TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

 1. Should I Remove It?
  Windows
 2. Copy All Urls
  Google Chrome
 3. Film&TV
  Windows 10
 4. HxD
  Windows
 5. Ultimate Windows Tweaker 4
  Windows 10
 6. AdwCleaner
  Windows
 7. Avast! Free Antivirus
  Windows
 8. Videostream for Chromecast
  Google Chrome, iOS, Android
 9. Advanced Custom Fields
  WordPress

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Systemverktyg

Startmeny i skrivbord i Windows 8 med gratis program

Skribent:
Publicerad: , 11:43
Uppdaterad: 2016-12-21, 23:15
Respons: 9 kommentarer

Startmeny och skrivbord i Windows 8Windows 8 har som bekant fått rätt mycket kritik för det nya gränssnittet. Något som irriterar många användare som vill använda den traditionella skrivbordsmiljön, är att startmenyn är borta, och att du kontinuerligt kastas mellan det nya gränssnittet och skrivbordet.

Microsoft har lyssnat på kritiken och från och med Windows 8.1 kan du välja att starta upp datorn till skrivbordet, istället för den så kallade hemskärmen. Man har även lagt in en enklare variant av startmenyn. Enligt rykten sk Windows 8.2 ge än mer möjligheter för dig som vill slippa det nya gränssnittet. Det finns dock ett helt gratis program som gör om Windows 8 till att se ut som Windows 7 och ger dig startknappen tillbaka.

Jag får en hel del frågor från läsare som har kört fast i Windows 8 och som i många fall är väldigt upprörda över att operativsystemet inte fungerar och ser ut som det gjorde i tidigare versioner av Windows. Och jag kan förstå frustrationen. Vi har vant oss vid skrivbordsgränssnittet sedan Microsoft lanserade Windows 95 för nästan 19 år sedan.

Varför ser Windows 8 ut så här?

Microsoft har pratat om att Windows 8 är den första utgåvan av en helt ny generation av Windows. Tanken från början var att Windows 7 skulle sätta punkt för den klassiska skrivbordsmiljön. Istället introducerades ett helt nytt gränssnitt, som inledningsvis gick under namnet Metro men som idag kallas för Modern UI eller helt enkelt Windows 8-gränssnittet.

Det nya gränssnittet med paneler, och där man inte längre arbetar med fönster, eller ens ikoner i vanlig bemärkelse, var skapat med tanken att det skulle fungera likadant på alla enheter. Med Windows 8 vill Microsoft ta Windows till alla enheter och inte bara våra datorer. Det nya gränssnittet är gjort för att fungera på surfplattor, smartphones, TV-apparater, spelkonsoler (Xbox) – och vanliga datorer.

Problemen med att köra Windows 8-gränssnittet på en vanlig dator, stationär eller bärbar, är delvis att det till stor del är skapat med pekskärmar i åtanke, och delvis att det är ett väldigt stort steg för användare som är vana vid skrivbordet.

Att det är gjort med pekskärmar i åtanke är något Microsoft har arbetat mycket med inför lanseringen av Windows 8.1, och det blir ytterligare justeringar i den kommande Windows 8.1-uppgraderingen som är beräknad till början av 2015, så det är ett bra tag till vi får se den.

Windows 8 gränssnitt

Windows 8.1 och Windows 8.2

Uppgraderingen Windows 8.1 lanserades i oktober förra året, och i det hittar du bland annat inställningar för att låta Windows starta upp i skrivbordsläget istället för hemskärmen, samt en enkel version av startmenyn. För att snabbt växla mellan skrivbordet och hemskärmen trycker du [Win]+[D].

Om du har installerat Windows 8.1 högerklickar du på aktivitetsfältet och väljer Egenskaper. Klicka därefter på fliken Navigering. Kryssa för Gå till skrivbordet istället för Start… Nu kommer Windows att starta upp till skrivbordet nästa gång du loggar in.

Startmenyn i Windows 8.1 är inte mycket att hänga i julgranen. Det är bara en vanlig meny med genvägar till ett par vanliga funktioner i Windows. När du klickar på startknappen växlar du mellan skrivbord och Startskärm.

Egenskaper för Aktivitetstältet och navigering erbjuder en del andra inställningar för att göra Windows 8 enklare att arbeta med på en vanlig dator. Du bör till exempel kryssa i rutan Visa automatiskt vyn appar, samt Visa skrivbordsappar först i vyn Appar. Med den här inställningen kommer det att bli enklare att hitta dina program när du arbetar i skrivbordsläget.

Windows 8.2 lär som sagt inte dyka upp förrän nästa år, men av rykten att döma kommer det ha än fler förändringar riktade mot användare som saknar det vanliga utseendet. Bland annat sägs det att den riktiga startmenyn återlanseras.

