TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbhotell

WordPress på egen domän: Det här behöver du!

Skribent:

Respons: 34 kommentarer

webbhotell wordpress Vill du ha egen domän för din WordPress-blogg? Då behöver du ett webbhotell som klarar av WordPress! Detta tar jag en titt på i denna artikel.

Om du är seriös i ditt bloggande vill du ha en egen domän, och du vill kunna installera en egen version av WordPress, istället för att köra den fria plattformen på WordPress.com. Inget ont om denna plattform, men att köra en egen installation är så många gånger bättre. Du får fritt använda plugins, göra ändringar, publicera reklam och så vidare.

Men vilket webbhotell ska du använda? Här kommer ett par frågor du bör tänka på.

Ett webbhotell erbjuder dig möjligheten att lägga upp material på en webbserver. Du får en domänadress kopplad till ditt konto, och på så sätt kan du skapa en egen hemsida på en egen domän. Publiceringsverktyget WordPress laddar du ner gratis från dess hemsida. Men det är inte alla webbhotell som klarar av att hantera WordPress hur som helst.

Därför är det en god idé att kontrollera vissa aspekter av webbhotellet innan du beställer. Det finns ett antal grundstolpar som du bör känna till, och ofta får du svar genom att titta på webbhotells hemsida – kolla vad som står under paketens innehåll, och om det finns mer information i Supportavdelningen.

Linux-webbhotell bäst för WordPress

LinuxAlla bäst är om du väljer en Linux-server med Apache (webbserverprogrammet), MySQL (databasen) och PHP (skriptspråk). De flesta webbhotell använder idag Linux som operativsystem eftersom det passar så bra för webbservrar.

Vissa kör med Windows, även om de är rätt sällsynta numera. Allra helst ska de har stöd för de senaste versionerna av PHP och MySQL.

Vilket webbhotell ska du välja?

Jag håller på att undersöka hur de olika svenska webbhotellen har det med dessa frågor, och kommer att återkomma med en bloggpost där jag listar alla bra alternativ. Här kommer en lista över bra svenska webbhotell:

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Själv använder jag Loopia för många av mina sajter, medan TkJ.se körs på CityCloud – en molntjänst där jag har en virtuell server. CityNetwork, som driver CityCloud, har förutom molntjänsten ett mer traditionellt webbhotell som jag också rekommenderar varmt.

One Click-installer

En funktion som de flesta stora webbhotell idag erbjuder, är så kallade One Click-installer. Det är ett verktyg för att installera WordPress på din domän, bara genom att i princip klicka på en knapp och fylla i dina uppgifter för namn på blogg, e-postadress och lösenord.

Det här fungerar väldigt bra och underlätta arbetet. Visserligen är det inte speciellt svårt att manuellt installera WordPress på en domän, men en One Click-installer gör verkligen jobbet lättare. Jag har personligen inte manuellt installerat WordPress på många år.

När du väl har installerat WordPress, loggar du in på din administrationssida och härifrån kan du enkelt installera ett grafiskt tema för din blogg. Det finns tiotusentals gratis teman att antingen hitta direkt via sökmotorn från WordPress administrationssida eller ladda ner från olika sajter:

När du bestämt dig för ett teman, har många ett sidhuvud som du designar i ditt bildredigeringsprogram. Sedan är det i princip bara att sätta igång att skriva bloggposter.

Snygga länkar och massor av tillägg

Du bör fixa till de så kallade permalänkarna för dina bloggposter, så att de inte är av typen dinblogg.se/?p=3823. Detta gör du under Inställningar -> Permalänkar. Byt till riktiga adresser; dinblogg.se/bloggpost-rubrik eller dylikt.

Tjäna pengar på din bloggFör att ge din blogg fler funktioner kan du ladda ner så kallade tillägg. Du hittar ett menyalternativ vid namn Tillägg i WordPress administrationsgränssnitt. Här kan du söka bland tusentals olika tillägg, för att exempelvis automatiskt lägga in delningslänkar under varje inlägg.

Vill du lära dig mer om att blogga, kan du läsa mina e-böcker Skriva för bloggar respektive Tjäna pengar på din blogg. Du kan också köpa dem från olika återförsäljare; Dito, Adlibris, Bokus, iBooks och Google Books.

Här hittar du några fler artiklar om WordPress

Lycka till med din WordPress-blogg på egen domän!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

34 kommentarer

 1. Madeleine2018-03-05 at 23:45Reply

  Jag tycker http://www.malmöcloud.se är det bästa webbhotellet för WordPress eftersom både varnish och redis finns och sidan laddar verkligen blixtsnabbt. Priset är dessutom väldigt lågt.

 2. Max2014-09-05 at 21:22Reply

  Gratis och mycket bra för WordPress: http://www.marathoncloud.com

 3. Fredrik2013-04-06 at 08:07Reply

  Jag visste inte att vissa webbhotell hade för lite php_memory_limit. Det känns lite väl snålt att inte tillåta 32MB.

