TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Windows 10 Creators Update börjar skickas idag

Skribent:
Publicerad: , 19:41
Respons: Skriv en kommentar!

Windows 10 Creators UpdateWindows 10 Creators Update är den senaste stora uppdateringen av Windows 10, och idag den 11 april har Microsoft börjar skicka ut uppdateringen via Windows Update. Du lär dock förmodligen få vänta ett tag innan ditt Windows 10 uppdateras.

I likhet med andra stora uppdateringar kan inte Microsoft över en dag plötsligt pumpa ut en tung ny version till alla 400 miljoner datorer samtidigt. Det hade tagit kål på de flesta Internetanslutna nätverk. Dessutom verkar Microsoft ta det lite försiktigt på grund av all kritik mot Windows 10 om att användare inte kan stänga av uppdateringar.

Windows 10 Creators Update kommer att skickas ut till användare i ett relativt långsamt tempo, samtidigt som Microsoft kontinuerligt läser av resultatet av allt fler uppdaterade maskiner. (Källa: Cnet)

Användare ska även få möjligheten att skjuta på uppdateringen när deras Windows Update snappar upp den. Så enligt Microsoft kan det ta flera månader innan alla Windows 10-användare har uppgraderat.

Du kan uppgradera redan idag! Läs resten av artikeln – och Dela gärna till dina vänner, de vill säkert också veta hur. :-)

 

För dig som däremot vill ha Creators Update så fort som möjligt, har du faktiskt haft möjlighet till det sedan 6 april. Då gjorde Microsoft det möjligt att manuellt installera den nya versionen. (Källa: IDG)

”We went into this with the guiding principle of ‘do no harm,'” says [David] Dennis [a Microsoft spokesman], adding that Microsoft is working with individual computer hardware manufacturers to make sure the new update won’t cause unforeseen issues on their PCs. (Källa: Cnet)

Nyheter i Windows 10 Creators Update

För dig som är intresserad av grafik, spel och liknade, kommer Windows 10 Creators Update med en del spännande nyheter. Bland annat får operativsystemet 3D-möjligheter i augmented reality och du ska kunna strömma spel i 4K-upplösning.

Windows 10 Creators Update, augmented reality

3D-funktioner och augmented reality är en del av Windows 10 Creators Update.

För att ta ett exempel har Creators Update en ny version av det gamla ritprogrammet Paint (källa: Cnet), som har stöd för 3D och som låter dig ”måla” direkt till Facebook. 3D-stöd ska även komma till PowerPoint, och det finns så klart en koppling till Microsofts AR-glasögon HoloLens. (Källa: Cnet)

Windows 10 Creators Update riktar sig även till e-sport, och då framför allt gamers som vill strömma sina spelsessioner, så att andra kan titta på när de spelar. Det här är en affärsidé som gjorts populär framför allt med tjänsten Twitch.

Nu lanserar Microsoft en egen plattform för att strömma spel, kallad för Beam. Du kan läsa mer om tjänsten på hemsidan Beam.pro. Man har även byggt verktyg för att kunna arrangera turneringar via Xbox Live. Målet är att göra det här enkelt, och verktyget håller koll på statistik och dylikt och kan även utse vinnare.

Microsoft Beam

Beam är Microsofts tjänst för att strömma spel i 4K.

Städar skräpfiler automatiskt

En annan intressant nyhet är att Windows 10 Creators Update kommer hjälpa dig att samla ihop alla meddelanden från dina tjänster för direktmeddelanden, och presentera dessa samlade. Skype, e-post, SMS och Xbox Live syndikeras ihop så att du smidigt kan svara på dem.

Men det finns också många nyheter som inte har med spel och grafik att göra. Cnet har i en artikel gått igenom de tio bästa nyheterna i Creators Update. Förbättringar har gjorts i Inställningar, och man har tagit fram ett verktyg som heter Storage sense.

Windows 10 Defender

Det är inte bara 3D, augmented reality och e-sport i Windows 10 Creators Update – till exempel uppdaterad Windows Defender.

Med Storage sense aktiverat kommer Windows 10 automatiskt att kontinuerligt städa bort temporära filer som inte används. Det här är en tacksam finess med tanke på att många PC idag kommer med en SSD istället för traditionell hårddisk för systemet. SSD är snabbare och bättre på de flesta plan, utom på prislappen. Det gör att din systemdisk inte sällan fylls upp.

Tveksam snooze-knapp för uppdateringar

Som jag skrev ovan kommer vi att få se en så kallad snooze-knapp för uppdateringar. Den innebär att du kan välja att skjuta uppdateringar från Windows Update till framtiden. Detta efter mycket kritik från användare.

Personligen kan jag tycka säkerhetsperspektivet borde överskugga användares ovilja att installera uppdateringar. När Microsoft äntligen införde påtvingade säkerhetsuppdateringar av Windows, gjorde de mycket för den allmänna säkerheten i operativsystemet. Att individuella användare av något skäl inte vill installera säkerhetspatchar drabbar ju inte bara dem, utan även andra som de på ett eller annat sätt är kopplade till (exempelvis via Internet).

Ett av de främsta skälen till varför Windows XP, på sin tid, var så populärt bland nätkriminella för att sprida farlig kod och annan skit, var att XP-användare var så dåliga på att uppdatera operativsystemet och täppa till säkerhetshål som gjorde deras datorer till servrar för att distribuera skadlig kod och spam.

Nu är jag fullt medveten om att inte alla håller med mig, och alla har rätt till sina åsikter. Lämna gärna en kommentar om du tycker jag har fel, och motivera gärna. Diskussioner är alltid nyttiga!

Ett genuint skäl till varför man som användare inte ska tvingas till att ladda ner uppdateringar, är om man använder exempelvis mobilt bredband, där det finns ett trafiktak. Detta har Microsoft bemött i Creators Update i och med att du kan konfigurera operativsystemet till att ladda ner uppdateringar först när du är ansluten via exempelvis Ethernet-kabel.

Augmented reality i Windows 10 Creators Update

Augmented reality är på flera sätt mer intressant än virtual reality.

Skaffa Windows 10 Creators Update idag

Om du inte vill vänta på din tur, kan du redan idag ladda ner och installera Windows 10 Creators Update. Cnet har publicerat en artikel där man går igenom olika sätt du kan utnyttja för att få uppdateringen snarast.

Läs mer om det hos Cnet

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – Swisha 25 kr till 070-3321680!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2018 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.