TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

E-böcker för bloggare

Guider

Windows 8 för nybörjare

Ad: Antivirus

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 487 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 799 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 515 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 375 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 240 kr.

Gratisprogram

Här hittar du mängder av gratisprogram för Windows att ladda ner lagligt!

Feedburner

TkJ RSS

Follow on Bloglovin

Windows 8

Windows 8: Jag valde till slut Acer Iconia W510P

Skribent: Tommy k Johansson
Publicerad: 2013-02-12, 01:06
Respons: 11 kommentarer

Acer Iconia W510PJag har kört Windows 8 på ett par testdatorer sedan det lanserades i oktober förra året, men det har varit svårt att ge operativsystemet en ärlig chans utan att använda en dator som är byggd för Windows 8 och det nya gränssnittet som är byggt med pekskärmar i åtanke. Därför har jag skaffat en ny PC avsedd för Windows 8.

Efter att ha vägt flera mot varandra, och övervägt att invänta Microsofts egna Surface, valde jag till slut en Acer Iconia W510P. Det är en modell som har funnits ute ett tag och det var en av dem jag klämde på under pressträffen i och med Windows 8-lanseringen. W510P är inget prestandamonster men den har sina fördelar.

För att till fullo dra nytta av det nya gränssnittet i Windows 8 behövs en pekskärm. Visst, det fungerar att använda det även med tangentbord och mus, men som jag skrivit tidigare blir det onekligen bättre med en dator byggd för just Windows 8. Acer Iconia W510P är en typisk sådan, och den håller ett hyfsat bra pris.

Prestandan är som sagt inte speciellt häftig. Det sitter bara en Intel Atom-processor i datorn, så jag har inga planer på att köra några tyngre applikationer. Men mitt syfte är främst att köra det nya gränssnittet (som tidigare kallades för Metro) och det kräver inte allt för mycket.

En dator med löstagbar skärm

En av de stora fördelarna med Iconia W510P är konstruktionen på hela enheten. I likhet med de flesta surfplattor för Windows 8, kommer den med ett tangentbord. Men till skillnad mot många, vars tangentbord är tunna enkla modeller som sitter i skalet till surfplattan, är det här ett riktigt gediget tangentbord med ordentligt fäste för surfplattan/skärmen.

Med ett enkel tryck sätts surfplattan på plats och då blir den automatiskt skärm på en bärbar PC. Tangentbordet är alltså långt ifrån lika tunt, lätt och smidigt som många andra, men det vägs upp av det ordentliga bygget. Det viktiga är att jag kan ligga i soffan med datorn i knät. Så gör jag på kvällarna, och det fungerar inte om tangentbordet bara är en del av skalet, för då krävs det nästan att du ställer den på ett plant underlag.

När skärmen är fastklickad i tangentbordet, ser W510P ut som en vanlig bärbar dator. Men med ett tryck på låsknappen lossnar skärmen och vips så har du en surfplatta istället.

Så hur är det med Windows 8?

Nu har jag ju använt Windows 8 en del på mina testdatorer, men jag har inte kört det på en dator som jag använder väldigt ofta. Med min nya W510P kommer jag att få en betydligt bättre inblick i hur Windows 8 fungerar i vardagen.

Det här kan bli intressant. Jag har ju varit väldigt positiv till Windows 8, eftersom jag har gillat det jag sett och jag tycker det är spännande att se att Microsoft vågat göra något helt nytt med Windows istället för att köra det säkra kortet. När jag väl börjar använda Windows 8 i vardagen finns det en risk att jag får revidera mina åsikter. Kanske inser jag att hela grejen med det nya gränssnittet egentligen inte alls är roligt.

Vi får se! Om så är fallet, har jag inga problem med att byta åsikt. Kommer jag efter ett tag fram till att Windows 8 är hemskt, kan jag lova dig att du får reda på det.

Windows Store

Windows Store måste bli bättre

Än så länge har jag bara gjort det grundläggande, det vill säga installera mina standardprogram, antivirus, och göra alla vanliga inställningar man gör. Och än så länge känns det nya gränssnittet kvickt, snyggt och lättnavigerat.

