TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 7

Windows 7 lanseras idag – dags att uppgradera!

Skribent:
Publicerad: , 09:21
Respons: 18 kommentarer

Idag lanseras Windows 7 över hela världen. Den svenska versionen kommer dock inte förrän 31 oktober, även om datorer med Windows 7 förinstallerat finns att köpa ute i butik nu. Operativsystemet har fått genomgående bra kritik och det är min uppfattning att det är dags att uppgradera Vista och XP.

Äntligen är Windows 7 här, skriver Microsoft på sin svenska blogg. Jag har kört det i ett tag nu på två olika datorer – en bra och en gammal, för att se hur det fungerar på äldre maskiner – och hittills har min erfarenhet varit att det är en riktigt bra uppgradering. Det är som man säger ingen revolution utan en evolution. Windows 7 är operativsystemet som Vista borde ha varit.

Windows 7 är snabbare, säkrare, enklare att använda, mindre krävande, mer kompatibelt och det innehåller många små och stora smarta funktioner som man lärt sig tycka om. Det nya aktivitetsfältet är ett exempel på en riktigt bra funktion.

Windows 7 miniatyrbilder

Kör du fortfarande med XP, vilket undertecknad gör på ett par av maskinerna, är det läge att uppgradera. Antingen får man köpa operativsystemet över disk eller väntar du tills det är dags att köpa en ny dator och då skaffar du en med W7 förinstallerat.

Det finns en del som pekar på att priserna på datorer kommer att sjunka framöver. Dels kommer vanliga stationära och bärbara PC-datorer blir billigare på grund av att tillverkarna har överproducerat. Dels kommer minidatorer (netbooks) att bli billigare om du skaffar en av de modeller som kör med Windows XP. I fallet med minidatorer är jag dock tveksam till om det är värt pengarna att köpa till Windows 7. En minidator är som bekant bara ett komplement till din vanliga dator.

Höga betyg i tester

Windows 7Windows 7 har som sagt fått bra betyg av recensenter. Datormagazin har testat ett par olika operativsystem för minidatorer och här går Windows 7 ut som vinnare i kampen med ett antal Linuxdistributioner. Aftonbladet, Svenska Dagbladet och IDG har också testkört Windows 7 och givit det bra med beröm. Expressen var inte lika övertygade och gav Windows 7 tre getingar.

Mycket talar för att Windows 7 redan håller på att bli en stor succé. Amazon har meddelat att man noterar rekord för handshandsbeställningar. IT-återförsäljare har bunkrat upp med datorer med Seven förinstallerat.

Jag skrev en text om Windows 7 efter att jag hade använt det ett par dagar, och jag var – och är – som du ser imponerad och positiv. Det är faktiskt ett riktigt bra operativsystem. Jag kör det på två bärbara datorer och en detalj värd att nämna är hur snabbt det startar upp ur väntläge. Det går betydligt snabbare än i tidigare versioner, något som uppskattas.

Kolla upp bästa pris

Priset på Windows 7 varierar beroende på vilken butik du besöker. Det är inte Microsoft som sätter konsumentpriset, så det går att göra klipp bland erbjudanden. Innan du köper rekommenderar jag att du kollar upp prisagenter som exempelvis Prisjakt för att hitta det bästa priset.

493019

Fler bloggar om lanseringen: Robbster.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

18 kommentarer

 1. Halva priset på Windows 7! « Edvinssons blogg2009-10-26 at 14:19Reply

  […] TkJ har skrivit lite allmänt och läsvärt om det nya operativsystemet. Om du undrar över vad som skiljer Windows 7 från Vista rekommenderar jag också ett inlägg skrivet av PCOnline där de går igenom 8 nya funktionerna i Windows 7. […]

 2. LeoB2009-10-24 at 14:47Reply

  @Gargamel:

  Du menar att det inte är konstigt att du påstår att jag menar att Microsoft är dumma? Jag för min del förstår inte alls var du fått det ifrån. Jag brukar knappast hävda något sådant. Däremot har de åtskilliga gånger presenterat produkter som tekniskt inte varit så bra, men det är en helt annan sak. Och naturligtvis har de numera skaffat sig bra teknisk kompetens.

  Det kanske förvånar dig, men själv kör jag av olika anledningar XP i stället för Ubuntu (eller någon annan version av GNU/Linux).

  Men nästan alla program jag använder är fri open source, dvs går under GNU GPL-licensen eller liknande. Och när jag byter operativ-system nästa gång kommer det förmodligen att vara till någon variant av GNU/Linux. Jag ser mindre och mindre anledning att inte göra det.

  Men det finns fortfarande en hel del jag tycker att man måste lära sig bättre på GNU/Linux-sidan. Enkelhet på användarsidan är kanske fortfarande det viktigaste.

