TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sociala tjänster

Wikipedia: Kvaliteten i fara när skribenter skräms iväg

Skribent:
Publicerad: , 11:58
Respons: 2 kommentarer

PWikipedia har problem med fallande antal redaktörerå plats nummer sex av världens mest besökta sajter finns Wikipedia – den öppna ordboken där användarna själva hjälper till att skapa innehållet. Wikipedia behöver knappast någon mer introduktion. De allra flesta av oss besöker tjänsten kontinuerligt.

Enligt statistik råder det ingen brist på besökare till Wikipedia. Men trots det dras Wikipedia med ett växande problem i form av en kraftig minskande skara skribenter. Fler och fler använder Wikipedia som ett nyttigt verktyg i sitt arbete eller sina studier, samtidigt som allt färre vill hjälpa till att utveckla sajten. Det är ett stort problem för en tjänst som bygger helt på att användarna skapar innehållet.

Wikipedia finns inte bara på engelska, utan även på en lång rad olika språk, däribland svenska. I skrivande stund har den svenska delen av Wikipedia strax under 1,6 miljoner artiklar publicerade (en stor del av dessa kom till via robotgenererade artiklar från och med mars 2013). Hade svenska Wikipedia trycks i bokformat, skulle det innefatta 290 band.

Det rör sig alltså om en enormt omfattande sajt. Att hålla den aktuell med nya artiklar, men framför allt uppdateringar av existerande, kräver massor med jobb. Vem som helst kan vara med och hjälpa till att uppdatera artiklar eller skriva nya. Problemet är dock, som sagt, att antalet intresserade sjunker kraftigt.

Elitister som helst skriver artiklar om porr?

I artikeln The Decline of Wikipedia hos MIT Technology Review går artikelförfattaren Tom Simonite igenom Wikipedias historik och dagens position med tillhörande problem. Sedan 2007 har antalet volontära medhjälpare sjunkit med en tredjedel, och antalet fortsätter att dala.

Under 2007 hade Wikipedia som mest mer än 51000 skribenter. Förra sommaren låg antalet på 31000, och siffran fortsätter neråt.

Det här är ett stort problem som innebär ett allvarligt hot mot Wikipedias framtida ställning. Trots att vem som helst kan gå in och ändra i artiklar, har Wikipedia ändå lyckats hålla en så pass hög nivå på innehållet att det vara klart jämförbart med andra kända encyklopedier författade av experter istället för entusiaster världen över.

Men när intresset för att delta i arbetet nu lider av en dalande trend, får man allt mer svårt att bibehålla kvaliteten. Det finns tyvärr gott om folk som lägger tid på att förstöra materialet genom att lägga in falsk information. För att lösa det här omfattande problemet behöver man en stor mängd redaktörer.

Det är svårt att peka på ett konkret skäl till varför det har blivit så här. Det är naturligtvis flera faktorer som spelar in. En sådan faktor, som inte går att blunda för, är den elitism som finns bland en hel del av de mer aktiva redaktörerna. För att tala klarspråk utifrån artikeln på MIT Technology Review, finns det gott om uppblåsta typer bland redaktörerna, och deras välkänt tradiga attityd skrämmer bort nybörjare.

Wikipedia

Förändring är ett måste

Som Tom Simonite skriver i sin artikel, har Wikipedia problem med att många redaktörer är samma typ av människor (90 procent är män). Det här avspeglar sig i ämnena som man publicerar nya artiklar inom. Ett exempel som nämns är att antalet artiklar om kvinnliga författare är få, medan det däremot kryllar av biografier över kvinnliga porrskådisar.

Wikimedia Foundation heter den ideella organisation vars 187 anställda tar hand om teknik, juridik och annat som krävs för att driva Wikipedia. Här är man fullt medveten om de problem som tjänsten dras med, och man arbetar för att försöka hitta en lösning på det, innan kvaliteten på Wikipedia rasar ihop fullständigt.

Man arbetar bland annat på att göra om sajten. Själva designen på sajten har inte förändrats nämnvärt seden lanseringen 2001, så det är onekligen dags för en ny kostym.

Men det avgörande är inte ett nytt utseende. Den stora, och svåra, förändringen är att lyckas locka till sig fler skribenter och framför allt skribenter från olika ”samhällsgrupper”. Det behövs många fler och betydligt olika typer av människor som hjälper till att underhålla Wikipedia, för att kvaliteten inte ska falla samman.

Jag hoppas verkligen att de lyckas, för Wikipedia är en viktig sajt. Den behövs.

Källa: MIT Technology Review

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Alexander Edbom2013-10-30 at 03:07Reply

  Förstår inte vad kön har att göra med det här problemet, känns bara off-topic.

  Jag tycker att Wikipedia är för hårda mot nybörjare, det är för svårt att komma igång och de måste göra något åt det annars är det bara elitisterna som är kvar.

 2. Anders19492013-10-30 at 02:23Reply

  Det största problemet med Wikipedia är väl att ohederliga och lite galna personer försöker förvanska texten. Det krävs kunniga människor för att det det ska bli bra. Homeopati är ett bra exempel där homeopaterna inte ville att det klart och tydligt skulle stå att homeopati är humbug.

  Torbjörn Sasserssons idoga försök förstörde säkert en del för Wikipedia men Torbjörn var ändå missnöjd och starade en knäpp kopia där man kan läsa många stolligheter.

  Därför skall man vara lite försiktig när man läser Wikipedia. Man vet aldrig var dessa idioter kan ha förvanskat texten.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.