TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 7: Allt du behöver veta om Windows 7

Skribent:
Publicerad: , 23:14
Uppdaterad: 2009-10-18, 23:34
Respons: 32 kommentarer

Windows 7Windows 7 är namnet på nästa version av Microsoft operativsystem Windows. Det är sålunda uppföljaren till Windows Vista. Microsoft har nu bekräftat att officiellt lanseringsdatum är 22 oktober 2009. Den svenska versionen kommer 31 oktober 2009.

Windows 7 har tidigare även gått under arbetsnamnen Vienna och Blackcomb.

Nya artiklar om Windows 7:

Här nedan kan du läsa alla nyheter i Windows 7!

Microsoft kommer att använda samma kernel som Vista i Windows 7. Kerneln är själva kärnan av operativsystemet och de kommer sålunda inte skriva om denna, utan använda samma som Vista. Det betyder dock inte att Windows 7 enbart är en Vista-uppgradering. Det är ett komplett operativsystem.

Nytt! Du kan numera ladda ner Windows 7 RC helt gratis från Microsoft, om du vill testa operativsystemet! RC-versionen fungerar fint fram till juni 2010 – och är helt gratis.

Windows 7 aktivitetsfält

Aktivitetsfältet i Windows 7

En av de största nyheterna i gränssnittet för Windows 7 är aktivitetsfältet (taskbar). Här har man bland annat förbättrat hur de miniatyrbilder, som infördes i Vista och som visas när man håller vänster musknapp över en programikon i aktivitetsfältet, fungerar. Har du exempelvis flera flikar uppe i Internet Explorer så kommer en bild per flik att visas, vilket gör det lättare att hitta rätt.

Jump Lists är en annan nyhet. Högerklickar du på en ikon i aktivitetsfältet får du fram en meny som innehåller olika snabbval för att göra olika saker i programmet. Du slipper sålunda att klicka upp hela programmet för att göra en enklare standardprocedur.

Läs: Allt du behöver veta om nya aktivitetsfältet i Windows 7

Egentligen Windows 6.1

Windows 7 logoRent tekniskt har Microsoft valt att ge Windows 7 versionsnumret 6.1, istället för det mer logiska 7. Skälet till detta är bakåtkompatibilitet. Om man uppgraderar till 7 så kommer det att ställa till det med exempelvis drivrutiner, eftersom dessa kollar på versionsnumret av Windows för att se så att de fungerar. Genom att ge operativsystemet nummer 6.1, när Windows Vista är 6.0, kommer man runt problemet och därför ska alla drivrutiner och program som fungerar i Vista även att fungera i Windows 7.

Läs: Windows 7 är egentligen Windows 6.1

Mer användarvänligt

Inför Windows 7 har Microsoft gjort massor av undersökningar för att ta reda på hur folk använder Windows. Man har till exempel fått veta hur många fönster en genomsnittlig användare har öppna samtidigt, vilket har lett till att man förbättrat fönsterhanteringen. Drar du ett fönster och släpper det i toppen av skärmen kommer det att maximeras. Släpper du det i kanterna ändrar det storlek till att ta upp halva skärmen – något som gör det enklare att ha två fönster öppna bredvid varandra när du ska flytta filer.

Windows 7 desktop

Bättre batteritid i Windows 7

En nyhet som jag läst om är att Windows 7 ska erbjuda bättre batteritid på bärbara datorer. Det här bör ha sin grund i nya energialternativ. Vista kom med många nyheter på den här fronten, till skillnad mot de ganska begränsade inställningarna i Windows XP. Förhoppningsvis har Microsoft utvecklat denna del ännu mer.

Gadgets överallt

Windows 7 UltimateI och med Windows Vista lanserades gadgets. Det är små funktioner som körs i sidopanelen. Det kan vara radiospelare, kalender, RSS-läsare och andra småsaker. Brännarprogrammet Nero kommer till exempel med en gadget som underlättar bränning av filer, genom att man bara drar och släpper dem på gadgeten. I Windows 7 har sidopanelen tagits bort, och du kan lägga gadgets var du vill på skrivbordet.

