TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Skriv och sälj e-böcker om ditt ämne [Kapitel 13]

Skribent:
Publicerad: , 08:05
Respons: 1 kommentar

Tjäna pengar på din bloggE-böcker har ännu inte riktigt kommit igång i Sverige, men det växer hela tiden. Det finns många fördelar med e-böcker, eftersom du kan göra dem själv och det finns inga krav på att skriva flera hundra sidor som fallet är med pappersböcker. E-böcker är utmärkta för lite smalare ämnen.

Kostnaden i att skapa en e-bok ligger i tid. Det tar så klart tid att skriva en bok, även om det är en e-bok på 25 sidor. Bortsett från tiden du behöver investera i projektet tillkommer inga andra kostnader. Det finns gott om program som hjälper dig med det tekniska.

Om du bloggar inom ett speciellt ämne, sitter du garanterat på många nyttiga kunskaper som dina läsare skulle vilja ta del av. Det är lätt att dra slutsatsen att alla kan det du kan, men så är inte fallet. Tänk på hur mycket du har skrivit om ditt ämne, så inser du snart att du har väldigt stora kunskaper.

En e-bok är ett bra sätt att tjäna extra pengar på din blogg. När du väl är klar med e-boken, kommer varje försäljning att vara en ren vinst. Om boken inte är knuten till ett aktuellt ämne kan den leva vidare i flera år och dra in en ström av passiva inkomster.

Hur skriver du en e-bok?

Innan du börjar skriva behöver du bestämma bokens innehåll. Vad ska den handla om? Det är bättre att nischa in dig på ett speciellt ämne, istället för att skriva en väldigt stor och bred bok. Om du väljer att skriva om ett relativt smalt ämne inom din bloggs huvudinriktning, behöver e-boken inte bli så lång samtidigt som du lämnar dörren öppen för fler e-böcker om andra underämnen.

En e-bok behöver som sagt inte vara speciellt lång. Om du gör den i PDF och A4-format är det helt okej att nöja sig med 25 sidor. Ofta är syftet med en e-bok att ge svar på en fråga. Den som köper boken vill lära sig något specifikt och då är det bara jobbigt om boken är på 250 sidor. Det är en stor fördel att e-böcker kan vara kortare. Många tryckta fackböcker innehåller väldigt mycket onödigt och redundant prat, men en e-bok kan vara kort och koncis.

Börja med att skissa upp vad e-boken ska innehålla och strukturera det i kapitel. Innan du börjar skriva bör du ha rubrikerna på dina kapitel klara. Samtidigt finns det lika många sätt att arbeta med en bok, som det finns författare. Att få klart strukturen och kapitelidéerna tycker jag personligen är bra, men vill du jobba på ett annat sätt, gör det.

Bra program för e-böcker

För att skriva kan du använda vilken ordbehandlare som helst. Boken Tjäna pengar på din blogg, har jag skrivit i Evernotes OS X-klient. När jag använder min vanliga PC brukar jag, förutom Evernote, skriva i Microsoft Word eller ett litet smart verktyg vid namn WriteMonkey. WriteMonkey är en väldigt simpel texteditor som öppnar sig i helskärmsläge med svart bakgrund. Tanken är att du inte ska störas av något annat på skärmen utan fokusera på själva texten, och det är väldigt effektivt.

När texten är klar behöver du korrekturläsa det. En bra start är att klistra in texten i Word eller ett annat program med rättstavning och grammatik. Det brukar hitta de flesta felaktigheterna. Allra helst ska du låta någon annan läsa igenom texten, och välj då en person som du vet är duktig på svenska och som vågar ge dig kritik.

Med texten korrekt behöver du skapa din e-bok. De flesta e-böcker som säljs på bloggar brukar vara i PDF-format, eftersom det fungerar överallt. Det är dock inte fel att erbjuda alternativa format; ePub är en standard avsedd för just e-böcker. ePub är ett format som bland annat fungerar utmärkt tillsammans med iPad och andra läs- och surfplattor.

Apple Pages

Kör du PC och Windows kommer du långt med Microsoft Word. Vill du ha ett gratis alternativ kan jag rekommendera Open Office. På Mac OS X kan jag rekommendera Apples Pages. Pages klarar av att exportera dokument i både PDF och ePUB. Word klarar bara PDF, så du behöver ett annat verktyg för att skapa ePUB. Ett sådant är Calibre, som är gratis och finns till både Windows, OS X och Linux.

Sälja din e-bok på bloggen

Efter många, många timmars hårt arbete är din e-bok färdig. Den ligger på hårddisken i PDF-format (och kanske även ePUB) och du har tagit flera backuper till USB-minne, extern hårddisk och Dropbox. Nu ska du börja sälja den via bloggen.

Du behöver skapa en speciell sida där boken presenteras och säljs. För att få bäst respons bör den här sidan vara helt fristående från bloggen, så att det inte finns en massa länkar, menyer, annonser och annat. Helst ska sidan bara innehålla bokens presentation och säljtext.

Webbsidan där du presenterar och säljer boken bör innehålla föjande element:

 1. Fångande rubrik.
 2. Ett kanonbra omslag på boken. Se mer nedan.
 3. Kort presentation av boken, som får besökaren att vilja läsa mer.
 4. Genomgång av innehållet, kanske i form av en lista över kapitelrubriker.
 5. Rekommendationer från personer som läst och uppskattat boken, gärna med länkar till eventuella recensioner.
 6. Ett erbjudande på boken. Vi är betydligt mer benägna att köpa saker som är prisnedsatta, så att vi känner att vi gjort ett bra köp. Gör erbjudandet tidsbegräsat.
 7. Tydlig prisinformation och köpknapp.
 8. Utdrag ur boken. Antingen om du länkar till en sida med text från boken, eller om du skapar en PDF av de första fem sidorna.

