TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Så använder du virtuella skärmar i Windows 10

Skribent:
Publicerad: , 14:38
Respons: 2 kommentarer

Virtual desktop, parallella skrivbord, virtuella skrivbordParallella skrivbord är en intressant funktion som lanserades i samband med Windows 10. Det är namnet på Microsofts lösning för så kallade virtuella skrivbord. När du lärt dig använda dessa kommer det att underlätta arbetet – framför allt om du har många programfönster öppna.

Med hjälp av parallella skrivbord kan du skapa valfritt antal nya skrivbord, som du enkelt växlar mellan och som du kan köra specifika program på. Virtuella skrivbord har funnits länge i exempelvis Unix/Linuyx-miljöer, och det finns ett antal program från tredjepart som fixar det. Men nu är det alltså inbyggt i Windows 10.

Ett virtuellt skrivbord är helt enkelt ett extra skrivbord som fungerar som ditt vanliga och som du enkelt växlar till. Den här finessen kommer väl till hands om du exempelvis arbetar i många program samtidigt, och hela tiden får hoppa mellan fönster.

Lägger du istället de program som du ofta använder på egna skrivbord, tillsammans med de verktyg eller sökvägar i Utforskaren som de har nytta av, kommer du snart att kunna arbeta mer effektivt.

Parallella skrivbord - virtual desktop

I och med Windows 10 hanterar Windows äntligen virtuella skivbord.

För att ta ett exempel så använder jag själv hela tiden Google Chrome, Evernote, Word, Notepad++, Spotify och Photoshop. Det är dessa program jag alltid har igång.

Jag har valt att lägga Photoshop på ett eget virtuellt skrivbord, tillsammans med två stycken Utforskaren där jag har mina skärmdumpar, respektive mina bilder för bloggen. Det gör att det inte längre tar en massa tid till att bläddra bland sökvägar och leta filer att använda i Photoshop.

Här hittar du virtuella skrivbord

När du växlar mellan program i Windows 10, använder du säkert den gamla standardkombinationen Ctrl+[Tab]. Det visar alla aktiva fönster och program som du lätt kan växla mellan med [Tab].

Virtual desktops eller virtuella skivbord i Windows 10

Klicka på Nytt skrivbord för att skapa ett virtuella skrivbord.

Vill du däremot ha en bättre översikt och möjlighet att kontrollera virtuella skärmar trycker du [Win]+[Tab]. Här visas alla fönster på det skrivbord som är aktivt. Nere i höger hör finns en knapp som heter Nytt skrivbord. Klicka på den för att skapa ett virtuellt skrivbord.

Det verkar inte finnas någon övre gräns för hur många virtuella skrivbord du kan ha.

Använda parallella skrivord

I det skuggade området nere på skärmen visar dina virtuella skrivbord. Du kan hoppa till dem genom att klicka (eller trycka om du har pekskärm) på den skärm du vill öppna. Du kan också använda piltangenterna för att byta mellan skrivbordet.

Som standard är programfönsterna aktiva för att reagera på piltangenterna – vill du byta till att växla mellan skrivbord kan du behöva trycka [Tab] en gång. Tryck Enter när du valt skrivbord.

Flytta program mellan virtuella skrivbord

Dra och släpp program för att flytta mellan virtuella skrivbord.

När du är på skärmen med program och skrivbord, kan du enkelt flytta ett program till en annan skärm genom att dra och släppa dess programfönster. Eftersom skärmen bara visar aktiva program på respektive skrivbord behöver du byta till rätt virtuellt skrivbord innan du kan flytta ett program.

Parallella skrivbord är en funktion som många har efterfrågat i många år. Det finns som sagt ett par tredjepartsverktyg som ger dig virtuella skrivbord även i äldre versioner av Windows. Ett sådant är Desktop Panorama. Det är gratis och dessutom riktigt bra.

Fler tips och trix flör Windows 10!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Jonas2018-02-25 at 00:13Reply

    Med [Win]+[Ctrl]+[pil vänster]/[pil höger] byter man snabbt mellan sina öppna skrivbord utan att behöva [Win]+[Tab] först och sedan bläddra sig fram eller klicka.

  2. Bengt Samuelsson2018-02-12 at 15:46Reply

    Finessen har funnits i Linux i mpånga år

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.