TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Lösning på att programfönster blir suddiga i Windows 10

Skribent:
Publicerad: , 21:32
Respons: Skriv en kommentar!

Fixa suddig text i Windows-programNär jag skulle testa ett program idag, drabbades jag av att programmets fönster blev oskarpt. Teckensnittet i fönstret blev helt enkelt suddiga. Det är inte första gången jag råkar ut för det här, men jag har inte reflekterat speciellt mycket över det.

Men när jag sedan började titta runt bland diskussionsforum visade det sig att betydligt fler än jag har råkat ut för problemet. I och med att det uppenbarligen är ett vanligt problem tänker jag i den här bloggposten förklara och lösa problemet med suddig text i vissa fönster.

Innan vi går in på hur du fixar problemet, kan det vara värt att veta varför vissa programfönster får suddiga typsnitt. Det här händer på datorer som har högupplösta skärmar med hög DPI (Dots Per Inch).

Min dator är en gamerlaptop med en skärm på drygt 15 tum, som har en upplösning på 1920 x 1080, alltså Full HD. Och då är det egentligen inte speciellt högt. Min MacBook har en 12-tumsskärm och upplösningen 2304 x 1440, och det finns så klart en växande mängd PC med allt högre upplösning.

När du har en dator med väldigt hög upplösning, och startar ett program med en del text i (men även bilder kan reagera), kan det hända att texten är alldeles suddig och grynig. Skälet till varför det blir så, är att texten inte skalas korrekt.

Problem med suddig och grynig text i Windows-program

Om programmet du använder visar suddig text, går detta att lösa…

Idag är pixlarna mycket små

Förr visade man typsnitt med storlekar efter mängd pixlar på höjden. Då såg en text, som var 14 pixlar hög, ungefär likadan ut på alla skärmar.

Idag kan man inte använda samma metod; kör du en dator med hög upplösning, hade texten blivit helt oläslig på grund av att pixlarna är så otroligt små att en text kanske bara blir en millimeter hög.

Det är därför text och annat på dagens högupplösta skärmar behöver skalas upp. För att göra detta behövs en bra algoritm som klarar av att skala upp utan att bilden tappar allting…

Texten skalas felaktigt

Om vi går tillbaka till programmet som har problem med att texten blir alldeles suddig; vad är det som har hänt? Problemet ligger i att texten inte skalas ordentligt, och det ger ett dåligt resultat. Texten blir således alldeles suddig.

För att det ska fungera från start behöver programmets utvecklare se till att gränssnittet skalas som det ska. Det verkar inte vara jättepopulärt eftersom så många program har det här felet. Visst är en del av våra favoritprogram äldre och inte längre uppdateras, så det är inte alltid helt logiskt.

Skarpare och klarare text i Windows

När du löst problemet med den här guiden, kommer texten att bli klarare!

Tack och lov finns det en möjlighet att gå runt problemet, i de fall programmets utvecklare inte tagit hänsyn till att användare har olika varianter av skärmar.

Lös problemet med suddiga fönster

Om du kör ett program som har drabbats av suddig text, kan du lösa detta genom att ändra hur systemet ska skala om gränssnittet i fönstret.

Fixa oskarp text i olika program i Windows

För att fixa oskarp text i ett program, leta upp programmets ikon och klicka Egenskaper. Följ sedan instruktionerna nedan…

Detta gör du genom att först leta upp programmets ikon – eller dess genväg – via Utforskaren. Se till att programmet är avstängt. Högerklicka på ikonen och välj Egenskaper. Nu öppnas ett fönster med verktyg och inställningar.

Åsidosätt hög DPI-skalning.

Under inställningar för programmet kryssar du i rutan för Åsidosätt

Klicka upp fliken Kompatibilitet. Här hittar du en kryssruta med texten Åsidosätt hög DPI-skalning, strax ovanför en rullgardinsmeny med texten Skalning som utförs av… Du ska kryssa i rutan och rullgardinsmenyn kan du låta vara.

Godkänn nu dina ändringar genom att klicka OK. Nu kan du starta om programmet, och om allt fungerat som det ska kommer gränssnittet i ditt program inte längre vara lika grynigt eller pixligt!

Fler artiklar med tips!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.