Skapa ett snyggt omslag, för omslaget säljer boken! Det är omslaget man ser först och det måste locka till intresse. Lägg därför ner extra tid på att göra ett snyggt omslag. Välj bra färger som syns, och en stor och tydlig titel. Använd gärna en undertitel för att beskriva boken ytterligare. Hämta inspiration från bokomslag hos bokhandlare på nätet. Använd gärna något lite annorlunda men passande typsnitt. Undvik med andra ord att skriva rubriken i Arial Bold…

Bokens säljsida kan du fila på i oändlighet. Se till att föra statistik över hur många som har besökt sidan respektive hur många av dessa som köpt boken. Genom att göra ändringar på sidan kan du följa utvecklingen.

Hur mycket ska boken kosta?

Det sista steget innan du börjar marknadsföra din bok, är att fixa betalningslösningen. Du behöver ett system som gör det enkelt för köparen att betala och sedan ladda ner boken. Det finns en hel uppsjö av lösningar som inte har några fasta avgifter, utan som tar betalt genom att ta en viss procent av beloppet.

Hur mycket du ska ta betalt kan vara svårt att bestämma. Vad skulle personer vara villiga att betala för det din e-bok ger svar på? Tänk inte på hur mycket vanliga böcker kostar, eftersom pocketböcker kan vara väldigt billiga. Om du har en bra e-bok kan du ta bra betalt för den.

En stor faktor som spelar in är vilka som är dina potentiella kunder. Riktar du dig mot tonåringar, kanske du inte bör lägga dig över 40 kronor, medan en egenföretagare kan betala 400 kronor för en bok vars innehåll kan hjälpa företaget att växa. Företagaren har dessutom möjlighet att dra av boken, så det är en tacksam målgrupp att ta betalt från.

Att ta betalt för din e-bok

Du kan välja mellan att ta betalt med kort eller via SMS. I praktiken kan du erbjuda bägge lösningarna, så länge du presenterar det på ett logiskt och tydligt sätt. Om du har skrivit en bok som riktar sig mot tonåringar, är SMS-betalning det enda du behöver.

När du prissätter din bok ska du också räkna på hur stor del av priset som betallösningen tar. SMS-betalningar kan kosta rätt mycket eftersom det skickas svars-SMS, plus att teleoperatörerna tar hutlöst betalt. Det är inte ovanligt att hälften av ditt försäljningspris försvinner i avgifter när du tar betalt via SMS.

Jag har valt att inte gå in på de tekniska aspekterna i hur du implementerar betallösningarna, eftersom det skulle bli onödigt långt och den här boken är ingen teknisk manual. Alla tjänsterna jag tipsar om har tydliga instruktioner på sina sajter. Ingen av dem är svår att använda.

För att ta betalt med kort kan du använda Paypal, eller den svenska motsvarigheten Payson. Ingen av tjänsterna har några fasta start- eller månadskostnader, utan du betalar en procent på transaktioner. Det är relativt enkelt att skapa en säljknapp som du lägger in på din sida. När du skapar säljknappen får du ange en webbadress dit köparen kommer när betalningen är genomförd. På den här sidan ska boken finnas för nerladdning.

Clickbroker är en annan tjänst som också hanterar kortbetalningar. Hos dem kan du låta andra sajter sälja din blogg, som affiliates. Det innebär att du får ge bort en del av vinsten till affiliates som genererar köpare. Om din e-bok har ett lågt pris, blir det inte många kronor kvar till dig, men å andra sidan är det extrapengar. Har din bok ett högt pris, där du kan ge riktigt bra provision till affiliates, kan Clickbroker vara en guldgruva för dig.

Filehill

Om du vill slippa hela hanteringen av säljsida och annat, kan du använda dig av Filehill. Det är en svensk tjänst som är till för att sälja digitala filer. Du laddar upp din e-bok till Filehill, fyller i beskrivning och anger pris, och därefter kommer boken att presenteras på sajten så att folk kan köpa den. Filehill hanterar betalningar via både kort och SMS.

Filehill har en funktion för att skapa en dynamisk annons via vilken det går att köpa din e-bok. Den här annonsen kan du lägga upp på din blogg, din Facebook-sida eller på andra ställen.

Slutligen vill jag nämna Mosms, en tjänst för att ta betalt via SMS. Jämfört med många andra tjänster för SMS-betalningar tar Mosms rätt mycket i provision, men det beror på att de inte har några fasta avgifter. Du betalar alltså bara en viss procentsats av gjorda transaktioner. Tjänsten är tekniskt sett enkel att använda, även om du kan behöva lite grundläggande kunskaper i HTML och PHP för att implementera betalningslösningen i WordPress.

När du väl fått upp allting och testköpt din bok, så att du vet att det fungerar, är det bara att börja marknadsföra den! Skriv en bloggpost om den och lägg upp en annons för den. Skicka boken för recension till några utvalda bloggare som du tror kan vara intresserade av att skriva om boken.

Nu är det bara att luta dig tillbaka och hålla koll på statistiken över sålda böcker.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

En kommentar

 1. Boktips – Tjäna pengar på din blogg - En Elak Jävel2012-07-25 at 21:56Reply

  […] sak jag inte riktigt håller med om är kommentaren om MOSMS: “Tjänsten är tekniskt sett enkel att använda, även om du kan behöva lite grundläggande […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.