TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Windows 8: Kom igång med grunderna

Skribent:
Publicerad: , 17:43
Uppdaterad: 2012-08-10, 09:33
Respons: 3 kommentarer

Windows 8Windows 8 kommer att lanseras den 26 oktober 2012, så det börjar dra ihop sig. För dig som vill testa redan nu finns det sedan en tid tillbaka flera testversioner – den senaste, och sista inför lanseringen, heter Windows 8 Release Preview. Du kan ladda ner den gratis.

Windows 8 är en omfattande uppgradering av Windows, inte minst på grund av gränssnittet Metro som är byggt för att fungera på såväl datorer som surfplattor och med tiden även smartphones. Men Windows 8 har även många andra spännande nyheter. I den här bloggposten har jag samlat ihop mycket av det jag rapporterat om.

Gratis nyhetsbrev! Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev, som utkommer via e-post en gång i veckan med de senaste nyheterna om bland annat Windows 8. Just nu får du som ny prenumerant e-boken Datorsäkerhet för Nybörjare gratis.

Du som följer min blogg har kunnat läsa en hel del om den kommande uppgraderingen Windows 8, ända sedan de första skärmdumparna och lösa ryktena började cirkulera på Internet. Redan i oktober 2010 bloggade jag om en intervju med Steve Ballmer där han berättade att uppföljaren till Windows 7 innebär en stor risk.

Då visste vi inte speciellt mycket över huvud taget, förutom några rykten om att Windows 8 bara skulle släppas i en 64-bitarsverson samt att det skulle komma en Appstore. Idag vet vi att det blev även en 32-bitarsversion, och att det mycket riktigt blev en Appstore vid namn Windows Marketplace.

Windows Marketplace

När jag först läste om att det förmodligen bara kommer en 64-bitarsversion, tycke jag att det vore en bra idé eftersom vi behöver släppa de gamla 32-bitarssystemen. Men nu förstår jag vikten av att även komma med en 32-bitasversion av Windows 8.

All ska kunna uppgradera till Windows 8

Microsoft vill nämligen att alla ska uppgradera till Windows 8 och det nya gränssnittet. Metro är oerhört viktigt för dem, inte minst på grund av Marketplace där programutvecklare kan sälja och distribuera sina applikationer och då Microsoft får provision.

För att alla ska kunna uppgradera behövs en 32-bitarsversion. Windows 8 har väldigt låga systemkrav och kan utan några större problem installeras även på en äldre dator som idag kör Windows XP. På pappret har Windows 8 samma systemkrav som Windows 7 men i praktiken är det lägre krav.

Att Microsoft vill att alla uppgraderar handlar inte om att de ska tjäna en massa pengar på att sälja uppgraderingar. Mycket tyder nämligen på att Microsoft håller på att förändra sina intäktsmodeller från att ta betalt i engångssummor för sina program till att tjäna pengar på andra saker, såsom att sälja appar (alltså alla i Marketplace), prenumerationer (Office 365) och media (film, musik, TV och så vidare).

7 spännande nyheter i Windows 8! Här hittar du en lista över sju riktigt intressanta nyheter som kommer i Windows 8. Läs artikeln!

Pris och lanseringsdatum

En uppgradering till Windows 8 kommer bara att kosta 40 dollar, vilket med moms blir motsvarande cirka 350 kronor. Då kan du uppgradera via Internet och det fungerar på datorer som kör Windows 7, Vista eller gamla XP. Har du nyligen köpt en ny dator med Windows 7 kommer du att kunna uppgradera för ännu lägre pris; 15 dollar eller motsvarande cirka en hundralapp.

Relativt nyligen släppte Microsoft äntligen lanseringsdatumet för Windows 8, och det blev ungefär vad vi hade gissat på; den 26 oktober 2012. Då Windows 8 har följt schemat – tre år efter Windows 7 – väldigt tajt, har vi som bevakar ämnet kunnat utgå från att Windows 8 lanseras i oktober, och där fick vi rätt.

