TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhetshål

Webbsajt låter dig se video från privatpersoners hem

Skribent:
Publicerad: , 20:05
Respons: 4 kommentarer

Webbkameror från privata hem syns på webbenNågra ryssar lanserade nyligen en sajt innehållande videoströmmar och bilder från tusentals olika nätverksanslutna kameror världen över. Utbudet sträcker sig från övervakningskameror till babymonitorer och andra kameror som inte säkrats.

Det är inte lätt för gemene man att känna till säkerhetsriskerna med att ansluta en kamera till nätverket, för att kunna kontrollera hemmet, sommarstugan eller kontoret via Internet. Många pluggar in kamerorna, ser att det fungerar och nöjer sig med det. Vilket lämnar dem rätt öppna.

Det har stått rätt mycket i media om hur webbkameror, babymonitorer, övervakningskameror och andra nätverksanslutna kameror ”hackats” och att vem som helst kunnat följa videoströmmen på Internet. Det här stämmer till viss del. Jag hade dock inte räknat det som ett hackerintrång.

Den ryska sajt som kom upp och listade tusentals kameror har säkert fått många att sätta kaffet i fel strupe. Om du varit inne på sajten hade du hittat ett hundratal svenska kameror, varav de allra flesta är tämligen harmlösa. Men det finns också de som till exempel visar en privatpersons vardagsrum.

Ett sådant här intrång i privatlivet är så klart obehagligt. Det har dykt upp bilder från kameror som filmat mer eller mindre påklädda privatpersoner fullt upptagna med vardagliga sysslor, helt ovetandes om att deras kamera sänt en video live på webben.

Lätt att hitta och ansluta till nätverksenheter

Vad som har hänt är att personerna bakom sajten sökt på nätet efter nätverkskameror, gissningsvis genom att bland annat skannat IP-nummer efter öppna standardportar som används av vanliga nätverkskameror. På så sätt har de hittat en massa olika kameror som är anslutna till Internet.

De allra flesta nätverkskameror tillåter dess användare att ansluta via webben. För att detta ska funka måste kameran kunna skicka och ta emot data via Internet, och inte bara det lokala nätverket. Då öppnas en port i routern (och brandväggen). Denna kan användare med hjälp av rätt programvara ansluta till. Oftast används en vanlig webbläsare.

När du installerar en nätverkskamera har den, precis som alla andra nätverksenheter (routrar och nätverkshårddiskar till exempel), ett standard användarnamn och lösenord för att komma åt den. Dessa uppgifter måste naturligtvis ändras till något säkert.

Massor av privata filer offentligt på nätet

Tyvärr är det många som missar detta, och då är det inte svårt för en utomstående att logga in. Hitta en ansluten kamera och testa admin/admin, och andra standarduppgifter.

Om man är intresserad är det inte alls svårt att hitta alla möjliga enheter som användare världen över har kopplat online, och det är inte ovanligt att det är fritt fram att logga in med standardlösen.

Jag har fått det här demonstrerat och sett hur lätt det är att komma åt exempelvis nätverkshårddiskar och därigenom användares alla filer.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Frasse2014-11-23 at 11:49Reply

  Adress

 2. Hemlig2014-11-23 at 09:44Reply

  Hej! Jag har skickat ett långt email till dig! För någon månad sedan! Kan du vara snäll och läsa! Jag väntar fortfarande på svar från dig. Mvh en orolig läsare

  • Hemlig2014-12-04 at 22:26Reply

   Förtydligande! Jag söker dig TKJ som äger och administrerar bloggen och har för ett par månader sedan nu skickat dig ett email jag önskar du läser och ger mig svar på tack!

 3. 2014-11-21 at 20:49Reply

  Inte längre, insecam ligger nere.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.