Multi-touch, styr med fingrarna

Om du kör Windows 7 på en dator med tryckkänslig skärm, kommer användningen att bli intressant. Systemet har nämligen stöd för multi-touch. Det betyder att Windows 7 känner av flera tryckpunkter, så att du kan använda flera fingrar samtidigt.

Mer stöd för filmformat

Det inbyggda stödet för olika filformat, exempelvis för filmer, har utökats så att man slipper leta efter filter och codecs. Bland annat kommer Windows 7 att ha stöd för DivX och MKV redan från start.

Läs: Windows 7 får inbyggt stöd för DivX och MKV

Bränna ISO-filer i Windows 7

Äntligen kommer det att bli möjligt att bränna ISO-filer -så kallade image-filer – direkt från Windows! Det nya operativsystemet klarar nämligen av att bränna sådant här till skivor, så du behöver inte ladda ner något annat program för att göra det.

Läs: Bränna ISO-filer, det här är ISO- och image-filer

Windows 7 startmeny

Färre bundlade program

Från och med Windows 7 kommer Microsoft inte att skicka med så många program. Ett av skälen till det här är förmodligen att de vill undvika att åter igen bli åtalade för brott mot konkurrenslagar. Istället kommer du att kunna ladda ner en massa bra verktyg från Windows Live. Helt gratis. Redan idag finns många program tillgängliga, dock i betaversion men de fungerar för andra operativsystem än Windows 7.

Besök: Windows Live

Startmenyn uppdaterad

Att startmenyn ändras i och med en ny version av Windows börjar vi bli vana vid. Även i Windows 7 har Microsoft gjort om den lite för att göra den mer användarvänlig.

Bättre hantering av tjänster

Tjänster är en slags bakgrundsprogram som hanterar olika saker i Windows. Som det är idag körs alla aktiva tjänster igång när Windows startar, oavsett om de används eller inte. I Windows 7 kommer det inte att bli så. Istället startar tjänsterna efter att de ”triggats” igång av något program som behöver använda dem. Det innebär dels att operativsystemet startar snabbare och dels att det inte tar så mycket resurser i form av internminne och processorkraft.

Olika versioner av Windows 7

Trots att det blev väldigt rörigt i och med lanseringen av Windows Vista, eftersom det fanns så många olika versioner, har Microsoft valt att köra på samma taktik inför Windows 7. Därför kommer det sex olika versioner av operativsystemet; Windows 7 Home Premium, Professional, Home Basic, Starter Edition, Ultimate och Enterprise.

Läs: Sex olika versioner av Windows 7

Länkar inom Windows 7

Läs om Windows 7

Om du vill hålla dig uppdaterad om Windows 7, ta en titt på mina blogginlägg som kategoriserats som just Windows 7. Där hittar du kontinuerligt nyheter!

Denna sida uppdaterades 091018.

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

32 kommentarer

 1. Björn Eklund2012-12-31 at 13:48Reply

  Alla har synpunkter på Windows olika operativsyst. Nu senast W8, somen del tycker är revolutionerande, en del tycker bara krångligt.
  Ett intressant alternativ till Windows är Linux och Ubuntu.
  Ubuntu kom i oktober med sin senaste version, Ubuntu 12.10.
  Det fina med ubuntu är att det är helt fritt. Man laddar ned det gratis från http://www.ubuntu-se.org, där man också får tillgång till all info genom forum, bloggar och wikis.
  Skivan man bränner, sk ISO innehåller hela systemet, och man kan ”provköra” det från skivan, innan man installerar.
  Systemet innhåller out of box, de flesta program man kan behöva, sen finns det ett förråd med ca 20000 ytterligare program att ladda ner och allt är helt gratis att ladda ner, använda och förändra efter eget kunnande och smak.
  Jag har kört Ubuntu parallellt med Windows sen ver 7.10 i sk dualboot,
  dvs vid installation väljer man att installera ubuntu bredvid windows, så fär man välja vid uppstart vilket op man vill jobba med. Jag kör nu 90% Ubuntu på min dator, då det för det mesta är det enda man behöver.
  Filer i ex Libre Office, kontorsprog. är kompatibla med windows, så man kan skicka filer mellan systemen.
  Testa gärna UBUNTU.
  Finns fler alternativ,läs info på hemsidan.

