TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8: Allt om nya Windows

Skribent:
Publicerad: , 11:13
Uppdaterad: 2014-06-01, 13:17
Respons: 20 kommentarer

Windows 8: Allt om grunderna i Winows 8Windows 8 lanserades i oktober 2012 och har rört upp många känslor bland användare. Microsoft har kallat Windows 8 en helt ny generation av operativsystemet. Man har tagit fram ett nytt gränssnitt som till stor del är anpassat för surfplattor – eller kanske framför allt tryckkänsliga skärmar.

Den gamla traditionella skrivbordsmiljön finns visserligen kvar, men nu ligger fokuset på det nya Windows 8-gränssnittet (som tidigare gick under namnet Metro). En del av kritiken mot Windows 8 är överdrivet hård, en del direkt felaktig, och en del helt befogad. På den här sidan går vi igenom grunderna i Windows 8 och vad som krävs för att köra det.

Windows 8 är inte bara en uppföljare till Windows 7, utan den första versionen av en helt ny generation av Windows. I och med Windows 7 avslutade Microsoft den gamla generationen som vi lärt oss att använda sedan Windows 95 – med skrivbord, ikoner, startmeny och så vidare.

Tips: Gillar du inte det nya gränssnittet? Då finns det ett gratisprogram som startar Windows 8 till skrivbordet och låter dig återfå startmenyn – det ser ut som Windows 7.

Innehållsförteckning

I samband med att de första ryktena om Windows 8 kom, började jag uppdatera den här sidan med rykten och officiell information om det så kommande operativsystemet. Nu när Windows 8 har lanserats har jag skrivit om hela artikeln från grunden.

RSS-flödeArtikeln är ganska lång, men jag skrapar ändå bara på ytan inom vissa områden. Därför kommer jag att kontinuerligt fylla på med mer information samt publicera andra artiklar om Windows 8. Vill du hålla dig uppdaterad rekommenderar jag att du skaffar en gratis prenumeration på mitt nyhetsbrev, och att du följer mitt RSS-flöde.

Här är rubrikerna i den här artikeln om Windows 8:

 1. Windows ska köras överallt
 2. Varför ska du uppgradera till Windows 8?
 3. Vad krävs för att skaffa Windows 8?
 4. Windows RT – vad är det för något?
 5. Så navigerar du i Windows 8-gränssnittet
 6. Windows Store och applikationer
 7. Skrivbordet finns (som sagt) naturligtvis kvar

Jag hoppas att du finner artikeln lärorik! Du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan, eller varför inte gilla artikeln på Facebook?

Gillar du? Om du uppskattar den här artikeln om Windows 8 och hur du kommer igång med det nya operativsystemet, får du gärna rekommendera den på Facebook!

 

Windows ska köras överallt

Microsoft håller på att bygga ett helt nytt ekosystem, som Windows 8 är en del av. Gränssnittet med så kallade paneler – eller Legobitar som kritiker ibland säger – är detsamma som används i Windows Phone och Xbox.

Startskärm i Wndows 8

Man har fortfarande långt kvar att gå, men tanken är att allt ska hänga ihop. Windows-gränssnittet ska köras på datorer, smartphones, surfplattor, TV-apparater och så vidare, och ekosystemet ska innefattar applikationer som du kan ladda ner och installera oavsett plattform, samt ett utbud av onlinetjänster för att vi ska arbeta mer i molnet.

Internettjänsterna går idag under namnet Windows Live, och innefattar Hotmail/Outlook.com, SkyDrive, Office Web Apps, Skype (Messenger) och så vidare. Genom att lagra dina filer och personliga inställningar i molnet ska du kunna komma åt ditt Windows oavsett vilken enhet du använder.

Oulook.com på Windows Live

Idag är Microsoft inte riktigt där. Windows 8, Xbox och Windows Phone 8 har olika app-butiker och är bara relativt löst sammankopplade med Windows Live och Xbox-apparna för Windows och Windows Phone.

Räkna dock med att det kommer att hända mycket framöver. Microsoft verkar ha ökat tempot på uppgraderingar, och pratar redan om att nästa stora uppgradering av Windows 8 och Windows Phone 8 kommer under 2013. Uppgraderingen går under namnet Windows Blue.

Varför ska du uppgradera till Windows 8?

Det hårdaste kritiken mot Windows 8 gäller det nya gränssnittet – det som tidigare kallades för Metro. Idag kallas det för Windows 8, eller Windows 8-gränssnittet, och ibland kallas det för Modern UI.

När du trycker på [Win]-tangenten öppnas Startskärmen och härifrån startar du dina Windows 8-appar. Den traditionella skrivbordsmiljön kallas för Desktop på engelska och skrivbordet på svenska.

Jag brukar kalla det nya gränssnittet för Windows 8-gränssnittet, eftersom det känns rörigt att kalla det för bara Windows 8. Inte minst på grund av Windows RT… Ja, det är rörigt – men det är bara rörigt när man berättar om det. När du väl använder operativsystemet råder det ingen tvekan om vilken del du använder.

