TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Så funkar Windows 8 i skrivbordsläget på arbetsdatorer

Skribent:
Publicerad: , 19:25
Respons: Skriv en kommentar!

Gränssnittet i Windows 8En kritik som riktats mot det nya gränssnittet i Windows 8 är att det inte fungerar på vanliga arbetsdatorer. Det kräver pekskärmar och det är inte intressant att använda pekskärm på en arbetsdator. Men du är inte bunden vid det nya gränssnittet – du kan köra det traditionella skrivbordet.

Min favoritdator just nu är en Lenovo IdeaPad Yoga 13 med Windows 8. Det är en hyfsat kraftfull bärbar PC med pekskärm, som kan vinklas hela vägen runt för att göra om datorn till en surfplatta – visserligen stor och klumpig men ändå. Fast huvudsakligen sitter jag i skrivbordsläget, med mus och tangentbord.

Det nya gränssnittet i Windows 8 – som tidigare gick under namnet Metro – fungerar visserligen även utan pekskärm. Du kan styra det med mus och tangentbord, och det fungerar relativt bra. Men om du är som jag, och föredrar det klassiska skrivbordsläget där man kan köra en massa vanliga Windowsprogram i olika fönster, kan man strunta i det nya gränssnittet.

Skrivbordet i Windows 8

Skrivbordet finns nämligen kvar i Windows 8. Det är bara att trycka på [Win]+[D] i det nya gränssnittet – alltså när du till exempel befinner dig på den så kallade hemskärmen som Windows 8 bootar upp i. Förutom att det finns kvar har Microsoft även gjort det bättre på flera punkter.

Ingen startknapp i Windows 8

En nyhet som vi diskuterat tidigare här på bloggen, är att Windows 8 inte har någon startknapp i skrivbordsläget. Om du trycker på [Win]-knappen hamnar du istället på hemskärmen. Statistik har visat att många Windows 7-användare aldrig använde startmenyn, vilket var ett av skälen till varför Microsoft tog bort den.

Men om du uppgraderar från XP eller Vista kanske du saknar startmenyn mer än om du går från Windows 7. Då finns det flera tredjepartslösningar i form av gratisprogram som ger dig en ny startmeny. Här hittar du program för gratis startmeny till Windows 8.

Sök i Windows 8

Jag tillhör själv de som aldrig använder startmenyn, utan finner den klumpig att använda. Istället använder jag olika snabbkommandon för att komma åt sökfunktioner för att hitta program, och så vidare. I Windows 8 får du fram en bra sökfunktion genom att trycka [Win]+[F]. Trycker du istället [WIn]+[Q] kan du söka bland installerade appar och program.

Mina favoritprogram fäster jag i aktivitetsfältet. Det går till så att när du kör programmet, högerklickar du på dess ikon i aktivitetsfältet. I menyn som visas väljer du Fäst det här programmet i Aktivitetsfältet.

Fäst i aktivitetsfältet i Windows 8

Renare och snabbare gränssnitt

Gränssnittet har som sagt gjorts om lite sedan Windows 7. Det första du kommer att märka är att Microsoft har slimmat ner designen. Fönster har inga rundade hörn, man använder inga färgövergångar och så vidare. Istället är gränssnittet på skrivbordet väldigt nerskalat och förutom att det är renare, påverkar det här prestandan positivt.

Ett bra exempel på hur gränssnittet påverkar prestandan minns vi från Windows XP. Stängde man av olika effekter och animationer blev datorn betydligt snabbare. Det fungerade även på Vista och Windows 7. Det finns vissa effekter kvar i Windows 8 och om du vill stänga av dem, går du till Kontrollpanelen -> System och säkerhet -> System och i vänsterfältet klickar du på Avancerade systeminställningar följt av Prestanda.

Windows 8 prestanda

Skillnaderna är dock inte alls lika märkbara som i äldre versioner av Windows. XP var extremt. Om du hade en slö dator med Windows XP, var det som att ha skaffat en snabbare dator efter att man stängt av effekter…

Om Windows 8 är snyggare än Windows 7 låter jag vara osagt, eftersom det är en smakfråga. När jag såg skrivbordsmiljön första gången reagerade jag spontant på att det såg lite trist ut med sin platta design.

Utforskaren och Aktivitetshanteraren

Två av funktionerna i Windows 8 som fått rejäla förbättringar är Utforskaren och Aktivitetshanteraren. Utforskaren, det vill säga det program som används för att visa innehåll i mappar och för att hantera dina filer, har utökats med det fliksystem vi först såg i Office-paketet.

Det är dock inte säkert att fliksystemet visas som standard, så vill du använda det klickar du på pilen jämte frågetecknet uppe till höger i Utforskaren. För att starta Utforskaren kan du förresten använda snabbkommandot [Win]+E.