 2. John2012-01-01 at 19:01Reply

  Windows 7 är mycket lättare och bättre än andra operativsystem …

 3. Billy Nilsson2011-01-07 at 13:45Reply

  Hej Jag vet inte om jag har kommit rätt men man kan väll prova. Jag har problem med windows 7 ultimate. Om jag låter datorn stå ett tag så sätter den sig i någon slags viloläge och när den sätter sig i viloläge kopplas Internet bort sig och det är inte bra om man laddar ner något då anslutningen avbryts. Är det någon inställning och i såfall vadå för inställning? Sen har jag ett till problem jag har en Belkin wirrles adapter som koppla ifrån sig från internet Då och då. Blir den överhetad? Den är ganska varm ibland men det ska den nog klara av den har fungerat på andra datorer med andra oprativsystem. Det kan nog inte vara någon firmware heller. Tacksam för svar ///Billy

 4. fartouzy ahmad2010-11-15 at 15:00Reply

  Jag hoppas få windows7 gratis

 5. Rasmus2010-09-29 at 09:00Reply

  Något annat, som också är grymt med windows 7 är hur de har uppdaterat paint!

 6. 5700 Sverigedemokrater publicerade på nätet2010-09-21 at 13:58Reply

  […] Windows 7 […]

 7. Android är hetare än iPhone i Sverige2010-08-06 at 08:27Reply

  […] Windows 7 […]

 8. Sigge2010-04-19 at 12:01Reply

  Du är rolig du Jens. Är du taliban av nåt slag? Microsoft har skärp sig av tvång för kunderna börjar tröttna på deras tidigare fasoner, men ännu har de konstigheter för sig, men de lyssnar i alla fall lite…….

 9. Magnus Winroth2009-11-17 at 08:47Reply

  Hej Tommy…
  Joodå jag har både installerat & avinstallerat Windows 7 för på min dialekt va de ren dynja…(dynga)…
  De va ju ett jäkla klickande hittan & dittan innan nåt överhuvudtaget hände…
  All min e-post hamnade av nån anledning i skräpkorgen & det gick inte att ändra på den saken.
  På min externa hårddisk hade jag sparat en massa programkoder & dom hade 7:an döpt om så när jag skulle kpiera in en kod så kom meddelandet att windows kan inte läsa denna fil.
  Dessutom så fanns inga nya drivrutiner till min laserskrivare & tillverkaren har fortfarande inte svarat på min förfrågan….
  Slutsats:
  Kör mitt hederliga XP Pro i stället & windowsskivan får väl ligga & samla damm & förresten nån ny dator är inte aktuell för min del..

 10. Nu är det dags för Windows 7 - allvarligt! | Kulturbloggen2009-11-10 at 04:35Reply

  […] Du kan också läsa en hel del matnyttigt på Tommy k Johanssons blogg. […]

 11. niclas2009-10-25 at 11:39Reply

  thord :)
  jag har använt windows 7 och det fungerar super :) jag hade svensk version av vista och det gick super det enda jag gjorde var att start om Windows vista och lade i skivan och väntade att den skulle laddas och så installerade jag tog bort alla mina gamla partioner och sen tryckte ny installation:P prova det

 12. Windows 7 - hype eller intressant? | OruVersum2009-10-24 at 23:31Reply

  […] som du hittar HÄR. En andra källa är Tommy k Johansson som skriver mycket informativt om win 7 HÄR. PC för alla har också snällt samlat sina artiklar om windows 7 på ett och samma ställe som du […]

 13. Windows 7 nu med studentrabatt | Webmastern.se2009-10-23 at 13:26Reply

  […] vill alla ha Windows 7 Allt du behöver veta om Windows 7 50 superläckra bakgrundsbilder till Windows 7 Läs även andra bloggares åsikter om CSN, […]

 14. Jens2009-10-22 at 13:24Reply

  Enbart hat mot microsoft. :) Räcker att se skärmdumpar och filmer för att jag aldrig skulle vilja använda det som os. Föredrar os som är snabba, små, enkla och ser bra ut och fungerar direkt.

