TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Integritet

VPN-tjänster gör dig säker på Internet!

Skribent:
Publicerad: , 23:01
Respons: Skriv en kommentar!

VPN-tjänster gör dig säkerhet på InternetVPN-tjänster har blivit väldigt populära de senaste åren, och om du inte redan köpt en så kan jag varmt rekommendera det. Det finns en rad olika skäl till varför du ska koppla upp dig på Internet via en VPN.

Det handlar inte bara om att du ska kunna surfa anonymt, utan även att förbättra din säkerhet. Att komma igång är busenkelt. I stora drag är VPN en programvara som du kör igång för att säkra din Internetuppkoppling. Svårare än så är det inte och för runt 50 kronor i månaden får du en billig försäkring för att skydda dig.

En VPN-tjänst fungerar som en tunnel, som använder Internet via för att ditt publika IP-nummer inte ska synas hos servrarna du ansluter till. Men förutom att fungera som en anonymitetstjänst ser VPN-tjänsten även till att kryptera all din data, och du kan även komma runt så kallad geoblockering.

För ett par år sedan var VPN-tjänster något som framför allt lockade dels kriminella och dels personer som vill skydda sin integritet – exempelvis journalister och regimkritiker.

Tipsa dina vänner! Dela den hör artikeln på Facebook och lär dina vänner hur de använder Internet säkert med VPN…

 

Numera är VPN något som så gott som alla Internetanvändare bör överväga att skaffa. Även om du inte är kritiker i ett land där demokratin inte fungerar, eller om du sysslar med olagligheter, finns det flera skäl till varför en VPN är ett bra köp.

VPN-tjänster döljer ditt IP-nummer
image-26387

VPN-tjänster döljer ditt IP-nummer för insyn. Dessutom kommer du runt geoblockering.

VPN är enkelt att använda

Rent praktiskt betalar du för din VPN som en prenumerationstjänst – antingen per månad eller år. Du får en programvara som du installerar på din dator, surfplatta och smartphone, och när du vill skydda dig är det bara att köra igång applikationen.

Du kan också ställa in att VPN-programmet automatiskt ska starta när du kör igång datorn, för att du alltid ska koppla upp via tjänsten.

När du är uppkopplad via VPN kommer hastigheten att vara snäppet långsammare än när du kör utan. Det beror på att all trafik krypteras samt behöver gå genom VPN-leverantörens proxyservrar. Idag är dock tekniken så pass bra att det inte skiljer sig jättemycket. hN professionell VPN-tjänst är jämförelsevis klart snabbare än Tor.

Säker på offentliga WiFi-nät

Många stora sajter använder idag krypterad trafik – https – men det är ändå en stor del av all trafik till och från din enhet som är okrypterad. Genom att använda en VPN-tjänst kommer all trafik att krypteras ordentligt. På så sätt går det inte att utläsa inloggningsnamn, lösenord och annan data i de fall någon skulle avlyssna din trafik.

Om du brukar anslutna till öppna WiFi-nät – till exempel i köpcentrum, på tågstationer och flygplatser, på hotell och restauranger och så vidare – är det bra att skydda dig med en VPN

Det är inte speciellt svårt för någon kunnig att avlyssna folk på publika ställen, genom att sätta upp en öppen accesspunkt för trådlöst nätverk. Men med en VPN krypteras all data så att du är säker.

Kom undan geoblockeringar på filmsajter

Använder du Netflix för att kolla på film och TV? Jag vet inte om du redan känner till det här, men utbudet av film och TV varierar mellan länder. Detta beror på alla absurda licensavtal.

Om du skulle åka på semester i USA och logga in på ditt Netflix-konto, så kommer utbudet att vara annorlunda, beroende på att Netflix ger dig tillgång till det utbud för respektive land du befinner dig i.

NordVPN på iPhone
image-26388

Så här kan det se ut när du väljer ett annat land att surfa via, när du har NordVPN i din iPhone.