  Jag har provat både City Network och Oderland utan problem.

 4. WP – Teman m.m. « Wine in Sweden2011-04-07 at 16:32Reply

  […] WordPress på egen domän: Det här behöver du! […]

 5. Blogga varje dag hos WordPress 2011 | Bloggmagazinet2011-01-06 at 14:11Reply

  […] köra en egen installation av WordPress på egen domän är väldigt enkelt idag. Flera svenska webbhotell erbjuder så kallad One Click Installer som per […]

 6. Andreas Johansson2010-09-29 at 10:46Reply

  Vet någon om det finns någon moln tjänst som inriktar sig enbart på wordpress?

 7. billiga webbhotell2010-06-06 at 05:12Reply

  Gratis webbhotell är oftast bara slöseri med tid.
  Crystone är ett billigt alterantiv.
  Söker du efter ett bättre webbhotell med mer kvalité, kör på Citynetwork.

 8. Wordpress-blogg hos one.com « Andreas Hultgren2010-04-14 at 20:38Reply

  […] känner jag inte till några riktigt bra alternativ. Jag har dåliga erfarenheter av andra webbhotell i samma prisklass, t.ex. web10 och surftown. […]

 9. xpedition2010-02-27 at 10:25Reply

  Ser att detta är ett gammalt inlägg men vill ändå tipsa om att det går att göra automatiska uppdateringar även med safe_mode=on.

  Skapa katalogen wp-content/tmp och ge rättigheterna 777.
  Öppna sen wp-config.php och lägg till denna rad sist i filen:
  define(’WP_TEMP_DIR’, ABSPATH . ’wp-content/tmp’

 10. Jane2009-12-10 at 16:32Reply

  Är det ngn som har ngn erfarenhet av box.se, som webbhotell? De står att de stödjer WP i alla fall.

 11. Wordpress-blogg hos one.com - theWebhunter.se2009-10-22 at 08:25Reply

  […] känner jag inte till några riktigt bra alternativ. Jag har dåliga erfarenheter av andra webbhotell i samma prisklass, t.ex. web10 och surftown. […]

 12. pluttan2009-10-18 at 17:48Reply

  En egen wordpress blogg helt gratis kan man få på http://www.hostingbolaget.se

  oerhört bra upptid och inga problem alls för mig de senaste 5 månaderna.

 13. Webbdo2009-09-16 at 12:56Reply

  Det är absolut det bästa och sen så ser det ju helt klart mer professionellt ut med en egen domän. Det som du beskriver ovanför med Linux server och safe_mode off är det som vi har på Webbdo.se! Ett billigt och bra webbhotell som klarar stora som små bloggar och webbplatser :)

 14. Oscar2009-09-15 at 11:37Reply

  Efter att ha fipplat med One och Loopia innan kan Jag precis som Stupid0 varmt rekommendera Manufrog. Billigt, pålitligt och fantastisk support.

 15. Ralf2009-09-14 at 20:55Reply

  Tjena !

  Stupid0 , Tack för länken till manufrog.

  Jo att köra på egen server med en gammal data är total koas el kostnad , själv har jag kolla på NAS inte för jag vill spara pengar utan mer för den har många olika andra bra funktioner och dessutom intressant och pilla med !

  Det sägs att den skall bara energisnål men men men ,

  Home Server energisnål mini-PC

  http://www.icd.se/index.php?main_page=product_info&products_id=1128

  Mina ögon på denna Produkt :P

  http://www.dustinhome.se/pd_5010332327.aspx?intcmp=Flik_home

  Plus deras software verkar onekligen intressant !

  QNAP’s New AJAX WEB Interface

  >http://www.youtube.com/watch?v=IWtw-2ZkTSQ

  Tkj dags för en uppdatering ang NAS produkterna på din blogg ?
  Så man kan få ta del av dina tips och funderingar innan man slänger ut tusenlappar :P

  Och om andra Home Servrar , bara lite förslag för en av dina hängivna läsare !!!

 16. Sigge2009-09-14 at 15:22Reply

  Håller med om elförbrukningen blir dyrare än webbhotell. Jag testade därför att lägga upp min blogg på min Synology NAS som klarar MySQL och WordPress, men min NAS (Nätverkshårddisk hade för lite för långsam processor). En NAS drar inte många watt och den har man ändå påslagen hela tiden för allt möjligt t.ex. kan man ha en mailserver på den så man behöver inte längre ha en dator påslagen. Ska man ha en dator som server är det bättre att ta en gammal avlagd bärbar dator för att minska elförbrukningen och installera linux.

 17. TkJ2009-09-14 at 15:11Reply

  Daniel: Att köra en egen server är inte gratis. Bara elektriciteten kostar mer än ett webbhotell.

 18. TkJ2009-09-14 at 15:11Reply

  Sigge: Fast det är inte nödvändigt att ha en MySQL-databas för varje blogg. Man kan ha många WP-installationer i samma databas. Det är bara att ändra prefixet för databasnamnen i config-filen.

