TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

App-utveckling

Hur ska Microsoft få utvecklare att bygga Windows 8-appar?

Skribent:
Publicerad: , 14:48
Respons: 2 kommentarer

Windows 8 StoreAppar utvecklade för det nya gränssnittet i Windows 8 är viktiga för att systemet ska få genomslag. I vanliga Windows 8 finns det traditionella gränssnittet (desktop) kvar, och många utvecklare kommer säkert att fortsätta bygga program för detta, men för att Windows 8 ska gå dit Microsoft vill måste fler bygga Windows 8-appar och inte traditionella program.

Windows 8 är, enligt Microsoft, den första versionen av en helt ny generation av Windows. Man fokuserar inte längre på vanliga datorer, utan det nya systemet ska som bekant köras på surfplattor, smartphones och andra enheter. I dessa fall är det Windows 8-appar som gäller och inte traditionella program. Hur ska Microsoft lyckas styra utvecklarna hit?

I och med Windows 8 har Microsoft ett jättearbete framför sig. De måste övertyga inte bara användare utan även utvecklare. Och dessa hänger ihop – om man inte lyckas övertyga utvecklarna att bygga Windows 8-appar kommer användarna inte att gilla systemet, och om man inte lyckas övertyga användarna om att använda det som tidigare kallades för Metro, kommer inte utvecklare att bry sig att bygga appar eftersom de vill ha en stor marknad att sprida sina appar via. Så det är lite av ett moment 22.

Microsoft har en stark fördel jämfört med andra som lanserar helt nya operativsystem och ekosystem; Windows är trots allt Windows. Det är marknadsledande och det kommer det att fortsätta att vara. Även om många har visat sig vara kritiska mot förändringarna – något som var väntat eftersom det alltid sker om man gör stora förändringar – kommer användarna förr eller senare att uppgradera.

En annan viktig detalj är att Microsoft inte behöver skynda sig. Det är inte så att de står och faller med att Windows 8 blir en succé inom ett år. Vad Microsoft gör är att skapa ett helt nytt ekosystem. Den traditionella desktopmiljön finns kvar länge framöver. Men förhoppningarna är att framför allt hemanvändare allt mer kommer att byta desktopmiljön mot Windows 8-gränssnittet.

Windows 8-gränssnittet har sina fördelar

Windows 8 gränssnittFör att Windows 8-miljön ska bli framgångsrikt krävs det att det finns gott om applikationer så att användare kan göra allt de idag gör med sin dator, fast i det nya gränssnittet. Dessutom måste det så klart vara bättre än det traditionella gränssnittet. Och på flera punkter tycker jag att det är det.

Visst, de flesta som läser den här bloggen är mer avancerade användare och vi föredrar generellt sett skrivbordsmiljön eftersom det ger oss bättre kontroll. Ta bara en sådan sak som filhanteringen; här är det en stor skillnad mellan Windows 8-gränssnittet och desktop eftersom du i den nya miljön inte ska behöva bry dig om filstruktur, det vill säga ditt träd av mappar på hårddisken.

Tittar vi på Windows 7 så är det ingen nyhet att vi inte ska behöva bry oss om exakt var filer ligger någonstans. Med Bibliotek har vi ett antal virtuella mappar (Bilder, Dokument etc) där våra dokument lagras, och då är det inte nödvändigt att veta var någonstans på hårddisken filerna ligger. Mac OS X har också utvecklats åt det här hållet.

En arbetssituation där det traditionella skrivbordet vinner är om du sitter vid en dator med stor skärm. I Windows 8-gränssnittet körs applikationer i helskärmsläge, något som man också gått mot i Mac OS X (ett exempel som inte är ett mobilt operativsystem). På min MacBook Air med 11-tumsskärm kör jag gärna programmen i fullskärmsläge, men det vill jag inte på min stationära PC med 24-tumsskärm.

Utvecklare mot Windows 8

Programföretaget Velve har varit kritiska mot Windows Store och Windows 8. Man säger att Windows 8 kommer att driva användare till Linux. Det bakomliggande skälet till Velves kritik är dock att Windows Store slår mot deras egna appbutik Steam.

Minecraft Windows 8Markus Persson, mest känd under aliaset Notch och för sitt omåttligt populära Minecraft, skapade rubriker härom dagen när han dissade Microsoft efter att de erbjöd sin hjälp för att ”certifiera” Minecraft för Windows 8. Enligt Notch är kommer Microsoft med sitt Windows att ”förstöra PC:n som öppen plattform”. I ett tweet skriver han:

I’d rather have minecraft not run on win 8 at all than to play along. Maybe we can convince a few people not to switch to win 8 that way..