Det finns som sagt en gratis testversion vid namn Windows 8 Release Preview, som du kan ladda ner och installera om du redan nu vill prova operativsystemet. I och med att det är en Release Preview är de allra flesta funktionerna på plats och det ska inte vara några större buggar kvar. Jag har kört versionen sedan den kom och det har fungerat finfint.

Windows 8 Metro, vad är det?

En av de stora nyheterna i Windows 8 är alltså Metro. Det är ett nytt gränssnitt som är anpassat för att fungera ihop med tryckkänsliga skärmar. Det går dock att använda det ihop med mus och tangentbord också, och det fungerar bättre än väntat. En del kritiker hävdar att Windows 8 är gjort för surfplattor och därför kommer att fungera värdelöst på vanliga datorer. De har uppenbarligen inte testat Windows 8 speciellt länge.

Windows 8 Metro

Metro ska kunna fungera på såväl datorer, som på mediacenter kopplade till din TV (här är touchskärmar inte aktuellt), surfplattor och smartphones. För att få ut allra mest av Windows 8 bör du ha en schysst dator och gärna med tryckkänslig skärm (även om det inte är nödvändigt). Inom konceptet ultrabooks, som är snygga och tunna datorer som påminner om MacBook Air, kommer det till hösten Windows 8-datorer med just tryckkänsliga skärmar.

Microsoft Surface - surfplatta med Windows 8Annars är ett bra exempel på hur Microsoft vill att Windows 8-datorer ska se ut, deras egenutecklade Microsoft Surface. Ja, du läste rätt. Microsoft kommer att lansera en slags datorplatta vid namn Surface och den är byggd av Microsoft själva. Det är ingen annan känd tillverkare av surfplattor som bara tagit fram en modell som Microsoft tryckt sin logga på.

Metro bygger mycket på webbstandarder. Gränssnittet består av så kallade levande paneler istället för traditionella ikoner för apparna, vars innehåll kan styras av applikationen som panelen tillhör. Det betyder att en väderapplikation kan konfigureras till att visa aktuellt väder i Stockholm direkt i panelen, så att du inte behöver starta appen för att ta reda på vädret i huvudstaden.

Metro versus skrivbordet

Metro innebär inte – vilket återigen opålästa kritiker hävdat – att det traditionella skrivbordet försvinner. Det finns där precis som i tidigare Windows; läs mer om hur det ser ut. Däremot är Startmenyn försvunnen och trycker du på Windows-knappen hamnar du istället i Metro.

Windows 8 Skrivbordet

Anledningen till att Microsoft tagit bort Startmenyn beror på data de samlat ihop om hur folk använder sitt Windows. Och informationen har berättat att allt färre använder öppnar Startmenyn. I och med Windows 7, när man enkelt kunde börja fästa ikoner till sina program i Aktivitetsfältet, hade Startmenyn börjat spela ut sin roll. I och med Windows 8 har den sålunda spelat klart.

På lång sikt, och då menar jag många år, kommer de flesta vanliga användare att helt jobba i Metro-miljö. Det här kräver dock att det kommer många bra appar för Metro. Fördelen med att jobba i Metro är att ditt Windows följer med dig överallt. Metro används sedan tidigare i Windows Phone och på Xbox 360, även om de idag inte är kompatibla med Windows 8.

I framtiden kommer allt att knytas ihop. Då kan du till exempel köpa en digitalfotoapp på din smartphone med Windows 8, ta lite foton via appen och mobilkameran, gå hem och köra igång appen på din dator för att lägga på några snygga filter, och därefter gå till vardagsrummet, starta appen på din Xbox/mediadator för att visa de färdiga bilderna för din familj.

x86 och ARM

Som det är idag kommer det att finnas två typer av applikationer i Windows 8; Metro respektive Desktop (skrivbordet). Microsoft jobba hårt med att styra utvecklare mot Metro, eftersom det är här framtiden ligger. Men idag är det inte alla program som kan skapas för Metro. En del fungerar bara för skrivbordsmiljö.