 3. Rasmus2009-10-24 at 14:16Reply

  LeoB: Jag har inte angripit dig med konstiga aggressiva kommentarer. När jag skrev kommentaren, delvis riktad till dig, ville jag bara påpeka att oftast slutar dessa kommentarer i ett stort operativsystemkrig.

  Jag har inget som helst emot Linux och Linuxanvändare. Jag använder både Windows och Linux, även om Windows har övertaget.

  Jag skrev faktiskt ”… kan vara trevliga mot varandra och respektera varandra, vilket operativsystem vi än kör.”. Jag respekterar att vissa kör Linux, det är det dem vill. Men jag kan faktiskt hålla med Gargamel om att renodlade Linuxanvändare ofta ”hatar” oss som kör Windows.

  Jag kör Windows XP på alla datorer i mitt nätverk förutom min main-laptop, som kör Windows 7. På serversidan använder jag antingen W2k3 Server Enterprise Edition, W2k8 Server Enterprise Edition som domänkontroller och utdelningsserver. Men jag kan mycket väl tänka mig att sätta upp en Linuxserver som webbserver och FTP-server.

 4. LeoB2009-10-24 at 11:17Reply

  @Gargamel:

  Både du och Rasmus angriper mig med konstiga aggressiva argument och anklagar mig för att vara aggressiv. Det gör mig inte så mycket, men det är värt att lägga märke till eftersom ni menar att det är GNU/Linux-användare är aggressiva här och dessutom gör en stereo-typ beskrivning av dem.

  Det är ganska tråkigt och jag skulle föredra att ni håller tyst eller skriver om det som blogginlägget handlar om.

  Jag kommenterade här för att få en jämförelse mellan Ubuntu (GNU/Linux) och Windows 7. Det enda jag sett är att Magazine rekommenderar Windows 7, men jag har faktiskt ingen aning om varför. Den artikel där jämförelsen ska finnas kan jag inte hitta på nätet så den känns väldigt ointressant i sammanhanget.

 5. Gargamel2009-10-24 at 10:58Reply

  LeoB: Så argumentet för att skaffa Ubuntu är att det är gratis och Microsoft är dumma?

  Så länge Linuxvärlden är överbefolkad av agressiva och otrevliga människor som bara skriker om att alla som använder Microsoft är idioter, kommer ingen ofrälst att vilja byta.

  Att döma av de kommentarer som postas av Linuxanvändare på den här bloggen är Ubuntu ett operativsystem för bittra, vresiga studenter som kör på sina tentor för de suttit instängda på rummet och i tre veckor försökt få ordning på drivrutinerna till sin skrivare.

  DET om något är ett argument att INTE byta till Linux. Vem FAN vill hamna i den gemenskapen???

 6. LeoB2009-10-24 at 01:15Reply

  @Rasmus:

  Jaha, du kör Windows 7 gratis och tycker att det är knasigt att jag frågar vad man egentligen får utöver det Ubuntu ger gratis om man köper Windows 7.

  Visst, frågan är tydligen irrelevant för dig då. Men knappast för den som vill köpa en billig netbook. Det ser ju faktiskt ut som om den som köper en sådan kanske lägger en tredjedel av sina pengar på Windows 7 – om man väljer en netbook med Windows 7.

  Jag skulle råda den som kör XP att fortsätta med det så länge Microsoft supportar säkerhetspatcharna där. Slutar de med det så byt. Till Ubuntu.

 7. Rasmus2009-10-24 at 00:26Reply

  LeoB, jag tycker det är väldigt knasigt att det alltid ska vara ett krig mellan Microsoft och övriga operativsystem mellan oss användare. Finns ju andra siter med kommentarfunktion där kommentarer blir sönderspammad med liknande inlägg.

  Jag föreslår att vi skapar fred här på tkj’s fina blogg och kan vara trevliga mot varandra och respektera varandra, vilket operativsystem vi än kör.

  Sen är väl den största anledningen till varför jag kör Windows 7 är just för att jag får äkta licens gratis, det är därför jag också redan nu sitter med final release av Windows 7 Professional RTM på svenska. Hade jag inte haft denna möjlighet, så hade jag fortfarande kört XP.

 8. LeoB2009-10-24 at 00:21Reply

  Är det fler än jag som tycker det är en smula underligt med alla som skriver att Windows 7 är jättebra? Det kostar ju en hel del mer än Ubuntu, som är gratis.

  Det kan ju naturligtvis vara värt pengarna, men det släpps väl en ny version av Ubuntu också nu i dagarna. Är det den versionen som är jämförd med Windows 7 eller är det en äldre version av Ubuntu som man jämfört med?

