TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 7

Windows 7: Så använder du nya aktivitetsfältet

Skribent:
Publicerad: , 18:24
Respons: 9 kommentarer

Windows 7Aktivitetsfältet är en av de detaljer i Windows 7 som har utvecklats. Det har blivit klart mycket bättre och mer användbart, och idag är det inte bara ett ställe där du ser aktiva fönster och program, utan du kan sköta hela ditt arbete med applikationer härifrån.

I Windows 7 har aktivitetsfältet, det vill säga fältet längst ner på skärmen, blivit ombyggt. Speciellt användbart är det om du kör gränssnittet Aero. För att kunna köra Aero behöver du ett tillräckligt bra grafikkort. De flesta klarar det, men om du har en äldre dator med sämre grafikkort – exempelvis integrerade kretsar från Intel – så kan det bli problem.

Lägg program i aktivitetsfältet

En av nyheterna är att du kan fästa programikoner i aktivitetsfältet. Det här har tidigare gått genom att skapa ett verktygsfält och lägga ikoner där, men numera kan du lägga in dem var du vill. Dra en ikon från skrivbordet, Utforskaren, Startmenyn, eller någon annanstans, med musknapp nertryckt och släpp på aktivitetsfältet.

En ikon för programmet kommer nu att fästas där. Vill du ta bort den, högerklickar du på ikonen och väljer Ta bort det här programmet från Aktivitetsfältet.

Windows 7 Jump List

När du högerklickar på en ikon i aktivitetsfältet får du fram en meny. Denna har också utvecklats ordentligt från tidigare versioner av Windows. I och med Windows 7 kan programmen anpassa den här menyn (kallad för Jump Lists), vilket betyder att du får fram menyval som programmet själv lagt till. Det gör att du kan sköta programmets grundläggande funktioner direkt härifrån.

Prova gärna Jump Lists för Internet Explorer. Då får du fram en lista över de mest besökta webbsidorna. När du drar muspekaren över länkarna i listan dyker det upp en ikon som ser ut som ett häftstift till höger. Klickar du på denna, fäster du länken i listan och den kommer alltid att finnas där (tills du avmarkerar fästikonen).

Ikonerna kan flyttas runt fritt. Det är bara att dra och släppa med vänster musknapp.

Visa miniatyrbilder

Om du håller muspekaren över en ikon i aktivitetsfältet kommer miniatyrer att visas. En liknande finess fanns i Windows Vista, men i Windows 7 är den skarpare. Nu visas till exempel alla flikar i Internet Explorer som varsin miniatyr.

Windows 7 miniatyrbilder

Drar du muspekaren över miniatyrerna kommer respektive fönster att visas snabbt. Klickar du på miniatyren flyttas du till programfönstret. Det här är ett lite annorlunda sätt att arbeta. När man har kommit in i det fungerar det väldigt smidigt och bra. Det gör arbetet snabbare.

Kortkommandon startar

Progammen du har fäst i aktivitetsfältet får automatiskt snabbkommandon kopplade till sig. Du håller nere Windows-tangenten och trycker en siffra beroende på var i listan programmet ligger. Ska du starta programmet vars ikon ligger länst till vänster, trycker du Windows-[1]. Denna finess gillar jag personligen, eftersom jag är väldigt förtjust i kortkommandon som gör att jag slipper använda den oergonomiska musen.

Visa hela skrivbordet

Enligt Microsoft är det många användare som har efterfrågat en funktion för att snabbt se vad som finns på skrivbordet. Det är bra eftersom många har massor av ikoner på skrivbordet, och numera kör man gärna gadgets av olika slag.

Windows 7 Visa skrivbordet

Längst ner till höger i aktivitetsfältet finns en liten tonad rektangel. Håller du muspekaren över den så visas skrivbordet samt genomskinliga rutor för de fönster som ligger ovanpå. Klickar du på området förminskas alla fönster. Om du klickar en gång till, återställs fönstrena. Detta kan du även uppnå genom kortkommandona Windows+[M] samt Windows+Shift+[M].

Läs mer om Windows 7:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

9 kommentarer

 1. Flo2010-09-21 at 00:06Reply

  fixade problemet nyss. beövr inen hjälp längre

 2. Flo2010-09-20 at 23:57Reply

  hej
  jag har haft windows 7 i 2 veckor nu, och fram tills några dagr sedan så har miniatyrer alltid visats när min muspekare ligger ovan på deras ikoner i aktivitetsfältet, precis som det står i inlägget. Nu funerar detta inte längre och jag vill gärna ha tillbak det. Istället när mspekaren vilar på ikonerna, exempelvis internet explorer så visas mina hemsidor på en lista.
  När jag tryker på alt + tab så visas inte mina fönster när jag tabbar mellan dem som det gjode innan och när jag låter muspekaren vila på ”visa skrivbordet” så visas det inte heller som du beskriver i ditt inlägg. Ja vill gäna ha till baka det på det vanliga sättet men vet ej hur. Är tacksam för all hjälp.

 3. Lennart Nilson2009-12-03 at 16:11Reply

  Högerklicka och ta bort.

 4. Cridde2009-12-03 at 14:07Reply

  Hur stänger man av miniatyrerna? De stör mitt arbete!
  Rent ut sagt värdelös funktion! Windows 7 är i övrigt snabbt och det mesta fungerar bra men aktivitetsfältet är det sämsta som funnits i någon Windows version.
  Gamla hederliga Quicklaunch fick jag tillbaka, nu är det bara de där värdelösa miniatyrerna som skall bort.

 5. Lennart Nilson2009-10-20 at 21:55Reply

  I stället för att använda kortkommandona [Windows]+[M] samt [Windows]+[Shift]+[M], kan man använda [Windows] + [D] och [Windows] + [D] igen. Enklare med samma tangenter båda gångerna.

 6. Firefox 3.6 beta är här2009-10-17 at 14:04Reply

  […] Då var Firefox 3.6 beta här. Jag har själv laddat ner, installerat och provat den nya versionen. Några direkta skillnader har jag inte märkt… förutom möjligtvis att Firefox nu är mer kompatibel med Windows 7 med tanke på miniatyrbilderna i aktivitetsfältet. […]

 7. Erik Hagfalk2009-10-16 at 22:03Reply

  För de som använder äldre versioner av Windows kan det ju vara kul att veta att kortkommandona för att för att starta program som man har lagt i snabbstartfältet fungerar även där.
  Mycket användbart.

 8. Daniel Sundgren2009-10-16 at 20:11Reply

  Då kan jag även tipsa om ett program som du kan skapa egna jumplist, http://en.www.ali.dj/jumplist-launcher/

 9. Roine2009-10-16 at 19:15Reply

  Hur blev det med den där ”familjelicensen” till tre datorer? Eller den har försvunnit i det hela.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.