TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Windows 8 i julklapp? Så återfår du skrivbord och startmeny!

Skribent:
Publicerad: , 04:06
Respons: Skriv en kommentar!

Windows 8 - starta direkt till skrivbordet och få tillbaka startmenynOm tomten kom med en ny dator eller surfplatta som kör Windows 8 eller 8.1, kanske du är lite frustrerad över att en hel del är annorlunda. Startmenyn saknas, datorn startar upp till hemskärmen istället för skrivbordet, och det händer skumma saker när du sveper över musplattan.

Allt det här går naturligtvis att fixa med lite smarta – och gratistweaks. Microsoft har insett att de gjort fel, och kommer att rätta till det framöver i Windows 8.2 eller Windows 10. Men i väntan på framtida uppgraderingar kan du lite kvickt skaffa en startmeny och starta till skrivbordet, och konfigurera om Windows till att bete sig lite mer normalt… Läs artikeln och fixa ditt Windows 8!

Windows 8Windows 8 kom med ett nytt gränssnitt som inte riktigt uppskattades av användarna. Microsoft fick till slut ge med sig och lanserade Windows 8.1 där man bland annat låter användare starta direkt till det traditionella skrivbordet.

Vill du lära dig grunderna i Windows 8 ska du läsa artikeln Windows 8 för nybörjare: Så kommer du igång.

I och med Windows 10 har man helt tagit bort startskärmen på vanliga datorer. Istället kommer du till skrivbordet, och startmenyn är tillbaka i en kombinerad form av startmeny och hemskärm (vilken du dock kan anpassa fritt).

Men än så länge finns Windows 10 bara i en tidig testversion, och det rekommenderas inte att du kör den på din vanliga dator.

Saknar du startmenyn och skrivbordet får du ta till lite smarta tweaks för att återinföra dem – enkla och gratis lösningar. Så, kavla upp ärmarna så fixar vi din Windows 8-enhet!

Innehåll i artikeln

  1. Uppdatera till Windows 8.1 för bättre funktioner
  2. Starta upp datorn direkt till skrivbordet
  3. Så får du tillbaka en vanlig startmeny i Windows 8
  4. Stäng av irriterande gester med musplattan

Tipsa gärna dina vänner! Det är många som har fått en dator eller surfplatta med Windows 8 i julklapp. Nästan lika många är garanterat frustrerade över att allt ser annorlunda ut. Hjälp dina vänner och tipsa om den här artikeln på Facebook!

 

Windows 8? Uppdatera till Windows 8.1!

Sedan ett tag tillbaka säljs de allra flesta datorer med Windows 8 uppdaterat till den nyare Windows 8.1. Om du av något skäl fortfarande skulle köra Windows 8, ska du uppdatera till 8.1. Den nya versionen ger dig fler funktioner, och en hel del handlar om att styra ditt användande till skrivbordet.

För att ta reda på vilken version av Windows du kör, går du till Kontrollpanelen -> System och säkerhet -> System. Du kan komma åt Kontrollpanelen genom att öppna en ny Utforskare (tryck [Win]+E), klicka på Den här datorn i vänsterspalten, och i flikarna överst i fönstret hittar du Kontrollpanelen.

Vilken version av Windows har du?

Är du osäker på vilken version av Windows du har, hittar du det i Kontrollpanelen under System.

Saknar Utforskaren flikar, behöver du aktivera dem. Det gör du enkelt genom att klicka på den lilla pil-ikonen uppe till höger i fönstret, jämte frågetecknet.

Om du, liksom undertecknad, gillar snabbkommandon, kan du öppna fönstret med systeminformation genom att trycka [Win]+[Pause/Break].

Skulle du nu ha Windows 8 ska du uppdatera till Windows 8.1, eftersom det som sagt tillkommit många nyttiga funktioner – inte minst för dig som saknar skrivbordet som huvudgränssnitt.

Längst ner till vänster i fönstret med systeminformation finns en länk till Windows Update. Klicka på den för att komma till verktyget för att uppdatera Windows.

Uppdatera Windows 8 till Windows 8.1 gratis via Windows Update

Har du fortfarande Windows 8 ska du uppgradera till Windows 8.1, vilket är gratis och görs via Windows Update.

Starta direkt till skrivbordet

När du startat upp din dator behöver du gå till skrivbordet för att göra en inställning. Befinner du dig på startskärmen med alla så kallade paneler, trycker du [Win]+[D] för att snabbt växla till skrivbordet.

Därefter högerklickar du på aktivitetsfältet längst nere (se till att du inte högerklickar på en ikon, utan själva aktivitetsfältet), och i menyn väljer du Egenskaper. Nu öppnas fönstret Egenskaper för Aktivitetsfältet och navigering.

