TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Windows 10: Det här är den största nyheten… [Del 2/3]

Skribent:
Publicerad: , 07:57
Uppdaterad: 2015-05-16, 10:35
Respons: Skriv en kommentar!

Windows 10 - De största nyheterna, del 2 av 3Windows 10 innebär många nyheter, men den största är att Windows ska köras på alla enheter – från smartphone och surfplatta, till vanliga datorer och vardagsrummet med Xbox, vidare till företagsdatorer och servrar. Användandet ska vara smidigt i och med att du använder samma inloggningsuppgifter på alla enheter, och det ger dig tillgång till ditt privata Windows.

Något annat jag tror innebär en stor förändring är hur Windows Store och universella appar har gjorts om till att fungera bra även i skrivbordsläget. Detta innebär många fördelar för såväl användare som utvecklare. Dessa nyheter är vad jag kommer titta på i den här andra delen av min förhandstitt på Windows 10.

I och med Windows 10 har Microsoft skapat ett nytt koncept med Windows. Nu vill företaget att du ska kunna köra Windows på alla dina enheter, och de har även arbetat med att göra det betydligt enklare att växla mellan olika enheter. Du ska kunna hoppa mellan smartphone, surfplatta och dator och ändå använda ditt egna personliga Windows.

Den här artikeln är den andra delen i min förhandstitt av Windows 10. I den första delen tittade jag bland annat på hur Microsoft byggt om Windows 10 efter att ha lyssnat på kritiken från användarna gällande Windows 8.

Största nyheten med Windows 10

Startmeny och skrivbord i all ära – visst är det något användare har krävt sedan Windows 8, men det går som sagt att fixa enkelt med gratisprogrammet Start Menu 8 – så är det knappast de största nyheterna i Windows 10.

Det finns ett skäl till varför Microsoft har valt att hoppa över version 9, och det är att Windows 10 är en så pass stor förändring i konceptet Windows.

Den största nyheten är att Microsoft vill placera Windows 10 i alla dina enheter. Windows Phone kommer till exempel försvinna. Istället ska Windows 10 användas på allt från din smartphone och surfplatta, till datorn och i TV:n (i dagsläget via Xbox), och vidare upp till företagsdatorer och servrar. Windows 10 ska även dyka upp inom Internet of Things, alltså alla de små vardagsprylar som på olika sätt ska koppla upp sig. Det digitala hemmet till exempel.

Som jag redan berättat i första delen av artikeln, kommer Windows 10 att kunna ändra från skrivbordsläge till gränssnittet med paneler – tidigare kallat för Metro – när du kopplar bort tangentbordet från din surfplatta eller hybriddator. Vad som händer i praktiken är att du först får fram en ruta som frågar om du vill övergå till tablet-läge. Godkänner du det kommer själva skrivbordet att försvinna och startmenyn zoomas upp till helskärm.

Startmenyn i tablet-mode
image-23439

När du kopplar bort tangentbordet på din surfplatta med Windows 10 får du möjligheten att gå över till ”tablet-mode”, som bland annat drar upp startmenyn till helskärm.

Alla så kallade universella appar – det vill säga appar du hämtat i Windows Store (tidigare kallade för Metro-appar, Windows 8-appar och Windows Store-appar), som du i skrivbordsläget kört i fönster, kommer också att zoomas upp till helskärmsläge. Sedan använder du din surfplatta precis som en surfplatta ska användas – du sveper mellan appar, delar in skärmen för att köra två appar jämte varandra, och så vidare.

Ladda ner Windows 10 och testa

Vill du testa Windows 10 finns det sedan förra året en Technical Preview som du kan ladda ner och installera gratis. Jag har kört det på en Surface Pro sedan lanseringen, och följt med i alla de uppgraderingar som släppts.

Windows 10 Technical Preview har genomgått relativt stora förändringar under tiden som gått. Gissningsvis har Microsoft testat idéer, för att sedan kasta eller behålla dem baserat på testanvändarnas reaktioner. Preview-versionen är långt ifrån en stabil Windows-utgåva.

Det här är inte som när Microsoft släppte Windows 7 och 8 i testversioner. Då var operativsystemen i stort sett klara. Med Windows 10 Technical Preview sker det hela tiden förändringar i gränssnitt och användning, och systemet är knappast 100 procent stabilt…

Ladda ner Windows 10 gratis från Windows Insider
image-23440

Genom att gratis registrera dig på Windows Insider-programmet har du möjlighet att ladda ner och testa Windows 10 Technical Preview.

Men har du en testmaskin så kan jag rekommendera att prova! Allra bäst är om du har en surfplatta som kan köras som bärbar, så att du får prova att växla mellan lägena. För dig som gillar statistik: i skrivande stund finns det 1,7 miljoner Windows Insider-konton som tillsammans laddat ner Windows 10 Technical Preview till över 3 miljoner olika enheter.

Universella appar och Windows Store är stort!

När Windows Phone lanserades hade Microsoft äntligen tagit fram en egen app-butik. Den låg av förklarliga skäl långt efter Apples och Googles egna app-butiker, som hade funnits på marknaden i flera år. Men antalet appar ökade stadigt, även om flera av de populära apparna saknades – kanske framför allt Instagram (som dock numera finns i en betaversion).

