TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Windows 10: Detta är de största nyheterna!

Skribent:
Publicerad: , 01:00
Respons: Skriv en kommentar!

De stora nyheterna i Windows 10Under onsdagskvällen kan du ladda ner Windows 10 Technical Preview – den första testversionen av Microsofts kommande operativsystem. Så vad innehåller då Windows 10 för några nyheter jämfört med föregångaren Windows 8?

Det är så klart massor av nyheter, men det finns ett par större nyheter. Dels lär många användare uppskatta att Startmenyn gör comeback. Därtill väver man bättre ihop Windows Store-appar med skrivbordsläget, för dig som inte vill använda hemskärmen. Så kan Windows 10 vara operativsystemet Windows 8 borde varit?

När Windows 7 lanserades sa jag – som så många andra – att det var operativsystemet som Windows Vista borde ha varit. För Vista var inte bra. Microsoft må hävda att Vista fått oförtjänt dåligt rykte, men mina erfarenheter säger att Vista fått precis det dåliga rykte det förtjänat.

Fast det spelar ingen roll idag, för Vista är historia.

Windows 8 är bra – efter tweak

Personligen tycker jag om Windows 8, och framför allt Windows 8.1. Men då ska jag erkänna att jag tweakat operativsystemet lite för att anpassa det till hur jag vill ha det. Jag har till exempel sett till att alltid starta upp datorn till skrivbordet, och jag har fixat en Startmeny med hjälp av ett tredjepartsprogram – Start Menu 8.

Startmeny i Windows 8

Med tweak och tredjepartsprogram går det att få Windows 8 att se ut som Windows 7, men med fördelarna i 8:an i form av snabbhet, stabilitet och säkerhet.

Första gången jag bootade upp Windows 8 och hamnade på hemskärmen undrade jag, liksom många andra, vad det här var för något. Om man som användare inte vet hur man tweakar systemet för att få det att bli bättre, så kan jag förstå varför många blev irriterade.

Microsoft lyssnade dock på kritiken och insåg att användarna ville ha sitt traditionella skrivbord. I och med Windows 8.1 fixade man mycket. Men det finns ändå en del att göra – saknar du till exempel Startmenyn har Windows 8.1 bara en slags nödvariant att erbjuda.

Windows 10 skapar ett modernt skrivbord

Hemskärmen i Windows 8, där vi bara hade tillgång till så kallade Windows Store-appar, var ingen bra idé. Användarna vill ha sitt traditionella skrivbord, där vi känner igen oss och kan köra alla gamla vanliga program på ett sätt vi är vana vid. Det här har Microsoft insett.

I Windows 10 gör skrivbordet en rejäl comeback. Istället för att skilja skrivbordet och hemskärmen (tidigare kallat Metro) på det sättet Windows 8 gjorde – där det var två helt skilda gränssnitt och uppsättningar av applikationer – har man knutit ihop dem.

Windows 10 kör Windows Store-appar på skrivbordet

Windows Store-appar kan i Windows 10 köras direkt på skrivbordet i vanliga fönster.

Windows Store-appar kan i Windows 10 köras i vanliga fönster på skrivbordet. Det är ett väldigt stort steg som lyfter fram Windows Store ordentligt.

Det gör det betydligt mer attraktivt för utvecklare att bygga applikationer för Windows Store, det vill säga appar som kan köras på såväl skrivbordet som det nya gränssnittet som används på mobiler, surfplattor och i framtiden även Xbox och andra enheter.

Startmenyn återinförs

Något som har retat gallfebern på många användare är att Startmenyn togs bort från Windows 8. I och med Windows 8.1 infogade man en slags nödlösning.

Jag vet att jag själv har skrivit att jag märkt att jag i Windows 7 inte längre använde Startmenyn, eftersom det är smidigare att fästa program jag ofta använder i aktivitetsfältet. Men jag har fått ge med mig. När Startmenyn tagits bort i Windows 8 märkte jag efter ett tag att jag faktiskt saknade den. Gratisprogrammet Start Menu 8 löste som sagt detta.

Windows 10 återfår Startmenyn

I Windows 10 återinför man den saknade Startmenyn, fast i en ny skepnad där man kombinerat den traditionella menyn med hemskärmen i Windows 8.

I Windows 10 har man återinfört Startmenyn i en ny skepnad. Det är en slags kombination av den traditionella Startmenyn i tidigare Windows samt hemskärmen i Windows 8. Det ser bra ut på bilderna så jag hoppas att den funkar.

Virtuella skärmar införs

En funktion som sedan länge funnits i Unix och dess kloner, är möjligheten att använda virtuella skärmar. Istället för att du bara har ett skrivbord kan du enkelt skapa fler för att få mer ordning när du kör flera appar.

Ett problem i Windows, när du använder många program, är att det lätt blir rörigt. Detta är något virtuella skärmar vill lösa. Det har länge funnits flera gratisprogram som erbjudit denna funktion, så det är knappast en nyhet i sig själv, men i Windows 10 finns detta inbyggt.

Här är två program som ger dig virtuella skärmar i dagens Windowsversioner:

Bägge programmen är gratis och lätta att använda. I Windows 10 kallas funktionen för parallella skrivbord.

Parallella skrivbord (virtuella skrivbord) i Windows 10

Windows 10 inför vad man kallar för parallella skrivbord – men som också kallas för virtuella skrivbord, och har funnits via tredjepartsprogram i många år.

På pappret ser det ut som om Windows 10 kan bli operativsystemet Windows 8 skulle ha varit – för att återanvända frasen från Vista versus Windows 7 (med skillnaden att jag tycker Windows 8 är bra, vilket jag inte anser Vista var).

Källa: Windows blog, Microsofts nyhetsblogg

Fler artiklar om Windows 10

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.