Samtidigt har jag, när jag letat efter mina nödvändiga appar, insett att Windows Store (det vill säga appbutiken för Windows 8) lämnar en del att önska. Det märks att Apple och Google har ett par års försprång med App Store i iOS respektive Google Play i Android.

Om du inte vet exakt vilken app du letar efter, är det svårt att hitta rätt. Säg att du vill ha en app för att redigera digitalfoton. Det finns en kategori som heter Foto, men däri listas alla befintliga appar rakt upp och ner. Det går visserligen att sortera efter betyg, men eftersom användare har betygsatt så få av apparna ger det inte mycket. Windows 8-appar – det vill säga sådana som körs i det nya gränssnittet – blandas med så kallade skrivbordsappar, som är traditionella Windowsprogram.

Windows Store

När det gäller skrivbordsappar anges inga prisuppgifter, och när du vill installera något länkas du till en nerladdningssida på tillverkarens hemsida. Det är upp till dig själv att ta reda på om programmet du laddar ner är en gratis fullversion, en tidsbegränsad demo eller en testversion som kräver registrering för att låsa upp alla funktioner.

Windows Store behöver bli betydligt bättre. Dels behöver man fundera över skrivbordsappar (som man tidigare sagt inte skulle finnas i Windows Store), men man måste också göra det lättare att hitta nya bra appar. Jag vill se bättre topplistor och rekommendationer. En del information kan man samla ihop från användare, men det hade inte skadat att anlita ett par redaktörer som tipsar om riktigt bra appar.

Potentialen i Windows Store är enorm. Vi får se vad som händer under 2013. Så länge Windows 8 inte visar sig vara en total flopp, kommer det att bli spännande. Idag är den dock motsatsen till spännande, i alla fall om man ställer upp den bredvid App Store respektive Google Play.

Läs även dessa artiklar:

Gillade du artikeln? Dela den gärna – eller skriv en kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
Säkerhetspaket Pris Licens
Panda 487 kr
(162 kr/PC)
1 år
3 PC
Rea, upp till 30% rabatt! Lätt att använda, fått bra betyg i tester. Rekommenderas. Kupongkod: 30STDOFFER2014
Symantec Norton 599 kr
(200 kr/PC)
1 år
3 PC
Min personliga favorit! Resurssnålt och fullproppat av funktioner, men lätt att använda.
McAfee 375 kr
(125 kr/PC)
1 år
3 PC
50% rabatt! Många smarta finesser. Gediget säkerhetspaket som funnits i många år.
F-Secure NY! 515 kr
(172 kr/PC)
1 år
3 PC
Bäst i test enligt AV-Test, en klart trovärdig källa. NY 2014 ÅRS VERSION! Prova gratis!
Kaspersky 799 kr 12+3 mån
1 PC
3 gratis månader – bäst i test enligt PC för Alla mars 2013. Massor av finsser!
ESET Smart Sec 594 kr
(198 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, påverkar inte datorns prestanda.
BullGuard 240 kr
(80 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad och trimmad. Testa GRATIS i 60 dagar!
BitDefender 388 kr
(388 kr/PC)
1 år
1 PC
Prisbelönt programpaket som har starkt skydd mot alla faror på nätet.
 • Jens

  Var inne en sväng på Media Markt, de sa att de hade varit tvungna att skicka tillbaka samtliga enheter för ett fel som enligt ACER fanns på Iconia. Har för mig att de pratade om tangentbordet. Alla enheter butiken hade var öppnade då de har gjort om samtliga. Kanske var samma för dig?
  Kanske ska vänta lite tills de producerar en ny batch. Gillar det bastanta tangentbordet, välbyggt.
  Tråkigt med inlämningen för dig, uppdatera gärna hur det gick.

