TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Windows 8: Jag valde till slut Acer Iconia W510P

Skribent:
Publicerad: , 01:06
Respons: 11 kommentarer

Acer Iconia W510PJag har kört Windows 8 på ett par testdatorer sedan det lanserades i oktober förra året, men det har varit svårt att ge operativsystemet en ärlig chans utan att använda en dator som är byggd för Windows 8 och det nya gränssnittet som är byggt med pekskärmar i åtanke. Därför har jag skaffat en ny PC avsedd för Windows 8.

Efter att ha vägt flera mot varandra, och övervägt att invänta Microsofts egna Surface, valde jag till slut en Acer Iconia W510P. Det är en modell som har funnits ute ett tag och det var en av dem jag klämde på under pressträffen i och med Windows 8-lanseringen. W510P är inget prestandamonster men den har sina fördelar.

För att till fullo dra nytta av det nya gränssnittet i Windows 8 behövs en pekskärm. Visst, det fungerar att använda det även med tangentbord och mus, men som jag skrivit tidigare blir det onekligen bättre med en dator byggd för just Windows 8. Acer Iconia W510P är en typisk sådan, och den håller ett hyfsat bra pris.

Prestandan är som sagt inte speciellt häftig. Det sitter bara en Intel Atom-processor i datorn, så jag har inga planer på att köra några tyngre applikationer. Men mitt syfte är främst att köra det nya gränssnittet (som tidigare kallades för Metro) och det kräver inte allt för mycket.

En dator med löstagbar skärm

En av de stora fördelarna med Iconia W510P är konstruktionen på hela enheten. I likhet med de flesta surfplattor för Windows 8, kommer den med ett tangentbord. Men till skillnad mot många, vars tangentbord är tunna enkla modeller som sitter i skalet till surfplattan, är det här ett riktigt gediget tangentbord med ordentligt fäste för surfplattan/skärmen.

Med ett enkel tryck sätts surfplattan på plats och då blir den automatiskt skärm på en bärbar PC. Tangentbordet är alltså långt ifrån lika tunt, lätt och smidigt som många andra, men det vägs upp av det ordentliga bygget. Det viktiga är att jag kan ligga i soffan med datorn i knät. Så gör jag på kvällarna, och det fungerar inte om tangentbordet bara är en del av skalet, för då krävs det nästan att du ställer den på ett plant underlag.

När skärmen är fastklickad i tangentbordet, ser W510P ut som en vanlig bärbar dator. Men med ett tryck på låsknappen lossnar skärmen och vips så har du en surfplatta istället.

1483470

Så hur är det med Windows 8?

Nu har jag ju använt Windows 8 en del på mina testdatorer, men jag har inte kört det på en dator som jag använder väldigt ofta. Med min nya W510P kommer jag att få en betydligt bättre inblick i hur Windows 8 fungerar i vardagen.

Det här kan bli intressant. Jag har ju varit väldigt positiv till Windows 8, eftersom jag har gillat det jag sett och jag tycker det är spännande att se att Microsoft vågat göra något helt nytt med Windows istället för att köra det säkra kortet. När jag väl börjar använda Windows 8 i vardagen finns det en risk att jag får revidera mina åsikter. Kanske inser jag att hela grejen med det nya gränssnittet egentligen inte alls är roligt.

Vi får se! Om så är fallet, har jag inga problem med att byta åsikt. Kommer jag efter ett tag fram till att Windows 8 är hemskt, kan jag lova dig att du får reda på det.

Windows Store

Windows Store måste bli bättre

Än så länge har jag bara gjort det grundläggande, det vill säga installera mina standardprogram, antivirus, och göra alla vanliga inställningar man gör. Och än så länge känns det nya gränssnittet kvickt, snyggt och lättnavigerat.

Samtidigt har jag, när jag letat efter mina nödvändiga appar, insett att Windows Store (det vill säga appbutiken för Windows 8) lämnar en del att önska. Det märks att Apple och Google har ett par års försprång med App Store i iOS respektive Google Play i Android.

Om du inte vet exakt vilken app du letar efter, är det svårt att hitta rätt. Säg att du vill ha en app för att redigera digitalfoton. Det finns en kategori som heter Foto, men däri listas alla befintliga appar rakt upp och ner. Det går visserligen att sortera efter betyg, men eftersom användare har betygsatt så få av apparna ger det inte mycket. Windows 8-appar – det vill säga sådana som körs i det nya gränssnittet – blandas med så kallade skrivbordsappar, som är traditionella Windowsprogram.

Windows Store

När det gäller skrivbordsappar anges inga prisuppgifter, och när du vill installera något länkas du till en nerladdningssida på tillverkarens hemsida. Det är upp till dig själv att ta reda på om programmet du laddar ner är en gratis fullversion, en tidsbegränsad demo eller en testversion som kräver registrering för att låsa upp alla funktioner.

