TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Windows 10: Spännande för dig som utvecklar appar! [Del 3/3]

Skribent:
Publicerad: , 07:53
Respons: Skriv en kommentar!

Windows 10 - Stora nyheter för utvecklareFör dig som utvecklar program och appar för Windows, kommer Windows 10 med flera riktigt spännande nyheter. Windows Store lyfts fram betydligt mer så att det numera blir självklart att distribuera dina applikationer via app-butiken. Du behöver inte längre ha en egen sajt med nedladdningar och uppdateringar, och du slipper jobbet med att få alla dina användare att hämta den senaste versionen.

Windows Store lanserades redan i Windows 8, men på grund av att den då var fast i det konstiga gränssnittet försvann den för alla Windows-användare på vanliga datorer (vilket i praktiken var närmast alla). Men det är först nu i Windows 10 som app-butiken dyker upp på allvar, och den kan ur ett praktiskt perspektiv jämföras med Apples App Store för Mac OS X. Med skillnaden att det finns ungefär 10-13 gånger fler användare av Windows än Mac.

Om Microsoft lyckas locka in användarna av Windows 10 till Windows Store – vilket är troligt med tanke på hur det är integrerat i Windows 10 – kommer det finnas en väldigt stor potentiell marknad för utvecklare av så kallade universella appar.

Det här är den tredje och sista delen av min förhandstitt på Windows 10, som lanseras till sommaren. Delarna hittar du här:

Lockar utvecklare till Windows Store

Universella appar förklarar det bra. Applikationer i Windows Store ska kunna köras på alla typer av Windows-enheter; smartphones, surfplattor, datorer, Xbox och så vidare. Microsoft har gjort att appar automatiskt skalas mellan olika skärmstorlekar.

När du kör universella appar i traditionellt Windows-gränssnitt med skrivbordet, hamnar de i vanliga fönster. På en smartphone eller surfplatta används däremot det andra gränssnittet och då körs de i fullskärmsläge.

Build 2015, en konferens främst för Microsoft-utvecklare, presenterade företaget sin plan för att locka fler till att skapa applikationer för Windows Store. Grundtanken är att det ska bli enklare att bygga appar för Windows Store. Bland nyheterna är att du enkelt ska kunna anpassa din webbsajt till att fungera som en applikation, och kunna publicera den i Windows Store.

Ladda hem Visual Studio Community 2013 gratis

Microsoft erbjuder en rad gratis verktyg för utvecklare – till exempel Visual Studio Community, som innehåller det mesta som vanliga Visual Studio erbjuder. Fast gratis.

Det ska även gå att publicera och köra Win32-program som appar. Precis som med webbapparna kommer dessa program att köras i någon form av sandbox, för att det inte ska vara möjligt att göra ändringar i Windowsregistret och så vidare. Det handlar om säkerhet. Microsoft kunde i samband med det här berätta att Adobe är på gång att lansera bland annat Premier Elements och Photoshop Elements i Windows Store.

Du kan läsa mer om webb- och Win32-appar hos Liliputing.

Fast än mer spännande är det att Microsoft har gjort det möjligt att väldigt enkelt porta applikationer från Android respektive iOS till Windows. Jag läste någon som jämförde det med att BlackBerry kan köra Android-appar – men det är inte samma sak, eftersom BlackBerry bara kör en Android-emulator. Microsofts verktyg för Android och iOS portar däremot applikationerna till riktiga Windows-appar.

Enligt Paul Thurrott har Microsoft i hemlighet utvecklat en Objective C-kompilator till Visual Studio, samt verktyg för att importera Xcode-projekt. Det betyder att iOS-utvecklare kan skicka in sin programkod i Visual Studio, göra eventuella ändringar för Windows-utgåvan, och sedan kompilera och konvertera alltihop till en universell applikation.

Även Android-applikationer kan portas till Windows, men det är tekniskt enklare än iOS.

För att lyckas med en ny app-butik krävs att det finns tillräckligt många användare, annars kommer utvecklare inte att bry sig om att finnas med i butiken. Och då uppstår problemet med att användarna inte går till app-butiken, eftersom det inte finns några bra appar… Det är med andra ord inte helt lätt.

Men Windows Store har goda förutsättningar i och med Windows 10.

Windows Store för mindre utvecklare

Mindre utvecklare har alltid haft det svårt att nå ut med sina program till Windows. Före Internet var det via datortidningarnas medföljande disketter och sedan CD-skivor, och via BBS:er. Därefter kom Internet och öppnade stora möjligheter, men bruset är enormt och alla som startat en webbsida vet att besökare inte bara börjar strömma dit.

På webben finns det ett stort utbud av nedladdningssajter, som Download.com och Softpedia, men de senare åren har det blivit allt mer viktigt att ha en egen bra webbplats och synas i Google. De flesta som letar efter ett visst program gör det via Google. Och här är det inte lätt att nå ut.

