TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Utveckling

Webbläsaren är framtidens plattform för spel?

Skribent:
Publicerad: , 12:53
Respons: 1 kommentar

Spelutveckling för webbWebbstandarder som HTML5, Javascript och WebGL gör det möjligt att skapa riktigt avancerade spel som bara kräver en bra webbläsare. Det är inte konstigt att många spelutvecklare drömmer om en framtid där man kan bygga alla typer av spel i plattformsoberoende webbkod.

Även för spelare innebär teknikutvecklingen många fördelar. Ett spel utvecklat i webbstandarder kan köras på vilken plattform som helst, bara du har en webbläsare. Dator, surfplatta eller smartphone. Mediaenhet och TV. Inte heller lär du behöva hosta upp 600 kronor för ett nytt spel, och du slipper struliga installationer och att hålla koll på flödet av uppdateringar. Så – är det här framtiden?

Det kommer alltid att vara omöjligt att krama ur lika bra prestanda ur ett spel som körs i webbläsaren, jämfört med ett spel som installeras och körs fristående av operativsystemet. Skälet är att program som är utvecklade för en specifik plattform kan skicka instruktioner direkt till processorn och andra komponenter. En webbapplikation måste alltid köras via en tolk som omvandlar koden till sådan programkod som datorn kan hantera.

Fördelarna med spel i webbläsaren

Men i och med att webbstandarderna blir allt bättre, samtidigt som våra enheters prestanda ökar, är det inte längre nödvändigt att kunna utnyttja datorns prestanda till fullo. Därför räcker den prestanda som erbjuds i webbläsaren för att göra rätt avancerade spel och andra applikationer.

För att ta ett exempel så har nya versioner av webbläsare börjat implementera stöd för hårdvaruaccelererad grafik, genom att låta webbläsaren dra nytta av exempelvis grafikprocessorn i datorn. En lösning är WebGL, som idag Firefox och Chrome har stöd för. Internet Explorer får stöd för WebGL i och med version 11, som lanseras senare i år. Det svenska företaget Goo Technologies har tagit fram en spelmotor som utnyttjar WebGL.

Vill du se exempel på vad WebGL kan göra, ta en titt på sajten Chrome Experiments där det i skrivande stund finns över 270 exempel av varierande kvalitet.

Allt mer avancerade mobiler och webbspelFördelarna med att bygga spel för webben är många. Till att börja med är koden plattformsoberoende, på samma sätt som vanliga webbsidor är oberoende av vilket system och vilken webbläsare du använder. Visst behöver man göra vissa anpassningar för olika plattformar, men det handlar främst om storleken på skärmen.

Webbspel kräver ingen installation utan körs från en server. Det underlättar för användaren; man behöver inte installera något på sin dator, smartphone eller surfplatta. Det tar inte upp något utrymme och kanske framför allt behöver man inte bry sig om uppdateringar.

Inga fler uppdateringar och patchar

City CloudJust uppdateringar och att applikationen körs på en server istället för lokalt hos användaren, är en väldigt stor fördel för utvecklare. Visserligen behöver utvecklaren själv stå för datorprestandan via servrar, men det är mer en prisfråga än en teknisk. Med virtuella servrar hos olika leverantörer behöver utvecklaren själv inte hantera servern. Lösningar som Amazon EC2, Microsoft Azure, eller lokala leverantörer som svenska City Cloud – där jag själv har en server för min blogg, tar hand om allt.

I och med att applikationen körs på en server, har användaren alltid tillgång till senaste versionen. Uppdateringar görs på ett enda ställe – på servern. Programutvecklaren behöver inte bry sig om att distribuera ut uppdateringar, eller kämpa för att få alla användare att ladda ner och installera nya uppdateringar. Det här sparar enorma mängder supporttid.

Molntjänster har en annan styrka, i form av säkerhet. Det här kanske inte har så stor påverkan inom spel, men det är väsentligt. Lokalt installerade programvaror har direktåtkomst till användarens system, vilket krävs för att cyberbrottslingar ska kunna ta sig in i datorer. Ett säkerhetshål i en programvara kan öppna datorn för hackare och andra cyberkriminella – det går inte via en molnapplikation. Även om utvecklaren snabbt skulle ta fram en patch som täpper igen hålet, ska man få alla användare att installera den. Något som är ett hopplöst projekt – fråga Microsoft om Office och Windows…

Kostnaderna för spelutvecklare sjunker

SpelkonsolerDet är alltså inte konstigt om spelutvecklare lägger allt mer fokus på webben. Tänk själv vilken dröm det vore att kunna skapa ett spel som kan köras i en webbläsare, istället för att konvertera och porta sina spel mellan PC och Windows, Mac, Playstation, Xbox, Android, iOS, Windows Phone, Linux, Nintendo, Symbian och alla andra plattformar man måste skriva om programvaran för, om man vill nå så många potentiella kunder som möjligt.

Ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv är det här enormt konstnadseffektivt. Man behöver inte längre producera kartonger och CD/DVD/Bluray-skivor och manualer för varje respektive plattform, och man riskerar inte att skapa för många eller för få exemplar.

Tänk vilken kostnad det blir om en spelutvecklare producerar 10 miljoner exemplar av ett spel för Playstation, bara för att se hur media sågar spelet efter lansering och man blir sittande med 9,99 miljoner dyra kartonger med handbok, kartaffisch, stickers, Bluray-skiva och fodral.

Eller tvärtom – man har producerat 5 miljoner exemplar som säljs slut på en helg, och man inser att man hade kunnat sälja 15 miljoner om det hade funnits så många exemplar. Innan man har producerat och distribuerat ut 10 nya miljoner har spelet redan piratkopierats mellan alla de som inte kunde köpa det.

Kostnaden för att skapa själva spelet lär inte förändras för en utvecklare som satsar på webben. Programkod, grafik, ljud och musik, och licenskonstnader för spelmotorer och annat, kostar fortfarande. Däremot försvinner en hel del väldigt dyra utgifter. Hela produktionen av en fysisk produkt, i form av CD/DVD/Bluray-skiva och tillhörande kartong och handbok, kan strykas. Så även de enorma kostnader för att distribuera den fysiska produkten till världens alla hörn.

Jag nämnde här ovan att man slapp porta sina spel till olika plattformar. Det sparar också mycket pengar – men framför allt innebär det att spelen har en avsevärt mycket större potentiell kundkrets. Istället för att vara begränsad till de som har ett Xbox 360, kan man sälja till alla som har en webbläsare.

Billigare spel för användarna..?

Alla de här ekonomiska aspekterna gör att man borde kunna hålla slutpriset till kund lägre. Faktum är dock att det inte är så vanligt att man tar betalt för att få tillgång till ett webbspel. Det är en nackdel med att jobba med helt digitala produkter – det är alltid enklare att ta betalt för något som kunden kan ta på. Å andra sidan finns det undantag som Minecraft.

En hel del webbspel finansieras med hjälp av annonser. En del tar ut en prenumerationsavgift. Du betalar alltså en viss summa pengar varje månad för att få access till spelet.

Just hur man ska ta betalt för spelen är nog ett problem många funderar över. Ett problem ligger att man kallar dem för webbspel. Det är en term som brukar innebära enklare gratisspel. Man behöver nog tvätta bort den stämpeln för stora avancerade spel som kan jämföras med de man idag köper i butik till sitt TV-spel.

Microsoft har lanserade en intressant liten finess i Internet Explorer 9, användbar tillsammans med Windows 7 och 8, som låter dig ”pinna” sajter till aktivitetsfältet. Du drar helt enkelt länken från Internet Explorers adressfält ner till aktivitetsfältet och släpper den där, för att fästa sajten som en ikon i samma stuk som dina vanliga programikoner du har i aktivitetsfältet.

Har du Windows 7 eller 8? Öppna Internet Explorer och surfa till TkJ.se. Dra sedan ikonen från adressfältet och släpp på aktivitetsfältet. Nu kommer TkJ.se lägga sig som en programikon här och högerklickar du på ikonen får du upp en meny med snabblänkar.

Med ett par taggar i webbsidans kod kan man styra hur ikonen ska se ut, om det ska finnas någon meny som visas om du högerklickar på ikonen, samt hur Internet Explorers fönster ska se ut när man klickar på ikonen och öppnar sajten.

Det intressanta med den här funktionen är att den får webbapplikationer att se ut som vanliga program. Det är mycket av en psykologisk aspekt för att sudda ut gränsen mellan webbapplikation och traditionellt program. I praktiken är det en rätt simpel grej, men det är smart.

Något som spelar väldigt stor roll i huruvida spelutvecklare ska kunna sälja sina avancerade spel utvecklade med webbstandarder, är app-butiker. Windows Marketplace, App Store, Google Play och Chrome Web Store är exempel på färdiga lösningar i vilka användare kan köpa applikationer.

Vill du testa hur långt utveckling kommit idag, kan du ta en titt på sajten Browser Games. Där hittar du mängder av spel som körs direkt i webbläsaren, snyggt presenterade och ordentligt strukturerade i olika kategorier.

Vad tror du om spel av den här typen? Tror du att webbtekniken är tillräckligt bra för att kunna hantera de spel du gillar – och hur ser du på att betala för ”webbspel”?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. DataNyheter.com2013-08-29 at 16:00Reply

    Det vad försöker Google och göra med Chrome App Store, Många Spel här http://chromeappar.blogspot.se/search/label/Spel

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.