Windows Store behöver bli betydligt bättre. Dels behöver man fundera över skrivbordsappar (som man tidigare sagt inte skulle finnas i Windows Store), men man måste också göra det lättare att hitta nya bra appar. Jag vill se bättre topplistor och rekommendationer. En del information kan man samla ihop från användare, men det hade inte skadat att anlita ett par redaktörer som tipsar om riktigt bra appar.

Potentialen i Windows Store är enorm. Vi får se vad som händer under 2013. Så länge Windows 8 inte visar sig vara en total flopp, kommer det att bli spännande. Idag är den dock motsatsen till spännande, i alla fall om man ställer upp den bredvid App Store respektive Google Play.

Läs även dessa artiklar:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

11 kommentarer

 1. Jens2013-02-23 at 14:18Reply

  Var inne en sväng på Media Markt, de sa att de hade varit tvungna att skicka tillbaka samtliga enheter för ett fel som enligt ACER fanns på Iconia. Har för mig att de pratade om tangentbordet. Alla enheter butiken hade var öppnade då de har gjort om samtliga. Kanske var samma för dig?
  Kanske ska vänta lite tills de producerar en ny batch. Gillar det bastanta tangentbordet, välbyggt.
  Tråkigt med inlämningen för dig, uppdatera gärna hur det gick.

  Fortsatt trevlig helg

 2. Tommy k Johansson2013-02-20 at 01:22Reply

  Jens: Jag kommer att skicka tillbaka min. Den fungerar inte alls bra. Tangentbordet gör dubbeltecken hela tiden. Trycker jag på en knapp blir det dubletter. Och det är en hel del annat strul med den. Jag har fått måndagsexemplar. Men när det gäller dubbeltecken sa Acer att de haft problem med sådant och rekommenderade ett par olika lösningar, varav ingenting fungerade. Jag provade då med Microsoft Wedge, tangentbord och mus, men Acern tappar hela tiden kopplingen med enheterna via Bluetooth så att jag måste ominstallera dem. Sjukt irriterande.

  Men för att svara på din fråga: med Windows 8 kan du köra vanliga Windowsprogram i skrivbordsmiljö – det är bara på Windows RT du inte kan göra det.

 3. Jens2013-02-17 at 22:56Reply

  Hej,

  Var idag och klämde på en W510. Är det skillnad på de som finns i butik angivna W510 och den du köpt W510P?
  Fördelen med Pro är att den går att koppla i företagsnätverket. Följdfråga på det är väl om windows 8 pro i den här versionen är en fullversion och om det går att installera program som på en ”vanlig” dator?
  Extremt novis på det här området, men känner att jag behöver lite guidning. Det absolut viktigaste för mig är att tangentbordet inte låter något och känns gediget. Acer Iconias dockningsstation lät väldigt lite i butik och kändes mycket välbyggt. Sitter i möten och skriver ordagrant vad alla säger, viktigt att inte störa någon. Lika bra även på din modell?
  Tyvärr sa de i butik att samtliga Iconias modeller av W510 varit återkallade för fabrikationsfel, öppnade kartonger men inget fel på själva produkten. Vågar jag köpa ändå?

 4. Juri2013-02-15 at 11:00Reply

  Tommy: Det var bästa argumentet jag hittills läst för varför man ska använda Billys Legogränssnitt!

  Har man en ”delbar” dator som du, så är ju faktiskt Windows 8 klockrent.

  Du fick mig onekligen att lyfta blicken en aning och det tackar jag dig för :)

 5. Nicklas2013-02-14 at 15:17Reply

  Jag tror du valde den för att den ser ut lite som en miniatyriserad PET 2001.

 6. Deliverypizza.se2013-02-14 at 09:20Reply

  min bästa erfarenhet med fönster 8 Microsoft Surface

 7. Tommy k Johansson2013-02-13 at 22:45Reply

  Juri: Därför att man vill kunna göra redigeringar utan tangentbord och mus. Att arbeta i skrivbordsmiljö uteslutande med touchskärmen är inte alls kul.

 8. Juri2013-02-13 at 21:50Reply

  Varför skulle man vilja installera en app för att redigera bilder när det finns betydligt bättre *program* för detta ändamål?

  Ska bli intressant att höra vad du tycker om Duplo, eller vad nu Billy kallar sitt Legogränssnitt, om en månad eller så.

  Sitter själv med Windows 8 på en drygt 8 år gammal bärbar dator från Acer, men jag undviker Duplo som pesten och det har inte med avsaknandet av pekskärm att göra utan på det enkla faktum att Duplo suger getrumpa :D

 9. Johan Karlsson2013-02-12 at 23:37Reply

  Nu när du har touchskärm så kan du testa WordRoom för win8. Ett spel som passar en som gillar ord. :)

 10. ksj2013-02-12 at 18:08Reply

  Vilket anti-virus program valde du?

 11. Slapshot2013-02-12 at 09:20Reply

  Om detta stämmer kan det ju vara ett stort steg på väg: http://www.zdnet.com/microsoft-working-to-unify-further-its-windows-and-windows-phone-platforms-7000011070/

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.