 9. Karriäristen» Blogg-arkiv » Windows 7 är här! IT-tjejbloggen2009-10-23 at 22:20Reply

  […] * Windows 7 lanseras idag – dags att uppgradera! – Tommy K Johansson […]

 10. chris2009-10-23 at 13:09Reply

  Nja Efter ha använt Vista i ett par år som har fungerat mycket bra, så är W7 inte den stora nyhet som jag trodde. Xp användarna fär nog en större aha upplevelse av W7

 11. LeoB2009-10-23 at 11:19Reply

  Ja, XP funkar tillräckligt bra. Jag är irriterad på lite minnesluckor, men MS har aldrig brytt sig om mina bug-rapporter om dem. På min netbook är de inte så farliga eftersom de är kopplade till GUI delen och jag inte gör lika mycket saker på min netbook.

  Byter jag så blir det troligen till Ubuntu i stället på min netbook.

 12. MrBanco2009-10-23 at 10:48Reply

  Jag känner att Windows 7 inte tillför särskilt mycket i förhållande till XP. Lite mer lullull bara. XP knatar på och det skall väl vara spelmissbrukarna som behöver gradera upp.
  Mina gamla XP går pch går och går och ger mig inga större bekymmar, bara man ”städar” systemet regelbundet.
  Byta känns överflödigt när det redan fungerar som det ska.
  Före Windows XP var det lite strul med Win 95/Win98/winMe men XP har gått som en klocka.

 13. Rasmus2009-10-22 at 16:39Reply

  Jag tycker att man verkligen ska gå över till Windows 7 om man tycker Windows Vista är kasst. Själv har jag aldrig varit någon Vista-fantast. Enbart använt det i någon månad ett par gånger sen år 2007. Kanske sammanlagt tre månader. Anledningen till varför jag gått tillbaka till XP har varit problem med drivrutiner, datorn blir seg efter bara någon vecka osv.

  Nu har jag kört Windows 7 Professional RTM, den svenska versionen några dagar och tycker verkligen att det fungerar bra. Det är snabbt, smidigt och stadigt.

  Många nya bra funktioner finns det i Windows 7, och där finns också funktioner som jag inte klarar av att stå ut med.

  Bra funktioner:
  * Du kan flytta runt öppna aktiviteter på aktivitetsfältet hur du vill, detta gäller även systemfältet vid klockan där du kan gömma vissa ikoner i en liten lista, ungefär som i XP och Vista fast det kommer fram i en lista som döljs så fort du klickar bort dig från den här listan.
  * Aero Snap och Aero Shake är också bra. Jag använder mest Aero Snap, men jag kan tänka mig att Aero Shake också kommer att komma till användning för mig när man insett i vilka situationer denna är bra att användas i.
  * UAC är förbättrad (dock har jag själv stängt av denna funktion, men den är inte lika störig och där finns ett antal lägen man kan välja mellan)
  * Inga störande gadgets som ligger som standard. Dem finns dock kvar, plockas fram genom att högerklicka på skrivbordet och sedan Gadgets.

  Dåliga saker:
  * Aktivitetsfältet med stora knappar, ingen textetikett, gruppering och pinna program är något som jag inte är van vid och gillar därför inte denna funktion. Detta går att ändra så att man kan få det mer likt XP/Vista genom att ändra till små ikoner, textetikett och ingen gruppering.
  * Inget snabbstartsfält. No problem, finns lösning för detta också. Sök på ”Windows 7 Quick Launch”
  * Om man använder Windows Live Messenger så kan det kännas irriterande att där alltid ska ligga en aktivitetsknapp i aktivetetsfältet för att kunna vara inloggad, detta går att ändra så att man kan få ha MSN’s huvudfönster nere vid klockan som vanligt. Sök på ”Windows Live Messenger and Windows 7” på google, första träffen.

  En liten review av mig om vad jag tycker är bra och dåligt med Windows 7. Däremot hade jag lösning till allt som jag tyckte var dåligt med Windows 7.

 14. Bloggliv.se2009-10-22 at 15:41Reply

  Senaste numret står det inget i Tkj, men väl nr 10.

  • TkJ2009-10-22 at 19:58Reply

   Bloggliv: Aha, trodde det var senaste numret, eftersom de skrev det på sin sajt.

 15. LeoB2009-10-22 at 13:25Reply

  Jag kan inte hitta det test där Microsoft påstår att de blivit utnämnda till bäst för netbooks av Datormagazin. Finns testet? När gjordes det?

 16. Påtopp.se2009-10-22 at 10:28Reply

  Windows 7 lanseras idag – dags att uppgradera!…

  Idag lanseras Windows 7 som på förhand har fått bra kritik. Jag är sugen att köpa Windows 7 eftersom jag är besviken på Vista. Mer information om Windows 7 finns på Thomas Johanssons blogg….

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.