  Fortsatt trevlig helg

 • http://blogg.tkj.se/ Tommy k Johansson

  Jens: Jag kommer att skicka tillbaka min. Den fungerar inte alls bra. Tangentbordet gör dubbeltecken hela tiden. Trycker jag på en knapp blir det dubletter. Och det är en hel del annat strul med den. Jag har fått måndagsexemplar. Men när det gäller dubbeltecken sa Acer att de haft problem med sådant och rekommenderade ett par olika lösningar, varav ingenting fungerade. Jag provade då med Microsoft Wedge, tangentbord och mus, men Acern tappar hela tiden kopplingen med enheterna via Bluetooth så att jag måste ominstallera dem. Sjukt irriterande.

  Men för att svara på din fråga: med Windows 8 kan du köra vanliga Windowsprogram i skrivbordsmiljö – det är bara på Windows RT du inte kan göra det.

 • Jens

  Hej,

  Var idag och klämde på en W510. Är det skillnad på de som finns i butik angivna W510 och den du köpt W510P?
  Fördelen med Pro är att den går att koppla i företagsnätverket. Följdfråga på det är väl om windows 8 pro i den här versionen är en fullversion och om det går att installera program som på en ”vanlig” dator?
  Extremt novis på det här området, men känner att jag behöver lite guidning. Det absolut viktigaste för mig är att tangentbordet inte låter något och känns gediget. Acer Iconias dockningsstation lät väldigt lite i butik och kändes mycket välbyggt. Sitter i möten och skriver ordagrant vad alla säger, viktigt att inte störa någon. Lika bra även på din modell?
  Tyvärr sa de i butik att samtliga Iconias modeller av W510 varit återkallade för fabrikationsfel, öppnade kartonger men inget fel på själva produkten. Vågar jag köpa ändå?

 • http://blogg.spix.nu Juri

  Tommy: Det var bästa argumentet jag hittills läst för varför man ska använda Billys Legogränssnitt!

  Har man en ”delbar” dator som du, så är ju faktiskt Windows 8 klockrent.

  Du fick mig onekligen att lyfta blicken en aning och det tackar jag dig för :)

 • http://carbonatedink.com/ Nicklas

  Jag tror du valde den för att den ser ut lite som en miniatyriserad PET 2001.

 • http://www.deliverypizza.se Deliverypizza.se

  min bästa erfarenhet med fönster 8 Microsoft Surface

 • http://blogg.tkj.se/ Tommy k Johansson

  Juri: Därför att man vill kunna göra redigeringar utan tangentbord och mus. Att arbeta i skrivbordsmiljö uteslutande med touchskärmen är inte alls kul.

 • http://blogg.spix.nu Juri

  Varför skulle man vilja installera en app för att redigera bilder när det finns betydligt bättre *program* för detta ändamål?

  Ska bli intressant att höra vad du tycker om Duplo, eller vad nu Billy kallar sitt Legogränssnitt, om en månad eller så.

  Sitter själv med Windows 8 på en drygt 8 år gammal bärbar dator från Acer, men jag undviker Duplo som pesten och det har inte med avsaknandet av pekskärm att göra utan på det enkla faktum att Duplo suger getrumpa :D

 • Johan Karlsson

  Nu när du har touchskärm så kan du testa WordRoom för win8. Ett spel som passar en som gillar ord. :)

 • ksj

  Vilket anti-virus program valde du?

 • Slapshot

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande bloggar för entusiaster om datorer och Internet. Den startades 2007 av Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Utgivare: TkJ Media AB.

Sponsorer

Mina e-böcker

Läs min nya e-bok Skriva för Bloggar! Lär dig hur du hittar nya uppslag varje dag, skriver briljanta bloggposter, skapar ditt personliga språk, engagerar dina läsare och lockar nya besökare och behåller dem på sajten.
Läs mer om e-boken!
Lär dig hur du tjänar pengar på din blogg. E-boken riktar sig till såväl nybörjare som bloggproffs. 65 sidor indelade i 12 kapitel som går igenom många olika sätt att börja tjäna pengar på din blogg - antingen som en liten extrainkomst eller som heltidsjobb.
Läs mer om e-boken!

Följ oss på Facebook

Arkiv

januari 2015
m ti o to f l s
« Dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Affiliator Affiliatenätverk: du får 70 kr direkt!

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Naturhotellet Sveriges miljövänliga webbhotell