TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bredband

Gratis WiFi från EU ”är en bluff”

Skribent:
Publicerad: , 07:30
Respons: 1 kommentar

Gratis WiFi i EU?Sedan några år tillbaka har EU pratat om att man vill satsa pengar på att bygga ut WiFi-nät i en mängd olika städer inom unionen. Man har lagt in 1,2 miljarder kronor i det här projektet.

Nu har EU presenterat programmet som visar hur städer ska få WiFi. Och reaktionerna har varit olika. Hos Breakit skriver entreprenören Niklas Agevik i en debattartikel att EU-satsningen ”är en stor lögn och marknadsföringsbluff”.

I år kan 1000 städer/kommuner runt om i EU ansöka om att få bidrag för att bygga ut sitt trådlösa nätverk. Det är dock inga enorma bidrag det rör sig om, och det kommer med största säkerhet kosta avsevärt mycket mer – inte minst inom underhåll.

De städer som ansöker om det så kallade WiFi4EU, och accepteras, kommer att få €15000 – motsvarande 153000 kronor. Dessa pengar ska räcka till att köpa in och installera routrar, accesspunkter och annat som behövs.

Rekommendera gärna för dina vänner på Facebook!

 

Pengarna ska dessutom finansiera WiFi-projektet i minst tre år. Under dessa tre år ska städerna som fått bidrag se till att erbjuda ett snabbt och stabilt gratis WiFi-nät.

Installation billigt – underhåll dyrt

Att installera prylarna är inte speciellt kostsamt, som Niklas Agevik skriver hos Breakit, utan det som verkligen kostar är hanteringen av det. Support, kontroller, uppgraderingar och så vidare.

Därutöver tillkommer löpande kostnader för Internet och elektricitet – sådant man ibland glömmer bort.

Niklas Agevik sågar projektet jäms med fotknölarna, och jag är böjd att hålla med. Att sätta, upp och sedan hantera ett trådlöst nätverk med Internet i en stad, kostar betydligt mer än 153000 kronor. För det kommer strula – ibland med prylarna i nätverket, och ibland med användarnas datorer och smartphones.

Och när det inte fungerar för användare, så ringer de till kommunen.

Städer kan få gratis WiFi

Att erbjuda gratis WiFi med snabb och stabil Internetuppkoppling kostar en hel del i underhåll.

Jag kan omöjligen se hur en stad ska kunna sätta upp och hantera ett WiFi-nät i utlovade tre år, utan att anställa i alla fall minst en person som kan ta supportsamtal samt hålla nätverket under kontroll. Och jag förstår inte hur man finansierar den här lönen med 153000 kronor…

Om ni får bidraget binder ni er till att erbjuda folk i staden ett stabilt, snabbt och gratis WiFi-nät, med minst 30 Mbps i hastighet, i allra minst tre år.

De städer som överväger att ansöka bidraget bör först räkna lite på vad det faktiskt kostar. Det är inte bara inköp och installation av prylar – utan det som kostar är som sagt allt jobb med att hålla prylarna uppdaterade och igång, samt ansvara för användarsupport.

Gratis WiFi inom EU

Projektet WiFi4EU riktar sig mot städer och kommuner som vill erbjuda gratis WiFi till sina invånare.

Använda befintliga WiFi-nät?

Redan idag finns det gratis WiFi på de flesta platser där det rör sig mycket folk – exempelvis en galleria, restaurang, tågstation och flygplats. Om du bor i en hyfsat stor stad kan du gå till centrum och sedan kolla hur många nätverk du snappar upp i din smartphone. Det finns mängder…

Se bara till att skydda dig med en VPN-tjänst när du använder ett öppet och gratis WiFi-nät.

I en perfekt värld hade alla dessa routrar konfiguerats om till en trådlös accesspunkt för kommunens WiFi. Då hade det nätverket haft en väldigt bra täckning inom staden, och företagen som går med på det får gratis Internet som tack. Men det här går ju inte i praktiken. Så fort man lämnar centrum för en stor stad blir allt mer komplicerat.

Många WiFi-nät

WiFi finns det gott om… Observera att jag inte är i en storstad! Jag sitter i en villa i Ryssby – en by i Smålands skogar med drygt 700 invånare.

Däremot skulle kommuner, med tillräckligt stora städer, faktiskt be företag som erbjuder gratis WiFi, att ansluta sig till kommunens WiFi-nät som accesspunkt, istället för att ha ett eget WiFi-nätverk.

Då hade kommunen också tagit över kostnaden för själva Internet-uppkopplingen (vilket i och för sig gjort kommunen till en Internetleverantör med kravet att erbjuda ständig bra uppkoppling).

Nu ska påpekas att WiFi4EU till viss del också tänkt på existerande WiFi-leverantörer. Man utgår från att de flesta kommunerna kommer anlita en WiFi-leverantör av något slag. Detta företag måste registrera sig som ”Wi-Fi installation company” hos WiFi4EU, för att ta på sig jobbet och få betalt i form av hela eller delar av checken på €15000.

Hur tänkte de egentligen?

För att summera WiFi4EU kan jag bara säga att jag, för det första, har svårt att se hur man över huvud taget ska kunna skapa stora och fungerande WiFi-nät i EU:s alla städer.

Eftersom det är staden eller kommunen själva som ansvarar för nätverket, blir de skyldiga att leverera stabil uppkoppling på minst 30 Mbps till användarna, samt hjälpa dem som har problem. Hur mycket kommer det att kosta? Alternativet är att lägga över detta supportjobb på företaget som levererar WiFi-nätet.

Men det finns inget företag som kommer ta på sig tre års support, som Internetleverantör via trådlöst nätverk, för maximalt 153000 kronor.

För det andra kan jag inte för mitt liv förstå hur de räknade fram €15000… Det är en summa som helt omöjligen kan täcka kostnaderna för att göra städer och kommuner till Internetoperatörer. Hur tänkte man här?

Källa: Breakit

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Björn Flintberg2018-03-28 at 07:46Reply

    Helsingborgs stad gjorde det med väldigt små medel, men till och med där tror jag det var väsentligt mer än 153.000.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.