TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Windows 10: En första titt på Technical Preview!

Skribent:
Publicerad: , 08:52
Uppdaterad: 2014-11-05, 17:29
Respons: 2 kommentarer

Windows 10 Technical Preview - Nya funktionerFör en månad sedan lanserade Microsoft en första testversion av sitt kommande operativsystem, kallat för Windows 10 Technical Preview. Flera av er har säkert redan laddat ner och testat det. Om du inte redan gjort det, kan jag rekommendera det.

De kommande dagarna kommer jag att publicera ett antal bloggposter där jag tar en titt på nya funktioner och annat som Windows 10 erbjuder. Än så länge är det som sagt en tidig testversion och det kommer säkert att tillkomma en hel del innan den officiella lanseringen. Windows 10 Technical Preview ger dock en bra inblick i vad som väntas…

För att test Windows 10 Technical Preview behöver du antingen en testdator, eller en virtuell maskin, som du kan prova på. Eftersom det som sagt är en så tidig version bör du inte installera operativsystemet på din arbetsdator. Visserligen brukar Microsofts testversioner vara väldigt stabila, men det är ändå ingen bra idé att köra det på din huvuddator.

Systemkraven för Windows 10 Technical Preview är en processor på minst 1 GHz, 2 GB internminne samt 16 GB ledigt lagringsutrymme. Datorn behöver också ett grafikkort som stöder DirectX 9. Det är alltså inga höga systemkrav och har du en testdator som inte är allt för gammal är det som regel inga problem.

Windows 10 Technical Preview

Windows 10 Technical Preview har funnits för gratis nedladdning i en månad nu. Har du hunnit testa?

Exakt när Microsoft kommer att lansera den officiella versionen av Windows 10 är inte känt, men det blir någon gång under mitten av 2015. Även priset är okänt. Det går rykten om att uppgraderingen blir gratis för alla som har Windows 8.1. För övrigt kostar uppgraderingen 30 dollar (cirka 220 kronor). (Källa: PC för Alla)

Windows 10 rättar till felen från Windows 8

Efter att ha lekt med testversionen till och från den gångna månaden kan jag hålla med alla som har sagt att Windows 10 ser ut att bli operativsystemet som Windows 8 var tänkt att bli. Microsoft gjorde en del fel i den första versionen av Windows 8, som har gjort att många dragit sig för att uppgradera.

I Windows 10 har man rättat till dessa fel.

Den största missen vid lanseringen av Windows 8 var att systemet startade upp till en startskärm med ett gränssnitt som var gjort för främst surfplattor. Det här var inte populärt hos alla som satt med vanliga datorer. Man ville ha sitt traditionella skrivbord.

Microsoft rättade till detta i och med Windows 8.1 och nu gick det att starta direkt till skrivbordet. Startskärmen fanns dock med på ett hörn, och alla appar som fanns i Windows Store kördes i helskärm och i det nya gränssnittet. Det här gjorde att man som användare på en vanlig dator fick två gränssnitt; dels det traditionella skrivbordet och dels det nya, som tidigare kallades för Metro.

Windows Store i Windows 10

Windows Store och alla dess appar har integrerats i skrivbordsgränssnittet i Windows 10, så nu har d inte längre två olika gränssnitt att jobba med.

Windows 10 startar upp till skrivbordet, och istället för att du har två gränssnitt har man integrerat Windows Store i skrivbordsgränssnittet. Appar från Windows Store kan numera köras i vanliga fönster på skrivbordet. Det här är ett stort och väldigt bra steg.

Gillar du artikeln? Då får du gärna tipsa dina vänner på Facebook! Klicka bara på Rekommendera här under:

 

Windows Store får utrymme på skrivbordet

Tidigare brydde man som datoranvändare inte om Windows Store. Eftersom man ville arbeta i skrivbordet hade man ingen lust att växla till det nya gränssnittet för att köra appar där. Det blev för rörigt. Numera är det helt logiskt att starta Windows Store och ladda ner från den växande mängden appar som finns där.

Fördelarna med att hämta program från Windows Store, istället för att leta på Google eller dylikt, är att programmen där är kontrollerade. Du riskerar inte att råka ladda ner program med trojaner, eller annan bråte. Windows Store ser även till att automatiskt uppdatera dina appar till nya versioner. Och appar du köpt och laddat ner kommer att följa med dig när du kör Windows 10 på andra datorer och enheter.

VLC Media Player i Windows Store

Så här kan en Windows Store-applikation se ut. Renare och enklare, och fungerar fint på både pekskärm som med mus och tangentbord.

Windows Store-appar ser inte riktigt ut som traditionella Windowsprogram, utan använder sig av det nya gränssnittet. Men det spelar ingen roll eftersom man alltså kan köra dem i fönster. Det nya gränssnittet är på intet sätt dåligt. Tvärtom är det snyggt och lättanvänt.

Ett operativsystem för allt

En viktig nyhet med Windows 10 är att det är byggt för alla enheter. Microsoft erbjuder ett operativsystem för allting – dator, surfplatta, smartphone, Smart-TV, spel (Xbox) och så vidare. Vi kommer förmodligen att få se rätt många framför allt surfplattor och smartphones med Windows 10 när systemet lanseras.

