TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 7

Så känns Windows 7 efter några dagar

Skribent:
Publicerad: , 16:08
Respons: 8 kommentarer

För några dagar sedan fick jag hem Windows 7 Ultimate, som jag installerade på en av mina gamla bärbara testdatorer. Jag kunde ha valt en kraftfullare dator, men eftersom det har varit så mycket diskussioner om huruvida Windows 7 klarar sig på datorer med begränsad prestanda, ville jag testa. Kortfattat är jag nöjd.

Efter att ha suttit med Windows 7 i några dagar är det för tidigt för att skriva en riktig recension av operativsystemet. Det är alldeles för komplext och omfattande för att kunna lära sig allt på så begränsad tid, och att skriva ner allt skulle kräva en bok. Däremot kan jag berätta hur jag har upplevt systemet hittills.

Gammal dator utan problem

Känslan jag fått är att jag är imponerad. Trots att datorn jag installerade det på har en seg Pentium Mobile på 1,7 GHz och bara 1 GB internminne, rullar det på riktigt bra. Jag har inte känt av några ”lagg” eller dylikt. Det känns som om det håller samma hastighet som i det Windows XP som tidigare låg på datorn. Jag har inte gjort några inställningar för att trimma Windows 7, bortsett från att jag inte körde Aero eftersom grafikkortet inte pallade av det, så det är en helt vanlig standardinstallation av Windows 7 Ultimate.

Windows 7 - första titt

Det jag kan jämföra med är Windows Vista, men det blir ingen rättvis jämförelse. Datorn jag körde Vista på var kraftfullare än den här, men å andra sidan var det en Sony Vaio som var fullproppad av bloatware – det vill säga förinstallerade skitprogram som Sony fått betalt för att inkludera.

Det var knappast något som Microsoft kunde påverka. Jag installerade senare om Vista från grunden men även då känns Windows 7 snabbare. Några siffror att basera det här på har jag inte – jag beskriver bara min känsla baserat på 21 års erfarenhet som inbiten datornörd.

Snyggt gränssnitt

Windows 7 känns helt enkelt väldigt trevligt att jobba i. Vid en första anblick ser gränssnittet ut som i Vista, förutom det nya aktivitetsfältet och några smådetaljer. När jag klickar mig runt märker jag dock fler och fler ändringar. Funktioner och inställningar har flyttats runt och gjorts om. I vanliga fall hade jag blivit irriterad över detta, men nu känns det bara logiskt. Reaktionen blir mer av en ”Jaha, där ligger den så klart – varför låg den inte där i tidigare Windows?”.

Installationen gick ovanligt smidigt och snabbt. Det här har inte alla upplevt – jag har läst artiklar som berättat om toksega uppgraderingar från Vista till Windows 7. Nu gjorde jag en nyinstallation, och då är det annorlunda. Att det gick smidigt utmärkte sig även på att allt fungerade redan från början. Inga problem med nätverket, till exempel. Alla enheter och datorer hittades. Det var bara att boota upp i ett fullt fungerande system. Jag tillhör dem som fortfarande minns hur det var att installera om Windows 95 och 98, så jag vet hur långt man har kommit i den här utvecklingen…

Windows 7 Utforskaren

Som jag redan påpekat är det här inget test. Jag har inte använt Windows 7 tillräckligt mycket för att skriva ett spikat omdöme. Det här är mina första upplevelser, och de kan säkert komma att ändras allt eftersom jag använder systemet. Men just nu… Nu, efter några dagar, är jag klart nöjd. Windows 7 lever hittills upp till mina höga förväntningar.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

8 kommentarer

 1. Första upplevelser av Windows 7 « En nördig Blogg2009-11-04 at 20:54Reply

  […] Blogg […]

 2. Jörgen2009-10-22 at 18:04Reply

  Faktiskt är jag som macanvändare även intresserad av windows 7 efter Vista-floppen. Men det jag kan utläsa ”Att det gick smidigt utmärkte sig även på att allt fungerade redan från början. Inga problem med nätverket, till exempel. Alla enheter och datorer hittades. Det var bara att boota upp i ett fullt fungerande system.” Är ju faktiskt något som funkat i flera år i OS X. Jag tror och hoppas för Microsofts del att dom börjar knappa in vad gäller smidighet och användarvänlighet.

  • TkJ2009-10-22 at 19:58Reply

   Jörgen: Att koppla in en Mac på ett nätverk och komma åt Windows-datorer är inte så lätt alltid… Där har vi haft enorma problem på jobbet. Anledningen till att det går så smidigt att koppla ihop Macar med varandra är ju att Apple vet precis vilken hårdvara som finns i Mac. Då är det lättare att lösa de funktionerna i ett operativsystem. :)

 3. Krister2009-10-13 at 17:14Reply

  Bra artikel – men det finns en grundläggande fråga kvar; behöver verkligen en vanlig hushållsanvändare lägga ner dessa pengar på att uppgradera till W7. Jag klarar mig gott på XP idag och har lite problem med att se hur W7 skulle förgylla mina dagar.

 4. Daniel Carlsson2009-10-13 at 09:53Reply

  Hej Tommy.
  Tack för dina intressanta bloggar.

  Jag har testat Windows 7 Ultimate RC sedan det länkades i WindowsNytt. Men för ett par veckor sedan fick jag en fullversion av Professional av våran IT-ansvariga och kör detta nu. Jag är supernöjd med detta operativ. Och som du säger, man behöver inte längre några drivrutiner till datorn. Det fixar Windows 7!

 5. Rustan Werling2009-10-09 at 18:12Reply

  Jag kör sedan en tid Windows 7 Ultimate-versionen på min Acer Aspire One netbook, 1,6 ghz Atom-processor och 1gb ram. Har på alla funktioner inklusive aero och det funkar hur bra som helst. Systemet känns piggt och fräsch och det finns inga tendenser till laggningar eller att datorn får jobba speciellt hårt. Nu har jag visserligen bytt ut hårddisken till en 32gb SSD-disk OCZ Vertex och det kanske gör en del. Men jag är hur som helst grymt imponerad av Windows 7

 6. Patrik2009-10-09 at 17:44Reply

  Uppdaterade också från xp till 7 för ett tag sedan och är mycket nöjd. Installationen gick smidigt och hittills har det fungerat felfritt. Tycker verkligen Microsoft har lyckats.

 7. Webbdo2009-10-09 at 17:04Reply

  Tack Tommy för detta omdöme. Blir till att uppdatera våra datorer på jobbet. Det räcker för mig för att vilja köpa

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.