En skillnad är att skrivbordsapplikationer utvecklas specifikt för processorarkitekturen x86. Metro-appar använder däremot inte ren maskinkod direkt till processorn, utan går via ramverk. Det här märks i Windows RT, en version av Windows 8 som är byggd för att köras på ARM-arkitektur.

Windows RT är framtaget för surfplattor och någon gång även smartphones. Eftersom ARM är den mest populära processorarkitekturen i surfplattor, tyckte Microsoft att det behövs en Windowsversion som kan köras på ARM. Nackdelen är då att skrivbordsprogram som är anpassade för x86 inte kan köras i Windows RT, utan du är ”begränsad” till Metro-appar.

Intel har tagit fram x86-processorer avsedda för surfplattor, så det kommer sådana som kan köra det kompletta Windows 8 istället för Windows RT. Det finns emellertid en fördel med surfplattor som använder ARM och Windows RT, och det är att prislappen kan hållas nere ordentligt. Här läser du mer om Windows 8 och x86 versus Windows RT och ARM.

En hel del andra nyheter

Windows 8 kommer så klart med en hel del andra nyheter, men alla kan jag inte gå igenom här. Några som är värda att nämna är att Windows 8 handlar mycket om molnet. Du kan ha vanliga lokala användarkonton, men du kan också välja att logga in i Windows med ditt konto hos Windows Live.

Då kommer dina skrivbordsinställningar att lagras i molnet, på Microsofts servrar, vilket betyder att du kan logga in på ditt Windows 8 från vilken dator som helst som har operativsystemet. Förutom inställningar för hur Windows ser ut kan även dina installerade Metro-applikationer nås.

Windows 8 på USB-minneEn annan smart funktion är Windows 8 Portable Workspace, som låter dig lägga ditt Windows på ett USB-minne. Du kan då ta med dig ditt operativsystem på ett USB-minne och boota upp i det genom att bara ansluta USB-minnet till en dator och starta från det. Ändringar du gör sparas på minnet och när du ansluter ditt USB-minne till din personliga dator kommer ändringarna att synkroniseras.

Vidare har man gjort en del ändringar även i skrivbordsgränssnittet. Man har till exempel infört fliksystemet på verktygsfält och menyer i Utforskaren. En hel del systemverktyg i Windows har uppdaterats, till exempel Aktivitetshanteraren.

Vill du prova, kan du som sagt gratis ladda ner Windows 8 Release Preview. Du bör dock inte installera det på din huvuddator, eftersom det inte finns några garantier. Betaversioner bör alltid installeras på en testdator eller en virtuell PC.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

 1. Lars Almquist2012-09-17 at 17:23Reply

  Ingen tvekan – Win8 blir intressant. På sikt blir METRO det som säljer datorer. Jag har hört att Win8 ger inbyggd molntjänst – rätt ? Fråga – kan man skapa egna ikoner och därmed eget METRO-utseende ? Jag är tveksam till pekskärm – blir det stor nackdel att jobba konventionellt med mus/tangentbord ?
  Mycket bra och informativ uppföljning av TkJ
  mvh
  Lars Almquist

 2. Samuel Gustafsson2012-08-11 at 22:05Reply

  Är det bara jag som är lite nervös över detta med molnet? känns osäkert. Vet du hur de har löst det? alltså med säkerheten och så.

 3. Peter2012-08-05 at 03:36Reply

  Tack för en grundlig presentation av Win8.
  Jag ser fram mot okt. jag kommer att köpa
  8:an direkt.
  Riktigt schysst att Microsoft fattat hur man säljer ett os, samtidigt får man bort ett stort antal av pirat versioner med dessa priser.
  keep up the good work.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.