 15. Jens2009-10-22 at 10:20Reply

  Windows 7, ett skämt? Tänk att man fortfarande kan vara så långt efter, och allt som är nytt snor man från andra os, och dessutom gör man allt riktigt riktigt fult och bloated. Hoppas detta är döden för microsoft så att man aldrig igen behöver höra ordet windows.

  • TkJ2009-10-22 at 13:01Reply

   Jens: Jag antar att du baserar ditt uttalande på en lång tids effektivt testande av Windows 7, och inte bara grundar det på generellt hat av Microsoft?

 16. Läs om Windows 7 | Törnebohms Hotspot2009-10-21 at 16:41Reply

  […] Du hittar även en hel del matnyttigt hos TKJ […]

 17. Läs om Windows 7 | Törnebohms Hotspot2009-10-21 at 16:41Reply

  […] Du hittar även en hel del matnyttigt hos TKJ […]

 18. Den efterlängtade Windows 7 kommer imorgon | falknet.se - blogg om IT relaterade saker2009-10-20 at 22:13Reply

  […] Allt du behöver veta om Windows 7 […]

 19. Windows7 | Amatörradio och teknik för alla2009-10-20 at 18:18Reply

  […] Microsoft, TKJ, IDG Share and […]

 20. Windows 7 hur bra är den | Törnebohms Hotspot2009-10-20 at 12:30Reply

  […] Microsoft, TKJ, IDG […]

 21. Robert Svensson2009-10-15 at 16:21Reply

  Ska bli spännande att prova det nya Windows OS:et. Troligtvis väntar jag tills det släpps i affär nu när det ändå ligger så nära. Läste nyss en artikel på teknikcoachen.se om att Windows 7 Professional funkar fint även på netbooks då det anpassar sig efter hårdvaran – mycket intressant!

 22. Får du också gratis Windows 7? @ Gratisprogram – Hundratals tips!2009-08-25 at 23:04Reply

  […] Guide: Får du gratis Windows 7? Guide: Allt om Windows 7! […]

 23. Ska man uppgradera till Windows 7? | falknet.se - blogg om IT relaterade saker2009-08-06 at 10:54Reply

  […] 7” och rekommenderar den om man vill veta mer. Vill du veta mer detaljer om Windows 7 läs följande artikel. I alla tester framstår Windows 7 som mycket snabbare än Vista, den är snyggare och stabilare […]

 24. Thunde2009-07-26 at 18:45Reply

  Kommandotolken är överlägset bäst om man ska flytta filer :p

  • TkJ2009-07-26 at 23:33Reply

   Thunde: Ja, om man använder Windows 3.

 25. möggel2009-07-12 at 00:31Reply

  Det enda jag väntar på är table computing och multitouch – allt annat är inget o ha. Resten kan vi skicka till norge.

 26. Windows 7 pris ? | Random2009-06-29 at 15:02Reply

  […] har presenterat priset för Windows 7, och det är en ganska rörig historia. Dels har vi priserna för operativsystemet för de […]

 27. Windows 7 släpps 31 oktober i Sverige - Bloggliv – allt om datorer och IT2009-06-28 at 09:47Reply

  […] mer om Windows 7 hos Microsoft, Tkj, Din-It-Kunskap, […]

 28. Thord Lidström2009-06-28 at 07:55Reply

  Jag har försökt installera Windows 7 men det går inte då systemet säger att det inte fungerar med min svenska version av Vista. Finns det någon möjlighet trots det att instalera Windows 7 eller är det bara att vänta till oktober?

 29. Så får du Windows 7:s aktivitetsfält i Vista och XP @ Gratisprogram2009-06-10 at 17:33Reply

  […] Lär dig allt om Windows 7 på tre minuter! […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.