 19. Sigge2009-09-14 at 14:54Reply

  Titta även på antal MySQL databaser som webbhotellet tillåter. Själv använder jag 8 MySQL databaser på Surftown till olika wordpressbloggar, joomla m.m.
  Amerikanska Hostgator är det många som rekommenderar. Godaddy.com är billiga på domännamn.

 20. Daniel Sundgren2009-09-14 at 14:49Reply

  Sen kan man ju alltid dunka upp ett eget ”webhotell” hemma om man har en gammal burk och en snabb och stabil uppkoppling :)

  Kostar = gratis :)

 21. Claes2009-09-14 at 10:35Reply

  Jag kör både Binero och Wopsa.

 22. Jonasn2009-09-14 at 09:23Reply

  Kan bara instämma med att Manufrog fungerar utmärkt att köra WorldPress på, har gjort det under flera år, med flera konton.

  Och kostnaden ca 9:-/månaden gör det ju inte sämre….

  / Jonasn

 23. Kari Receptomaten2009-09-14 at 08:47Reply

  Tack för ett koncist och kortfattat inlägg med precis de svaren som jag har nu när frugan är i startgropparna.. Nu kan jag briljera med sköna kunskaper *hehe* ytterligare några dagar.

  Skönt är också att Du är tbx i verkligheten Tommy. Sköt om dig, noga!

 24. iggypop2009-09-14 at 08:26Reply

  har använt Odrerland Webbhotell AB i många år och de är mycket bra… när det krånglar, om det väl gör det fixar de det på nolltid… rekommenderas verkligen…

 25. joacim2009-09-14 at 07:22Reply

  Håller med Stupid0…
  Har väldigt bra erfarenhet av Susanna o Erik på Manufrog.
  En annan sak jag vill flika in är att undvika One.com… Har alldeles för många jag känner som haft problem där efter att fallit för deras lockrop.

 26. Ralf2009-09-14 at 04:05Reply

  Fan vad komiskt , satt just och leta runt angående detta !!!

 27. Jimi Wikman2009-09-14 at 00:00Reply

  Någonting som kan vara bra om man ska köra WordPress är om webbhotellet också har någon form av PHP accelerator som ger en liten extra skjuts och en säker miljö. Mod_security, suphp och suhosin eller liknande uppställning är att föredra för att förhindra otäckheter och jag föredrar eaccelerator tillsammans med fcgi för att snabba upp PHP.

  Ett tips är att kolla på listan över bra webbhotell på WP-support Sverige och kanske kasta ett getöga i forumet…där kommer dom flesta dåliga webbhotell fram väldigt snabbt och dom bra brukar flitigt rekommenderas i samma trådar :)

  http://wp-support.se/dokumentation/Installation:Kompatibilitet_(Webbhotell)

 28. Roger2009-09-13 at 23:52Reply

  Mina personliga erfarenheter när det gäller olika webhotell: http://www.blogginfo.nu/category/webbhotell/
  Det finns säkert fler som man borde testa. Man skulle kanske testa 10 olika webhotell på samma sak. Allt för att få ett rättvist omdöme. Och sen få dem att anullera hela beställningen för att se deras kundservice. :)
  Det hade varit intressant… Kanske kommer en artikel om det snart. Vem vet

 29. BosseWeb2009-09-13 at 22:12Reply

  Jag är väldigt nöjd med Ballou.se.
  Min sajt flyttade in dit när Spray beslutade sej för att lägga ner sin webhotellsverksamhet.
  Ballou har snabb och bra support.

 30. Jesper2009-09-13 at 21:06Reply

  Själv använder jag sedan 3 år tillbaka Surftown. De har verkligen bättrat på sitt rykte ordentligt senaste 2 åren och just nu är jag sjukt nöjd. Har haft noll driftavbrott och problem senaste året och innan dess extremt sällan.

  Tack för en grymt bra blogg!

 31. Börje Frylmark2009-09-13 at 20:58Reply

  Har fortfarande ett gammalt Loopia-konto kvar där en av mina domäner ligger, men överväger att flytta allt till Binero. Har inte upplevt mycket strul hos Loopia, men jag tjänar några kronor på det och dessutom är Binero busenkelt att komma igång med.

 32. Ricky2009-09-13 at 20:54Reply

  Själv använder jag Binero sen några månader tillbaks (passade på när dom hade sommar-rea). Fungerar hur bra som helst och där driver jag flera WordPress-bloggar och har inte stött på något problem hitills. Har tidigare använt Loopia och även det fungerar mycket bra. I mitt fall fick priset spela in ganska mycket och då vann Binero. :)

 33. TkJ2009-09-13 at 20:47Reply

  Gott! Tack Stupid0!

 34. Stupid02009-09-13 at 20:44Reply

  Ett webbhotell du bör titta närmare på är http://www.manufrog.com
  Billigt, grym support och perfekt för dig som satsar på att blogga :)

  100kr per år och uppåt har du att välja mellan.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.