Med Windows Store öppnas helt nya möjligheter för mindre utvecklare. Visst kommer du fortfarande att få slåss mot de stora bolagen, men kampen om användare jämnas trots allt ut ordentligt. Har du ett bra program eller spel, och får lite bra publicitet som skjuter upp ditt program på topplistorna, kan det gå riktigt bra.

Topplistor i Windows Store
image-23454

Som mindre utvecklare har du bättre möjligheter att konkurrera med ditt program i Windows Store.

Ett annat problem som utvecklare har dragits med, är att kunna ta betalt för sina program. För spel på en hyfsat bra nivå finns Steam, men för mindre spel och programvaror som inte är spel är det värre. Användare tvekar till att knappa in sina kreditkortsnummer på en webbsajt som drivs av en okänd liten utvecklare.

Visst finns det bra betallösningar som Paypal, men när det är Microsoft själva som hanterar köp av applikationer kommer gemene man att känna sig tryggare. Och när Microsoft står för alla betalningar behöver du inte bry dig om något sådant. Det du behöver göra är att bygga på ditt program och syssla med den marknadsföring du brukar göra.

Det här är som sagt inget unikt för Microsoft – både Google och Apple har haft sina app-butiker i många år. Men det är spännande att Microsoft nu på allvar ger sig in i leken genom att öppna en riktig app-butik för Windows.

1 miljard Windows 10 inom tre år

Det som talar för att Windows Store ska lyckas, är framför allt mängden användare. Microsoft har som mål att nå en miljard användare av Windows 10 inom tre år (källa). Det är ett rejält mål.

Men Microsoft måste verkligen få över sina Windows-användare till Windows 10. Det är fortfarande nästan 16 procent av världens användare som kör Windows XP. 59 procent kör Windows 7 och 2 procent Windows Vista. Windows 8 har nästan 15 procent av marknaden – vilket alltså betyder att det är fler som kör XP än Windows 8.

För att få lite perspektiv över hur många det är som använder Windows, så kör drygt 91 procent av världens användare någon version av Windows. Drygt 7 procent använder Mac och 1,5 procent kör Linux. Idag finns det ungefär 1,5 miljarder användare som kör Windows varje dag.

Microsoft kommer vid lanseringen av Windows 10 alltså ha fyra gamla versioner av sitt operativsystem ute på marknaden; XP, Vista, 7 och 8. Windows XP har man lagt locket på – det släpps inte längre några uppdateringar, inte ens säkerhetspatchar, så de användarna är en nagel i ögat på Microsoft.

Windows XP
image-23455

16 procent av världens alla Internetanvändare kör fortfarande Windows XP, trots att Microsoft inte gör några uppdateringar. XP är numera lika säkert som att lagra dina sparpengar i en pappkartong ute vid din brevlåda.

Jag skulle tro att Microsoft i och med Windows 10 vill komma ifrån problemet med att användarna inte uppdaterar, utan sitter kvar på gamla utgåvor. Det är kostsamt. Även efter Windows 10 har lanserats, måste Microsoft fortsätta att ta fram säkerhetsuppdateringar och annat för såväl Windows Vista, 7 och 8.

Men Microsoft har en plan för att få ut Windows 10 till så många som möjligt. Företaget erbjuder nämligen alla som har Windows 7 eller 8/8.1 gratis uppgradering till det nya Windows.

Redan nu har företaget, i en uppdatering av Windows 7/8, smugit in ett lite mystiskt program vid namn GWX (trolig förkortning för Get Windows 10). Programmet erbjuder inte mycket till förklaring på dess supportsida. Men det är nog ingen dum gissning att programmet är till för att ladda ner och installera Windows 10 när det väl lanseras.

Så, vad tror herr Johansson då?

För att kort sammanfatta vad jag tror om Windows 10, så är mina förhoppningar höga. De månader som jag använt Windows 10 Technical Preview, har jag fått en ganska god inblick i vad vi har att vänta oss – och det är väldigt intressant. Det är på många punkter betydligt bättre än Windows 8. Det känns mer genomtänkt och det är överlag ett stort steg framåt för Windows.

Till sommaren, troligtvis i slutet av juli, lanseras Windows 10 officiellt. Alla som kör Windows 7 eller Windows 8/8.1 kan uppgradera gratis (det sägs vara gratis i ett år, men det är osäkert vad det innebär).

En väldigt vanlig fråga är huruvida du ska vänta med att köpa en ny dator tills ny Windows lanserats. Det tycker jag inte du behöver vänta på. Uppgradering blir som sagt gratis för dig, och Windows 10 kräver inte mer prestanda än vad Windows 8 gör – eller Windows 7 heller, för den delen.

Jag tror Windows 10 kommer bli riktigt bra.

TkJ:s förhandstitt på Windows 10

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.