Med en VPN-tjänst kan du själv väljer vilket land du vill vara uppkopplad via. I din programvara väljer du helt enkelt ett valfritt land i listan över de där VPN-tjänsten har servrar i.

Väljer du USA kommer Netflix därför lista alla film och TV-serier som finns i just USA. Och skillnaderna är stora… På samma sätt kan du komma åt svenska Netflix när du är i USA – om du exempelvis vill se en svensk film som inte finns i USA:s utbud.

Sorry ' class=
image-26389

Geoblockering innebär att du inte kommer åt exempelvis videoklipp om du inte sitter i rätt land.

Geoblockering innebär också att du inte kommer åt videoklipp som är spärrade för specifika länder. Många amerikanska TV-kanaler har dina program på webben men du kommer inte åt dem om du inte surfar via USA… Vilket du alltså löser med en VPN-tjänst.

Rör dig anonymt på nätet

Som redan påpekats rör du dig utan att lämna ifrån ditt IP-nummer när du har din VPN aktiv. När du kopplar upp dig till Internet via sin operatör tilldelas du ett offentligt IP-nummer. Alla servrar du ansluter til, kommer i de flesta fall att spara ditt IP-nummer tillsammans med klockslag i dina loggfiler.

Om staten skulle vilja utreda dig kan de ta kontakt med ägarna till servern för att få reda på vad som gjorts från ett IP-nummer och när – och därför kan de ta kontakt med din Internetoperatör för att få reda på vem som använder IP-numret vid detta tillfälle.

Har du använt en VPN kommer du att döljas bakom ett av VPN-tjänstens publika IP-nummer. Och de flesta tjänster lagrar inga loggfiler,

Fildela utan att lämna spår

Ett skäl till varför man skulle vilja vara anonym, är om du brukar syssla med fildelning via till exempel Bittorrent. Antipiratjägare samlar ihop IP-nummer och klockslag på användare som laddar ner eller delar ut upphovsrättsskyddat material, för att sedan kontakta Internetoperatörerna och få reda på vem som äger kontot som haft IP-numret.

Med en VPN-tjänst aktiv kommer ditt IP-nummer, som nämndes ovan, att vara dolt. Istället får antipiratjägarna bara fram ett IP-nummer till VPN-tjänsten, och där tar det stopp.

Samma princip gäller om du använder piratsajter som strömmar film istället för att du ladda ner dem. Du känner säkert till sajter som Dreamfilm och SweFilmer, som idag hittat nya hem – Streamtajm heter en mer eller mindre officiell ny version.

uTorrent
image-26390

uTorrent för Mac OS X och Widnows är en resurssnål BitTorrent-klient.

5 bra VPN-tjänster

Här hittar du en lista på fem olika VPN-tjänster. Alla är enkla att använda, och jag skulle rekommendera att du kollar upp varje respektive tjänst för att ta reda på om någon av dem har erbjudanden på gång.

Den förstnämnda tjänsten är PrivateVPN, och här har jag skaffat ett riktigt bra erbjudande. Du får närmare 60 procent rabatt, så du får leta rätt länge för att hitta ett lika bra pris. Dessutom är PrivateVPN en riktigt bra tjänst.

  1. PrivateVPN – Läs mitt test
  2. PureVPN
  3. NordVPN – Läs mitt test
  4. F-Secure Freedome – Läs mitt test
  5. OVPN

Tänk på att du kan köra VPN-tjänster på såväl datorer som smartphones och surfplattor. Därför bör du välja en tjänst som ger dig applikationer för alla dina enheter och operativsystem.

Ett annat tips är att bara köpa en månad till att börja med. Då kan du testa för att se hur nöjd du är, innan du köper en årsprenumeration. Om du fastnar för en tjänst, betala för ett helt år åt gången då du sparar bra med pengar på det.

Läs mer om VPN

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.