TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Windows 8 för nybörjare: Så kommer du igång!

Skribent:
Publicerad: , 16:06
Respons: Skriv en kommentar!

Windows 8 för nybörjareHar du uppgraderat till Windows 8 eller köpt en ny dator med operativsystemet? Rätt många användare blir förvirrade av det nya gränssnittet som möter dig när du startar upp. Det är inte så konstigt, eftersom vi vant oss vid skrivbordsmiljön.

Men innan du, likt många andra, ursinnigt förkastar Windows 8 tycker jag att du ska lära dig grunderna i det. Om du gör det kommer du att inse att Windows 8 faktiskt är ett riktigt bra operativsystem. Och, ja, du kan ställa in så att det startar till det vanliga skrivbordet och du kan få tillbaka en normal startmeny!

Windows 8 lanserades i oktober 2012 och har rört upp många känslor bland användare. Microsoft har kallat Windows 8 en helt ny generation av operativsystemet. Man har tagit fram ett nytt gränssnitt som till stor del är anpassat för surfplattor – eller kanske framför allt tryckkänsliga skärmar.

Den gamla traditionella skrivbordsmiljön finns visserligen kvar, men nu ligger fokuset på det nya Windows 8-gränssnittet (som tidigare gick under namnet Metro). En del av kritiken mot Windows 8 är överdrivet hård, en del direkt felaktig, och en del helt befogad.

Att använda Windows 8

Det nya gränssnittet är som sagt främst anpassat för surfplattor och tryckkänsliga skärmar. Det går att använda med mus och tangentbord, och gränssnittet har sina fördelar. Men de flesta användare som kör Windows 8 på en vanlig dator, vill hellre använda skrivbordet. Därför fokuserar vi på dessa frågor.

Windows 8, skrivbordsläget

Så funkar Windows 8 i skrivbordsläget på arbetsdatorer

En kritik som riktats mot det nya gränssnittet i Windows 8 är att det inte fungerar på vanliga arbetsdatorer. Det kräver pekskärmar och det är inte intressant att använda pekskärm på en arbetsdator. Men du är inte bunden vid det nya gränssnittet – du kan köra det traditionella skrivbordet.

Så slipper du nya gränssnittet i Windows 8 och återfår startmenyn

Windows 8 har som bekant fått rätt mycket kritik för det nya gränssnittet. Något som irriterar många användare som vill använda den traditionella skrivbordsmiljön, är att startmenyn är borta, och att du kontinuerligt kastas mellan det nya gränssnittet och skrivbordet. Det finns dock ett helt gratis program som gör om Windows 8 till att se ut som Windows 7.

Installera gratis startmeny i Windows 8

Så startar du Windows 8 direkt till skrivbordet

Windows 8 fick ett rätt blandat mottagande när det kom. En av de saker som användare riktade mest kritik mot, var att Windows 8 startar upp i det nya gränssnittet. Efter alla år i skrivbordet var det inte konstigt att många inte kände sig hemma i den nya designen.

Microsoft tog dock till sig av kritiken och i uppgraderingen Windows 8.1 finns möjligheten att konfigurera Windows till att logga in direkt till skrivbordet istället för den så kallade hemskärmen.

Windows Store – där du hittar programmen

Windows Store är app-butiken där du köper och laddar ner applikationer för Windows 8 och Windows RT. Microsoft har fått en del kritik för att det inte finns tillräckligt med appar, jämfört med iOS och Android, men till deras försvar har de bägge konkurrenterna ett par års försprång.

Windows 8 är naturligtvis inte låst till Windows Store. Du kan fortfarande ladda ner program från andra sajter. En av fördelarna med att använda Windows Store, är att du kan vara säker på att programmen inte innehåller skadlig kod eller dylikt.

Kom igång att skapa dina egna Windows 8-applikationer

I och med Windows 8 lanserade Microsoft ett helt nytt ekosystem som är under ständig utveckling. Det nya gränssnittet i Windows 8, som är byggt främst för pekskärmar på datorer och surfplattor, låter dig köra vad som kallas för Windows 8-appar – eller Windows Store-appar.

Lite om säkerhet i Windows 8…

Windows 8 är säkrare än tidigare versioner av Windows. Bland annat kommer det med ett förinstallerat antivirus i form av Defender, men som du kan läsa här under rekommenderar man att du byter till en tredjepart.

En annan funktion är SmartScreen, som är ett filter för att skanna filer du laddar ner från webben. Tidigare fanns funktionen bara i Internet Explorer, men nu ligger den i systemet och aktiveras även när du laddar ner via andra webbläsare, såsom Chrome och Firefox.

Vidare har Microsoft gjort förbättringar i minneshanteringen. Exakt vad man gjort ska vi inte fördjupa oss i, utan konstaterar bara att detta innebär att Windows 8 är skyddat mot en del typer av säkerhetshål som annars kan utnyttjas i Windows 7 och tidigare utgåvor.

Microsoft rekommenderar att du byter ut deras virusskydd

I Windows 8 ingår Microsofts egna antivirusprogram Defender som standard. Syftet med detta antivirus är att ge dig ett grundläggande skydd mot skadlig kod. Microsoft rekommenderar dock att du byter till en tredjepart. Defender är bara där för att skydda innan något annat gör det.

Här kommer två nyttiga poster för dig som behöver skaffa ett antivirus:

2014 års topp 6 bästa gratis antivirus för Windows

Antivirusprogram är ett måste för alla som använder en PC med Windows. Det finns så många olika metoder för virusskaparna att infektera datorer på, att det inte längre möjligt att bara vara försiktig. Här kommer en lista över de sex bästa gratis antivirusprogrammen för Windows.

Avast gratis antivirus., bra verktyg

De bästa svenska säkerhetspaketen – kompletta skydd

Skydda dig själv och din dator med ett komplett säkerhetspaket med viruskydd, antispyware, brandvägg, föräldrarkontroll, antispam och mycket mer. Det finns gott om så kallade Internet Security-paket, och de erbjuder en komplett lösning – till skillnad mot ett gratis antivirus som oftast bara skyddar mot farlig kod, inte intrång och bedrägerier.

Lycka till med ditt nya Windows 8!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.