TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

VIMLA mobilabb 50 kr/mån! Gott om samtal, SMS och mobildata! Oanvänd datatrafik flyttas till nästa månad, så du förlorar aldrig något! Superbilligt och bra täckning via Telenors nät.

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10 S stänger och säkrar för skolor och företag

Windows 10 SWindows 10 S är den senaste utgåvan av Windows 10, som försöker skapa en säkrare plattform genom att knyta ihop operativsystemet. Du skulle bäst kunna jämföra det med Apple iOS.

Windows 10 S riktar sig främst till skolor, företag och andra stora organisationer där man vill kunna göra arbetet med allas datorer smidigare. Det handlar både om att administrera alla datorer, samt att göra det enklare för användare att hålla sig säkrare.

En intressant detalj med Windows 10 S är att operativsystemet inte bara finns i Intel- och AMD-baserade x86- och 64-bitarsprocessorer som sitter i våra vanliga datorer, utan även till ARM-processorn Qualcomm Snapdragon.

Just detta att du kan köra Windows på en ARM-processor gör att det går att skapa bra och billiga bärbara datorer, surfplattor och 1-i-2-datorer. Och det hoppas Microsoft verkligen sker. De är ute efter en väldigt stor marknad; till exempel skolor som vill ge sina elever datorer, eller organisationer som gör detsamma med anställda.

Vad är Windows 10 S?
image-26100

Vad är Windows 10 S? Det berättar jag i den här artikeln!

Konkurrera med Google Chromecast

Det här området har Google lyckats ganska bra inom, med deras Chromecast-datorer. De är hyfsat populära inom skolor i USA. NY Times skrev för ett år sedan om hur Google tagit över klassrummen.

Här vill Microsoft så klart konkurrera. Anledningen till att de inte lyckats hittills är att det inte gått att göra en tillräckligt bra bärbar dator för Windows 10, med så låg budget som skolorna arbetar med. Chromebooks är däremot billiga och flyter ändå på bra.

Med Microsoft 10 S har Microsoft tagit bort möjligheten att köra vilka program som helst. Du kan bara ladda ner, installera och köra program som du hämtat från Microsoft Store (kallas även Windows Store). På så sätt har man strypt operativsystemet så att användare inte kan installera vad som helst.

För nördar som mig själv, och de flesta som läser min blogg, är Windows 10 S inget vi frivilligt kommer att installera. Att bli instängd i ett sådant system vore astråkigt.

Windows 10 Store

Ett säkrare och enklare alternativ

Men med det sagt är det många personer idag som skulle må bättre av ett system som inte tillåter vad som helst, och där man kan kontrollera alltihop på ett mycket smidigare sätt.

Alla som inte är datornördar, utan vill bara kunna använda ett antal olika program; webbläsare, Spotify, Office och så vidare. De hade förmodligen varit tryggare och effektivare i ett Windows 10 S. Det största problemet med sega och krångliga datorer, är att det finns en massa skitprogram installerade. Sådant undviker du i Windows 10 S.

Det ska bli intressant och spännande att följa det här. Billiga och smarta lösningar för att använda Internet efterfrågas hela tiden, och Google har inte tagit så många marknadsandelar med Chromebooks i Sverige.

Microsoft behöver bara se till att sin appstore – Microsoft Store – innehåller tillräckligt många och framför allt riktigt bra appar. Kvaliteten har varit väldigt svajig bland appar när jag har klickat runt utanför de mest populära apparna. Men idag finns de allra flesta populära appar finns i Windows Store.


Gillade du artikeln?

SURFACE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. JUST NU firar Microsoft 5 år med Surface och du kan få över 2600 kronor i rabatt när du köper en Surface!

 

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.