TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bärbara datorer

Windows 8: Det kommer bärbara med tryckkänsliga skärmar

Skribent:
Publicerad: , 10:15
Respons: 6 kommentarer

UltrabookEn av de största nyheterna i Windows 8 är Metro-gränssnittet som ersätter Startmenyn. Metro är uppbyggt av levande paneler och erbjuder en ny plattform att utveckla applikationer för, så kallade Metro-appar. I dessa är webbstandarder en viktig del, vilket gör att de ska kunna bli plattformsoberoende och kunna köras på andra processorer – exempelvis Windows 8 i smartphones, surfplattor, mediaspelare och TV.

Det kritiker ofta pekar på är att Metro kräver att man har en tryckkänslig skärm, och att det inte fungerar bra ihop med mus och tangentbord. Det stämmer inte. Visst är det en vanesak och det kräver att man lär sig använda Metro, men det går fint med mus och tangentbord. Därmed inte sagt att det fungerar ännu bättre med en touchskärm. Och sådana är på gång, framför inom konceptet ultrabooks.

Microsoft lanserade nyligen Windows 8 Release Preview för gratis nerladdning. Nu är operativsystemet så gott som färdigt, och kvar till den så kallade RTM-versionen (Release To Manufactor) kommer man bara att göra småändringar, buggfixar och liknande (stöd för POP/IMAP i Metro-appen för mejl borde vara en sådan sak).

Efter att ha använt Windows 8 sedan lanseringen kan vi erkänna att även om det fungerar fint med bara mus/styrplatta och tangentbordet, skulle det underlätta med en touchskärm. Som en jämförelse är Windows 8 på en surfplatta riktigt imponerande. Framför allt är hanteringen av att hoppa mellan applikationer många gånger bättre än i iOS eller Android.

Intels koncept ultrabook, som handlar om tunna, lätta och snygga men ändå kraftfulla bärbara PC-datorer, är viktigt för Windows 8. Flera tillverkare har modeller i segmentet ute på marknaden, men det kommer fler. Intel har även uppgraderat sitt koncept och visat upp ”andra vågen av ultrabooks”. Bland nyheterna finns Intel Ivy Bridge, den nya versionen av Atom-processorn som sitter i ultrabooks.

De datorer som har visats upp idag har kört Windows 7, och Windows 8-baserade ultrabooks kommer först i höst när operativsystemet lanseras officiellt (förmodligen i oktober). Enligt ovan artikel hos IDG tror Intel att minst 10 procent av de bärbara datorerna under sista kvartalet kommer att ha tryckkänsliga skärmar.

Går du i funderingar om att köpa en ny bärbar dator, kan det alltså vara värt att vänta till slutet av året och skaffa en med Windows 8 och touchskärm.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Fredds2012-06-13 at 14:42Reply

  App=applikation. :)

 2. Linnar2012-06-12 at 11:45Reply

  Jag har testa Win8!
  Om den blir så som den jag testatde är saken klar för mig: Det blir Linux i fortsättningen!
  Jag tycker Metro är förfärligt dåligt system. Jag vill ha tillbaka startknappen och baren längst ner.
  Sedan tycker jag definitivt inte om att byta namn på ”program” till ”app”. ”App” kommer från ”AppStore” där ”App” är en förkortning av ”Apple”.

 3. Per2012-06-09 at 07:57Reply

  Helt fel Anders, perfekt med både och i ett. Se på Lenovo IdeaPad Yoga

 4. Fredds2012-06-08 at 14:42Reply

  En smaksak det där med Metro. Själv är jag inte bekväm med att använda Metro på min Macbook Pro, alltså med mus och tangentbord. Har kört det ett tag nu. Känns synd att det läggs så stor vikt vid Metro i W8. Startmenyn är dock något jag är glad över försvinner, dock inte att den ersattes av Metro-skärm. Och att hoppa mellan Metro och desktop känns inte intuitivt eller smidigt. Dock vet jag att mycket ”under huven” är förbättrat men det kanske hamnar i skuggan av Metro. Men som sagt, det är väl en smaksak. Jag är ialf glad över att inte Apple går så långt att de slår ihop iOS-gränssnittet med OS X även om vissa saker implementerats på desktopsidan. Saker som är avsedda för två olika ändamål är svåra att kombinera utan att kompromissa. Min åsikt då.

 5. Anders2012-06-08 at 10:22Reply

  Blää för touchskärm på bärbar, till vilken nytta? Vad är det man kommer vinna på att ha en touchskärm? Kommer man arbeta effektivare? Nä håll uppdelningen ”surfplatta” , bärbar dator, stationär dator. Inte blanda! Så typiskt PC världen att försöka trycka in ALLT i en dator, helst ska det vara 100 miljoner funktioner som fingeravtryck läsare etc..

  • Tommy k Johansson2012-06-08 at 19:56Reply

   Anders: Metro funkar lite bättre med touchskärm. Jag har vant mig vid det pga smartphone och iPad, så det är ofta jag önskar jag kunde trycka direkt på skärmen. Men det är ju en smaksak. Du måste ju inte använda det när det kommer.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.