Det här betyder inte att Minecraft inte fungerar alls på Windows 8, utan att Notch inte har några planer på att bygga om spelet för Windows 8-gränssnittet och distribuera det via Windows Store. Notch vill inte sälja sitt spel via Windows Store.

Windows Store bara med Windows 8-appar

Istället kommer han att sälja det via sin egen sajt och det kommer att finnas tillgängligt för x86-datorer och för desktop-gränssnittet. Det betyder att användare som exempelvis kör en surfplatta med ARM-processor och Windows RT inte kan spela Minacraft.

Hot Hardware skriver att detta är det stora problemet med Windows 8 – att enheter som kör ARM är begränsade till att skaffa appar via Windows Store och som körs i Windows 8-gränsnsnittet. Rent tekniskt är det här inte alls konstigt. Den traditionella skrivbordsmiljön kräver x86-processor. ARM och x86 är två helt skilda arkitekturer, så om skrivbordsmiljön skulle fungera även på ARM hade det krävt att alla programutvecklare tagit fram två versioner av sina applikationer; en för x86 och en för ARM.

Praktiskt sett hade det här fungerat dåligt. Många utvecklare hade inte tagit fram ARM-versioner och dessutom hade det krävt att användare vetat vilken processorarkitektur som använts i den enheten de för tillfället suttit vid. Det hade gjort allt väldigt komplicerat.

En viktig detalj med Windows 8 är att du inte ska vara bunden vid en specifik dator, utan att du ska kunna logga in på ditt egna Windows 8-konto oavsett vilken dator/surfplatta/smartphone du använder. Det hade inte fungerar speciellt bra om man haft desktopmiljön och dumpat Windows 8-gränssnittet.

Därför kan inte Windows Store innefatta desktop-applikationer bundna till x86-arkitektur. Det hade helt enkelt inte blivit en bra och logisk användarupplevelse.

Windows 8 behöver exklusiva och populära appar

På marknaden för vanliga datorer kommer Windows fortsätta att dominera. Men Windows 8 ska ju som sagt in på en massa andra marknader; framför allt surfplattor och smartphones. Till viss del kommer användare att välja Windows-surfplattor på grund av att de har Windows på sin vanliga dator. Bland framför allt företag blir det säkert relativt vanligt att man väljer Windows genomgående för att det underlättar support och dylikt.

Men ska Windows-surfplattor kunna slåss på allvar med iPad, krävs det ett betydligt bättre utbud av applikationer. De flesta utvecklare av spel och program har fokus på Windows, men Microsoft behöver lyckas övertyga dem om att bygga Windows 8-applikationer istället för traditionella x86-applikationer.

IntagramDels behöver det dyka upp riktigt bra och exklusiva applikationer för Windows 8, och dels behöver populära appar för iOS och Android portas. Jag har tidigare nämnt Instagram och SongPop, som är två idag populära appar, och det finns massor av andra exempel. De finns inte för Windows 8 (eller Windows Phone) och de saknas.

Huruvida man lyckas med detta återstår att se. Det är dock nödvändigt för att Windows 8 ska bli framgångsrikt på exempelvis surfplattor. Att bygga Windows 8-applikationer har fördelarna att apparna fungerar på alla plattformar och inte bara under x86-miljö, samt att man kan distribuera, sälja och marknadsföra sina appar via Windows Store.

Den största nackdelen är att det jämförelsevis finns tekniska begränsningar. En x86-applikation låter dig som utvecklare göra vad du vill, och programmen blir snabbare. En del typer av program går helt enkelt inte att göra som Windows 8-appar.

Du som utvecklar Windows-program – antingen om du jobbar med att ta fram avancerade programvaror, eller om du skapar små free- och shareware på fritiden – hur ser du på framtiden? Tänker du fortsätta att fokusera på traditionella x86-program eller tänker du börja bygga Windows 8-appar?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Jörgen2012-10-02 at 18:56Reply

  Jag som planerar att köpa en surfplatta med W8 ser ju gärna att det börjar produceras ett gäng appar, samtidigt kan jag förstå att det finns folk som sätter sig emot MS sätt att knyta till sig mjukvara till den egna säljplattformen.
  Off topic: Valve har blivit Velve på några ställen i texten

 2. Per2012-10-01 at 22:52Reply

  Intressant att se om Office RT blir bra eller halvtaskigt att använda..

  Sedan kan man köra vissa androidappar på (Win7 och) Win8 om man har AMD-processor:
  http://www.amd.com/us/vision/shop/cool-apps/Pages/androidapps.aspx

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.