreducering. Därefter klickar du på Ladda brusprofil, som finns i rutan med rubriken Steg 1.

När det är gjort återgår du till effektens fönster och Steg 2. Här kan du välja att Förhandsvisa, vilket betyder att du lyssnar på resultatet. Dra i reglaget för styrkan på brusreduceringen och när du är nöjd klickar du på Radera brus. Nu kommer effekten att gå igenom hela ljudklippet och plocka bort bakgrundsljud baserat på din brusprofil, och det här fungerar som regel riktigt bra.

Om du råkar ut för att dina MP3-låtar får olika ljudvolym kan du normalisera dem. Denna funktion finns som regel i de flesta ljudverktyg, men om du vill ha ett specifikt program kan du använda dig av MP3Gain. Det är ett gratisprogram som du laddar ner från mp3gain.sourceforge.net. MP3Gain kan fixa ljudvolymen på alla MP3-låtar i din musikkatalog, och det är lätt att använda.

Så sätt igång, det enda som kostar är din snygga vinylspelare till datorn!

Mer läsning:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Se På Movie I Datorn – download-film.ga2016-12-12 at 01:14Reply

  […] Vinyl till mp3 så för du över lp/epskivor till datorn. Vinylspelare via usb till datorn. Från företaget ion kommer en smart vinylspelare med inbyggt ljudkort, som ansluts till datorn via usbporten. […]

 2. suckförbluffpopupreklam2014-03-29 at 22:25Reply

  jätte najs sida alltså men för fan ta bort skiten polis- trojanen så enkelet tar tu bort Ukesh va faaan sluta lura på folk mer virus då -.- numbnut. jag vet det är säkert inte du som valt den dära bluffreklam spammet men ärligt. välj bättre blogg sida är mina rekomendationer.

 3. Gratis Ljudhantering – Översikt | Gratisprogram - Hundratals tips!2010-08-01 at 21:16Reply

  […] Vinyl till MP3 Spara och/eller Dela med […]

 4. Lästips om gratis Ljudprogram | Gratisprogram - hundratals tips!2009-07-24 at 11:52Reply

  […] TkJ: Vinyl till mp3 […]

 5. Överföra dina gamla LP till datorn @ Gratisprogram2009-05-11 at 20:04Reply

  […] Vinyl till MP3 […]

 6. Towe2009-05-05 at 16:11Reply

  kan man använda den som en vanlig lp-spelare också?

 7. USB-skivspelare ION TTUSB | Presenttips2009-04-23 at 09:13Reply

  […] Vinyl till MP3: Så för du över LP/EP-skivor till datorn […]

 8. Gunnar Olsson2009-03-24 at 18:39Reply

  Hej!
  Jag använde en vanlig gammal skivspelare, kopplade från stereons ”tape record” och med phonokontakt till datorn i andra änden. Har gått alldeles utmärkt!
  Kan nu sälja alla mina gamla LP-godingar och få en massa plats över!
  MVH
  Gunnar

 9. Krister Esping2009-03-24 at 11:13Reply

  Svar till Emil J:
  Jo, det finns enklare och billigare prylar. Själv har jag använt en liten dosa mellan skivspelaren och PC’n. Den heter OHMEGA Stero phono pre-amplifier 7238 och kostar väl runt hundringen. Tror jag köpte min hos Cloaes Ohlsson eller Teknikmagasinet.

  Krister

 10. Krister Esping2009-03-24 at 11:08Reply

  En synnerligen matnyttig artikel för mig. Tack för hjälpen!

  Krister

 11. peter gottfridsson2009-03-24 at 10:31Reply

  Audacity är inget kul att göra det med om du ska göra mer än en lp , leta reda på nedan istället så kan oftast få låtarna delade och klara direkt, det har par år på nacken , men det har ju hjulet också
  http://www.audiograbber.com-us.net/

 12. Emil Johansson2008-06-28 at 22:22Reply

  Hej har en del frågor går det inte att fixa detta på biligare sett?
  har en Lp spelare och dator en del säger att man bara behöver koppla in en sladd för att läsa av ljudet från spelare in i datorn kan det funka?

  Är tacksam för alla svar här eller på E-posten.

  Mvh Emil Johansson

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.