Läs mer: Windows 8.2 återinför startmenyn – ännu mer fokus på skrivbordsläget

Startmeny i Windows 8

Gratisprogram för dig som vill ha vanliga Windows!

Om du nu tillhör dem som saknar skrivbordsmiljön och irriterar dig över det nya gränssnittet, så finns det en utmärkt lösning vid namn Start Menu 8. Jag har skrivit om det här programmet tidigare, men det har kommit nya versioner samtidigt som jag alltså får väldigt mycket frågor om hur man gör om Windows 8 till att mer fungera som Windows 7.

Jag har tidigare använt mig av Start Menu 8 på den Windows 8-dator jag arbetar mest vid. Men i och med att jag uppgraderade den till Windows 8.1, och därmed fick den nya startknappen, buggade Start Menu 8 ur. Programmets egna startknapp hamnade halvt under den nya. Resultatet blev att jag var tvungen att ta bort programmet.

Har du kompisar som irriterar sig på Windows 8? Dela gärna den här bloggposten på Facebook så att dina vänner får ett tips! :-)

 

IOBit, företaget som ligger bakom Start Menu 8, har sedan dess vidareutvecklat sin program och idag är det inga problem att köra programmet under Windows 8.1. Det kopplar helt enkelt bort den nya startknappen som Microsoft infört i Windows 8.1.

I princip behöver du bara ladda ner och installera programmet, och sedan är det igång. Då kommer du att få tillbaka en startmeny som ser ut ganska exakt som den i Windows 7 och Windows 8 kommer att boota direkt upp till skrivbordet. Skulle du tillhöra dem som avskyr Modern UI behöver du faktiskt inte se det mera.

Inställningar i Start Menu 8

För att göra personliga inställningar i menyn, högerklickar du på din nya startknapp och väljer Inställningar. Här hittar du ett par olika flikar. Under Stil kan du välja att ha en startmeny i antingen Windows 7- eller Windows 8-stil. Allmänna inställningar innehåller olika val för att bestämma om du vill starta upp till skrivbordet eller hemskärmen, och du kan också deaktivera så kallade skarpa hörn, det vill säga att Windows 8-menyer visas när du till exempel drar musen till översta vänstra hörnet.

Fliken Startknapp låter dig ändra utseende på startknappen, om du nu skulle vilja det. Och under Meny kan du välja vilka olika val som ska finnas med i startmenyn och hur de ska presenteras (som länk eller meny). Du kan till exempel välja att Kontrollpanelen ska visas som meny, och då få du en meny under startmenyn som listar alla appar i Kontrollpanelen för snabbare åtkomst.

Startmeny och skrivbord i Windows 8

Slutligen fliken Användargränssnitt, där du kan välja vilken bild som ska visas i startmenyn, hur stort typsnittet ska vara, hur många program som ska listas och om du vill använda stora eller små ikoner.

Överlag är Start Menu 8 ett ännu bättre program än vad det var förra gången jag skrev om det. Har du Windows 8 och inte kommer överens med det nya gränssnittet, rekommenderar jag att du provar Start Menu 8.

Programinformation

Start Menu 8

 • Hemsida: Start Menu 8
 • Utvecklare: IOBit
 • Pris: Gratis
 • Plattform: Windows
 • Betyg: (9/10)
 • Kategori: Systemverktyg
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 5675

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

9 kommentarer

 1. Mons Annér2016-08-24 at 10:25Reply

  Länkarna funkar ju inte. Hamnar på nån site som heter MajorGeeks och sen är det kört

 2. Micke Fridh2015-02-22 at 10:43Reply

  Jag hadde uppgraderat min gamla xp burk till windows 8.1 men hatade det och saknade gamla hedliga xp som jag har lagt in igen och kör med xp

 3. George Holmgren2014-10-31 at 15:45Reply

  Hat testat en dotor med win 8,1 och tyckte det var BEDRÖVLIGT och saknade ”gamla” hederliga 7:an

 4. Erik2014-09-11 at 18:10Reply

  Tack!!!!

  Det tog ca 38 sekunder innan det avskyvärt fula och komplett värdelösa Windows 8.1 gav mig en mindre hjärnblödning.

 5. Semesterläsning | Webmastern2014-07-28 at 12:07Reply

  […] Nyckelord – viktigt att välja rätt för din SEO Skapa din första fantastiska sökordslista Så slipper du nya gränssnittet i Windows 8 och återfår startmenyn Varför är det viktigt att bygga länkar i stor skala? Kolla vilka plugin som används på andras […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.