Starta Windows 8 direkt till skrivbordet

Gillar du inte att Windows 8.1 startar till hemskärmen (Start) kan du konfigurera operativsystemet till att boota direkt till skrivbordet.

Klicka på fliken Navigering. I rutan Startskärmen kryssar du i alternativet Gå till skrivbordet istället för Start… Därefter klickar på OK. Nu kommer din dator att starta upp direkt till skrivbordet istället.

Få tillbaka startmenyn i Windows 8

Windows 8.1Startmenyn är något som verkligen har saknats i Windows 8. Microsoft valde att ersätta startmenyn med hemskärmen (bild till höger), som är själva startsidan i det nya gränssnittet (Modern UI). Numera har företaget erkänt att de var fel ute.

Vill du arbeta i skrivbordsmiljö innebär det att du får hoppa mellan hemskärmen (ibland också kallad Start), som alltså ligger i Modern UI, och skrivbordet – något som skapar en synnerligen schizofren känsla… Du tvingas studsa mellan två olika gränssnitt hela tiden, och det kan bli extremt frustrerande.

För att få tillbaka startmenyn så som den såg ut i Windows 7 behöver du ladda ner och installera ett program från en tredjepartsutvecklare. Microsoft erbjuder alltså inget alternativ. Du har ett par olika program att välja mellan; här hittar du 3 program som tar tillbaka startmenyn i Windows 8/8.1. Två av dem är gratis.

Så får du tillbaka en startmeny i Windows 8

Du kan enkelt återfå en startmeny i Windows 8/8.1 genom att ta hjälp av ett lysande gratisprogram.

Min favorit och det program jag rekommenderar – och använder själv på ett par datorer – är Start Menu 8. Programmet är riktigt bra, har många inställningar, har aldrig strulat för mig, är översatt till svenska, och är dessutom gratis.

Start Menu 8 är enligt mitt tycke riktigt bra. Det fungerar utmärkt och låter dig anpassa efter egen smak, utan att det på något sätt blir för tekniskt. Även användare som saknar datorvana kan installera och köra igång Start Menu 8.

Du läser om hur du laddar ner och installerar Start Menu 8 i följande artikel:

Nu har du kommit så långt att Windows 8 startar till det traditionella skrivbordet och att du har återfått startmenyn. Jag har ett extra tips att erbjuda för dig som är intresserad!

Stäng av irriterande gester med musplattan

De allra flesta datorer som säljs är bärbara, och det innebär att du ofta navigerar med hjälp av datorns inbyggda musplatta. Sitter du länge vid datorn skulle jag varmt rekommendera att du investerar i en extern mus.

Om du gör det kan du stänga av musplattan – det brukar finnas en knapp för detta, oftast ligger delar de tangenter med F-knapparna. På Lenovos datorer används till exempel F6, och funktionen symboliseras av en musplatta med ett streck över.

När du använder din musplatta kommer du snart att märka att det finns vissa gester som öppnar sidopaneler, växlar mellan aktiva applikationer och så vidare. Det här skulle vara väldigt bra om det inte vore för att det är extremt enkelt att aktivera funktionerna av misstag när du sitter och jobbar.

Du ska peka och klicka på en ikon i Word, och vips så byts Word ut mot Spotify du kör i bakgrunden. Eller så poppar en sidomeny fram. Kanske är du så skicklig med musplattan att du inte råkar ut för det här, men vi andra finner snabbt att det här är galet frustrerande och irriterande.

Vill du stänga av musgester kan du som regel göra detta bland musplattans inställningar. Öppna Kontrollpanelen -> Maskinvara och ljud -> Enheter och skrivare -> Mus.

Exakt var du hittar inställningarna och hur de ser ut är svårt att säga, eftersom det varierar mellan olika datorer och tillverkare.

Stäng av gester i Windows 8 för musplattan

Inställningarna för din musplatta låter dig som regel stänga av musgester, om de irriterar dig. Här ett exempel på en bärbar Lenovo IdeaPad.

För att återkomma till Lenovo, så finns det i fönstret Egenskaper för Mus en flik som heter ELAN. Öppna den, markera Elan Smart-Pad i listan över enheter och klicka på Alternativ.

Nu får du fram ett fönster där du kan aktivera respektive deaktivera olika gester på din musplatta. Kantsvep är till exempel bra att stänga av om du vill slippa att råka svepa bort din aktiva applikation…

Har du frågor om Windows 8/8.1ställ dem gärna i forumet nedan så ska jag försöka svara så gott jag kan!

Läs mer om Windows 8!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.