Hur som helst, i Windows 8 öppnade Microsoft sin Windows Store även för vanliga Windows. Och i Windows 10 är en ny version på gång – den finns som beta för dig som vill testa.

Windows Store i Windows 10
image-23441

Om allt går väl kommer Windows Store att bli väldigt bra framöver…

Windows Store är alltså en app-butik för Windows. Idag finns det över 200000 appar att välja mellan, och det jämförs så klart med Android och iOS1,4 miljoner vardera. Men som Rod Trent skriver på SuperSite for Windows är siffrorna egentligen inte jätteviktiga att jämföra. Hur många av apparna är egentligen kvalitetsappar? Söker du på ”fart sound” i Apples App Store får du 351 träffar.

Med det sagt saknar Windows Store en del väldigt populära appar och det är något Microsoft måste se till att fixa för att tjänsten ska slå igenom.

Det främsta skälet till varför utvecklare inte tagit fram versioner för Windows, är att det inte funnits en tillräckligt stor marknad, samt att det trots allt är relativt okänd mark. Det är svårt att kunna bedöma hur pass bra en applikation, som ändå kostar en del att ta fram för en annan plattform, ska sälja.

Universella appar nu även för skrivbordet

Applikationer i Windows Store kallades inledningsvis för Metro-appar, tills ett tyskt företag sa sig äga rättigheterna till namnet. Då gick Microsoft över till att kalla det för Windows 8-appar, och därefter Windows Store-appar. Idag verkar ”universella appar” (universal apps på engelska) gälla som namn.

En av de stora nyheterna i Windows 10 är att universella appar körs i egna fönster om du använder skrivbordsläget. Det är en klar förbättring mot Windows 8, där apparna kördes i fullskärm. Problemet med det här var att du fick två olika gränssnitt, ett med skrivbordet och ett i läget för surfplattor. Något som gjorde att du inte gärna körde universella applikationer när du använde skrivbordet på en dator.

Universella appar på skrivbordet
image-23442

I Windows 10 kan du köra universella appar i fönster istället för att behöva köra dem i fullskärmsläge, vilket gör dem betydligt mer intressanta.

I och med att du kan köra apparna i fönster på Windows 10, plus att apparnas paneler integrerats i startmenyn, gör att universella appar blir logiska att köra även på datorer. På så sätt har Microsoft gjort Windows Store väsentligt även i skrivbordsläget, och det innebär många nya potentiella användare.

Fördelarna med Windows Store

Att det nu är logiskt att använda Windows Store för att hitta appar för både skrivbordsläget och när du kör i fullskärm på en smartphone eller surfplatta, gör alltså butiken intressant för alla användare. Och som Windows-användare finns det flera fördelar med att Microsoft äntligen tagit fram en app-butik.

Först och främst blir det lättare och säkrare att hitta applikationer. Sedan Windows begynnelse har vi fått leta efter program i fysiska affärer, på BBS:er (är du född i slutet av 80-talet och framåt kan du behöva googla på det) och sedan på Internet. Det finns visserligen gott om nedladdningssajter där du kan söka program, men ofta använder vi Google.

Problemet med att söka efter program på nätet, är att vi ofta laddar ner dem från alla möjliga sajter. En hel del av dessa är inte speciellt säkra. Många laddar ner program via BitTorrent-sajter och liknande, och det är alltid en risk att förutom programmet – om det ens är programmet i fråga – även levereras med spyware, adware och trojaner.

När vi nu istället kan använda Windows Store, en central nedladdningspunkt som drivs av Microsoft själva, blir det både lättare och säkrare att hitta program. Du behöver inte längre oroa dig för att förinta ditt Windows när du kör igång ett program du hittat på en sajt du tidigare inte kände till. Och att hitta bra spel och verktyg blir betydligt enklare.

En annan stor fördel med att använda Windows Store, är att det ser till att hålla dig informerad om nya versioner av programmen du har installerat. På så sätt fortsätter du inte med gamla versioner även när det har hittats och täppts igen säkerhetshål. Det här är också en stor framgång inom säkerhet.

Windows Store-appar på ditt Live-konto
image-23443

Alla appar du köpt och laddat ner från Windows Store lagras på ditt Live-konto, så att du enkelt kan synka dem till nya Windows-enheter du loggar in på.

Appar du har köpt eller laddat ner gratis via Windows Store registreras på ditt Windows Live-konto. Det innebär att de automatiskt kan synkroniseras till alla enheter du loggar in på. Så när du skaffar en ny Windows-enhet, kommer dina appar att dyka upp där. Det underlättar enormt och det gör dig inte längre lika bunden vid varje respektive dator och annan enhet.

Sparar du dessutom dina dokument i molnet via OneDrive, kan du enkelt fortsätta jobba när du byter enhet. OneDrive, tidigare SkyDrive, har integrerats ytterligare i operativsystemet så att du till exempel kan jobba på ett dokument på din surfplatta när du sitter på bussen till jobbet, och väl på arbetsplatsen fortsätter du på din dator, för att sedan avsluta hemma på din privata laptop.

Universella appar är spännande för utvecklare, och Microsoft har lagt ner mycket jobb på att locka utvecklare till plattformen. Det är något jag tittar vidare på i den sista och tredje delen av den här bloggposten. Publiceras imorgon!

TkJ förhandstittar på Windows 10

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.