Windows 8 Utforskaren

Fliksystemet innehåller massor av funktioner för att hantera filar och mappar. Det förändras också beroende på vad du markerat i Utforskaren. Markerar du en bild dyker fliken Bildverktyg upp. Huruvida du vill använda flikarna eller inte får du bestämma själv – du kan som sagt välja att visa eller dölja dem genom att klicka på pil-ikonen.

Aktivitetshanteraren i Windows 8Aktivitetshanteraren, som du enklast startar genom att högerklicka på aktivitetsfältet och välja applikationen i menyn. Här har Microsoft lagt ner mycket tid och tanke på att göra programmet bättre. I grundutförandet är Aktivitetshanteraren väldigt nerskalad.

I fönstret listas bara alla aktiva program, och du kan stänga av sådana som har kraschat genom att markera programmet i listan och klicka Avsluta aktivitet. Bakgrunden till den här supersimpla Aktivitethanteraren är att statistik visat att de flesta användare kör det just för att stänga av program som kraschat.

Vill du däremot ha mer information klickar du på just det – Mer information. Nu förvandlas Aktivitetshanteraren till något helt annat, med flera flikar. Du känner säkert igen dem från tidigare Windowsversioner, men jag kan lova att innehållet i flikarna är betydligt bättre än i tidigare versioner. Det finns rätt många ersättningsprogram från tredjepart för oss som inte varit nöjda med Aktivitetshanteraren i tidigare Windows, men i och med Windows 8 behövs de programmen inte längre.

Aktivitetshanteraren i Windows 8, Processer

Fliken Processer visar alla aktiva program som körs, och du kan numera även klicka upp mer information om processerna. I en del processer gömmer sig nämligen en rad olika andra program och tjänster. Det här gör det lättare att felsöka. Är du osäker på en process högerklickar du på den och väljer Sök online.

Aktivitetshanteraren Prestanda i Windows 8

Under Prestanda hittar du information om hur mycket prestanda som används av din dator. Du vad det är för processor du har, hur mycket minne som används, hur mycket bandbredd som utnyttjas och så vidare. Vill du se hur hårt dina olika processorkärnor används högerklickar du på processorns prestanda och väljer Ändra diagram till -> Logiska processorer. Vill du ha ännu mer information om vad som pågår i din dator klickar du på Öppna Resursövervakaren.

Autostart i Windows 8

Autostart hittade vi i tidigare Windowsversioner i applikationen Systemkonfiguration. Numera finns den i Aktivitetshanteraren, vilket är mer logiskt och dessutom är det enklare att hitta. Ett av de absolut vanligaste problemen med datorer som tar lång tid på sig att starta, och som är långsamma, är att det körs en massa autostartande program.

I den här fliken kan du således deaktivera sådant du inte tycker att du behöver. Precis som under Processer kan du högerklicka på ett objekt och välja att söka online för att ta reda på mer information om ett autostartande program.

Visst fungerar Windows 8 i arbetsmiljö

Så för att summera den här bloggposten ville jag, förutom att visa på en del nyheter, slå hål på myten om att Windows 8 inte fungerar i normalt arbete på grund av det nya gränssnittet.

Som jag skrivit tidigare tycker jag att det nya gränssnittet är ett spännande drag av Microsoft, men när det väl kommer till kritan och jag sitter och arbetar vill jag ha den vanliga skrivbordsmiljön. Det är helt enkelt smidigare när man kör många program och arbetar mycket med filer.

På sikt tror jag att vi kommer att börja använda det nya gränssnittet allt mer, när det kommer bra applikationer och när vi förändrar vårt sätt att arbeta med datorer. Men det kommer att ta många år. Ett problem jag upplever med det nya gränssnittet i Windows 8, är att man har skalat ner det för mycket.

Evernote Windows 8

Mitt favoritprogram Evernote finns som Windows 8-app, men den är så simpel och nerskalad att den är helt oanvändbar. Jag kör istället skrivbordsprogrammet, där jag får en bättre överblick på mina anteckningsböcker och texter.

Evernote i Windows

Jag har försökt att se hur det är att bara köra det nya gränssnittet på surfplatta. Men det sket sig rätt snabbt, i och med att jag behövde installera ett antivirusprogram och då behövde gå ut i skrivbordet, och det var inte så roligt med en pekskärm.

Inom de närmsta åren tror jag att de flesta bärbara datorer kommer att ha löstagbara skärmar, så att man kan koppla bort dem och använda dem som surfplattor. Så istället för att ha en dator och en surfplatta, har man bara en enhet som fungerar som båda. Och då lär vi börja använda det nya gränssnittet mer.

Vi får väl se vad som händer!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.