Windows 8: Det kommer bärbara med tryckkänsliga skärmar | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Annonser

Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Bärbara datorer

Windows 8: Det kommer bärbara med tryckkänsliga skärmar

Skribent:
Publicerad: , 10:15
Respons: 6 kommentarer

UltrabookEn av de största nyheterna i Windows 8 är Metro-gränssnittet som ersätter Startmenyn. Metro är uppbyggt av levande paneler och erbjuder en ny plattform att utveckla applikationer för, så kallade Metro-appar. I dessa är webbstandarder en viktig del, vilket gör att de ska kunna bli plattformsoberoende och kunna köras på andra processorer – exempelvis Windows 8 i smartphones, surfplattor, mediaspelare och TV.

Det kritiker ofta pekar på är att Metro kräver att man har en tryckkänslig skärm, och att det inte fungerar bra ihop med mus och tangentbord. Det stämmer inte. Visst är det en vanesak och det kräver att man lär sig använda Metro, men det går fint med mus och tangentbord. Därmed inte sagt att det fungerar ännu bättre med en touchskärm. Och sådana är på gång, framför inom konceptet ultrabooks.

Microsoft lanserade nyligen Windows 8 Release Preview för gratis nerladdning. Nu är operativsystemet så gott som färdigt, och kvar till den så kallade RTM-versionen (Release To Manufactor) kommer man bara att göra småändringar, buggfixar och liknande (stöd för POP/IMAP i Metro-appen för mejl borde vara en sådan sak).

Efter att ha använt Windows 8 sedan lanseringen kan vi erkänna att även om det fungerar fint med bara mus/styrplatta och tangentbordet, skulle det underlätta med en touchskärm. Som en jämförelse är Windows 8 på en surfplatta riktigt imponerande. Framför allt är hanteringen av att hoppa mellan applikationer många gånger bättre än i iOS eller Android.

Intels koncept ultrabook, som handlar om tunna, lätta och snygga men ändå kraftfulla bärbara PC-datorer, är viktigt för Windows 8. Flera tillverkare har modeller i segmentet ute på marknaden, men det kommer fler. Intel har även uppgraderat sitt koncept och visat upp ”andra vågen av ultrabooks”. Bland nyheterna finns Intel Ivy Bridge, den nya versionen av Atom-processorn som sitter i ultrabooks.

De datorer som har visats upp idag har kört Windows 7, och Windows 8-baserade ultrabooks kommer först i höst när operativsystemet lanseras officiellt (förmodligen i oktober). Enligt ovan artikel hos IDG tror Intel att minst 10 procent av de bärbara datorerna under sista kvartalet kommer att ha tryckkänsliga skärmar.

Går du i funderingar om att köpa en ny bärbar dator, kan det alltså vara värt att vänta till slutet av året och skaffa en med Windows 8 och touchskärm.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

WINDOWS 10: Uppgradera din PC!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. Läs mitt test av Surface Pro 3.

 • Fredds

  App=applikation. :)

 • Linnar

  Jag har testa Win8!
  Om den blir så som den jag testatde är saken klar för mig: Det blir Linux i fortsättningen!
  Jag tycker Metro är förfärligt dåligt system. Jag vill ha tillbaka startknappen och baren längst ner.
  Sedan tycker jag definitivt inte om att byta namn på ”program” till ”app”. ”App” kommer från ”AppStore” där ”App” är en förkortning av ”Apple”.

 • Per

  Helt fel Anders, perfekt med både och i ett. Se på Lenovo IdeaPad Yoga

 • Fredds

  En smaksak det där med Metro. Själv är jag inte bekväm med att använda Metro på min Macbook Pro, alltså med mus och tangentbord. Har kört det ett tag nu. Känns synd att det läggs så stor vikt vid Metro i W8. Startmenyn är dock något jag är glad över försvinner, dock inte att den ersattes av Metro-skärm. Och att hoppa mellan Metro och desktop känns inte intuitivt eller smidigt. Dock vet jag att mycket ”under huven” är förbättrat men det kanske hamnar i skuggan av Metro. Men som sagt, det är väl en smaksak. Jag är ialf glad över att inte Apple går så långt att de slår ihop iOS-gränssnittet med OS X även om vissa saker implementerats på desktopsidan. Saker som är avsedda för två olika ändamål är svåra att kombinera utan att kompromissa. Min åsikt då.

 • Anders

  Blää för touchskärm på bärbar, till vilken nytta? Vad är det man kommer vinna på att ha en touchskärm? Kommer man arbeta effektivare? Nä håll uppdelningen ”surfplatta” , bärbar dator, stationär dator. Inte blanda! Så typiskt PC världen att försöka trycka in ALLT i en dator, helst ska det vara 100 miljoner funktioner som fingeravtryck läsare etc..

  • Anders: Metro funkar lite bättre med touchskärm. Jag har vant mig vid det pga smartphone och iPad, så det är ofta jag önskar jag kunde trycka direkt på skärmen. Men det är ju en smaksak. Du måste ju inte använda det när det kommer.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.