Windows 10 anpassar sig automatiskt efter vilken enhet du använder. Kör du en smartphone kommer inte skrivbordet att dyka upp, eftersom det vore omöjligt att hantera på en 5-tumsskärm. Istället används startskärmen och det ”nya” gränssnittet.

Samma sak händer om du har en surfplatta. Då får du gränssnittet som är gjort för just surfplattor och smartphones. Men om du sedan ansluter ett tangentbord till din surfplatta (många Windowsbaserade surfplattor säljs med tangentbord – så kallade hybriddatorer) ska Windows 10 att byta till skrivbordet.

Nya funktioner i Windows 10

I den här artikeln kommer jag inte gå in djupare på de nyheter som finns i Windows 10. Det kommer jag istället göra i nästa delar av artikelserien. Men jag ska ändå snabbt gå igenom de stora nyheterna.

Windows 10, exempel på gränssnittet

Gränssnittet i Windows 10 har plattats till ytterligare jämfört med Windows 8. Det är inga stora skillnader, men det är uppenbart att skuggor och färgtoningar inte är modernt längre…

Det första jag själv noterade när jag startade upp Windows 10 efter installationen, var att gränssnittet ser ut ungefär som i Windows 8 men att man gjort det ännu ”plattare”. Det betyder att man skalat bort skuggor och färgövergångar. Jämför med exempelvis Windows Vista, där man löpt amok med grafiska finesser:

Windows Vista

Kom du ihåg hur Windows XP och Windows Vista såg ut? Då kryllade det av grafiska finesser som gjorde allt snyggare och långsammare. Sådant är numera borta. Tack och lov.

Vidare märker du snabbt att startmenyn är tillbaka. När den försvann och ersattes av startskärmen i Windows 8 blev många användare riktigt irriterande. Med all rätt. Inledningsvis hävdade jag att jag inte skulle sakna den, eftersom jag inte använt den speciellt mycket i Windows 7.

Startmenyn är smart och bra

Senare har jag fått backa och erkänna att skrivbordsmiljön har ett stort behov av en startmenyn. Uppenbarligen var jag betydligt mer beroende av den än vad jag trott… Till Windows 8 finns det ett utmärkt gratisprogram vid namn Start Menu 8 som återinför en snygg och bra startmeny.

Windows 10 lanserar en ny startmeny, som är en kombination av den i Windows 7 och startskärmen. Halva startmenyn är den klassiska, och andra halvan består av så kallade paneler som baseras på Windows Store-appar.

Windows 10 Startmeny

Windows 10 återinför startmenyn, samtidigt som man uppdaterar den genom att lägga till paneler för valfria Windows Store-appar.

Många paneler är levande och uppdateras kontinuerligt. På så sätt kan du via startmenyn snabbt se om du till exempel fått mejl, om någon kontaktat dig på sociala nätverk som Facebook och Twitter, hur dina aktier står sig, de senaste nyheterna och mycket mer.

Den nya startmenyn i Windows 10 är en bra vidareutveckling. Liksom möjligheten att köra Windows Store-appar i fönster, gör panelerna i startmenyn att Windows Store får mer behövlig uppmärksamhet.

Fler nyheter i Windows 10

En annan större nyhet är att Microsoft äntligen implementerat stöd för virtuella skärmar. Det betyder att du kan ha flera skrivbord, som du enkelt kan växla mellan. Det gör att det inte behöver bli så stökigt med alla fönster. Lägg webbläsaren på en virtuell skärm, Office på en annan och så vidare.

Virtuella skrivbord/skärmar i Windows 10

Windows 10 låter dig skapa så kallade virtuella skrivbord, en funktion som funnits via tredjepartsprogram i många, många år.

Nere jämte startmenyn finns en knapp som ser ut som ett förstoringsglas. Klickar du på den kan du göra sökningar på webben. Som standard används givetvis Microsofts egna sökmotor Bing, men om du vill kan du byta till Google.

Om du öppnar Utforskaren (Explorer) hittar du i listan till vänster en ikon märkt Home. Klickar du på den visas dina favoriter tillsammans med nyligen använda mappar och filer. Enkelt men smart!

Nu får det räcka för den här gången. Den här artikeln är som sagt en del i en serie om Windows 10 Technical Preview, så du som följer bloggen kommer att få läsa mer om nyheterna.

Om du gillade artikeln, får du gärna lämna en kommentar, dela den på Facebook, Twitter eller Google+, eller länka till den från någon annanstans! Tack! :-)

Tidigare artiklar om Windows 10

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

2 kommentarer

  1. andtol2015-01-23 at 09:56Reply

    Det går ej att ladda ner Win 10 preview längre. Jag fick åtminstone inte göra det. :)

  2. Christian Ängegärd2014-11-03 at 09:30Reply

    HEjSann & hallå!!!
    Har du förslag på en ”virtuell PC” och hur den skall konfigureras för att kunna testa W.10. ;)
    /Christian Ä.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.