För det första finns den traditionella skrivbordsmiljön kvar. Du bootar visserligen upp till Startskärmen, men ett tryck på [Win]+[D] tar dig till skrivbordet. Här har man gjort en hel del mindre förändringar, varav många till det bättre. Gränssnittet är mer nerskalat än i Windows 7 och är snabbare.

Windows 8 Skrivbordet

Den största förändringen i skrivbordsmiljön är att startmenyn försvunnit. Trycker du på [Win]-tangenten hamnar du istället på startsäkärmen.

Statistik har visat att en stor del av Windows 7-användarna inte utnyttjar startmenyn, utan fäster istället program i Aktivitetsfältet, så du kanske inte saknar menyn. Om du däremot uppgraderat från Windows XP eller Vista kanske du gärna vill ha tillbaka den. Då finns det en rad olika program från tredjepartsutvecklare som återinför startmenyn i Windows 8.

Läs också: 3 gratis program för att fixa startmeny i Windows 8

Så varför ska du uppgradera till Windows 8? För det första är det aldrig fel att ha senaste versionen av Windows. Men 8:an har också många fördelar. Det är snabbare, stabilare och säkrare än Windows 7. Operativsystemet startar fortare. Skrivbordsgränssnittet har blivit bättre med flera nya funktioner som underlättar arbetet.

Det enklaste sättet att skaffa Windows 8 till din dator, är att uppgradera ditt befintliga Windows. Uppgraderingen kan köras från såväl XP, Vista och Windows 7. Du köper operativsystemet direkt från Microsoft via en enkel och säker process.

Windows 8 testa din dator gratis

Microsoft har ett gratis verktyg som du laddar ner för att kontrollera om det går att uppgradera till Windows 8 på din dator. Gratisprogrammet heter Uppgraderingsassistentenladda ner och testa din dator! Det är via Uppgraderingsassistenten du sedan köper Windows 8, om du vill.

Om det visar sig att din dator kan uppgraderas – vilket de allra flest kan – kan du välja mellan Windows 8 respektive Windows 8 Pro. Den vanliga versionen har ett riktpris på 1099 kronor, medan Pro kostar 2499 kronor.

De stora skillnaderna mellan versionerna, som listas på hemsidan, är att Windows 8 Pro har BitLocker för att kryptera din data, stöd för fjärranslutning, samt möjlighet att ansluta till nätverk på företag, skolor och andra ställen där du behöver ansluta via en domänanslutning.

Är det en hemdator du ska uppgradera lär du inte behöva stöd för anslutning till nätverk med domän, och vad gäller kryptering och fjärranslutning finns det andra alternativ. TrueCrypt är ett väldigt bra och helt gratis krypteringsverktyg, och TeamViewer låter dig fjärransluta kostnadsfritt för icke kommersiell verksamhet.

Vad krävs för att skaffa Windows 8?

Kraven på att köra Windows 8 är desamma som för Windows 7. I alla fall officiellt. Inofficiellt har jag fått reda på att systemkraven faktiskt är lägre och operativsystemet tar mindre prestanda av datorn, så egentligen är kraven på att köra Windows 8 väldigt små.

Du kan som sagt köpa en uppgradering till Windows 8 från såväl Windows XP som Vista och Windows 7. Även om din dator har många år på nacken kommer den att kunna köra Windows 8. Har du inga problem att köra XP, kan du köra Windows 8. Jag nämnde här ovan gratisprogrammet Uppgraderingsassistenten.

Däremot är Windows 8-gränssnittet som sagt anpassat för pekskärmar. Du behöver ingen sådan, då det går att hantera det även med mus och tangentbord, men om jag ska vara ärlig underlättar det med att ha en pekskärm – i alla fall om du har en bärbar dator, för när du sitter vid en stationär kommer du inte att vilja använda pekskärm.

Lenovo IdeaPad Yoga 13Det är således inte fel att skaffa en ny dator i och med att du uppgraderar till Windows 8. Det börjar komma rätt många olika modeller, och man kan dela in de bärbara datorerna i två kategorier; de som går att använda som surfplattor och de som är vanliga bärbara. De vanliga bärbara har inte alltid pekskärm, men jag rekommenderar att du skaffar en sådan.

Jag har personligen en Lenovo IdeaPad Yoga 13, som är en bärbar med pekskärm. Det går att rotera skärmen hela vägen runt och då deaktiveras tangentbordet och datorn kan användas som surfplatta. Visserligen en stor och klumpig surfplatta, men ändock en sådan. Jag använder den dock som vanlig bärbar med Windows 8, och utnyttjar pekskärmen flitigt. Datorn kostar en slant, men det är bra prestanda och Lenovo tillverkar inte skräp.

Surfplattor med Windows 8 är egentligen inte renodlade surfplattor. De kommer som regel med tangentbord, och kan mer ses som lätta bärbara datorer vars skärm du kan koppla loss och använda som surfplatta. Windows 8 är inget operativsystem som, till skillnad mot iOS eller Android, helt och hållet ska köras på surfplattor.

Jag skaffade själv en Acer Iconia W510P som är en surfplatta med tangentbordsdocka. Den var dock ett dåligt köp, som jag hoppas att Dustin låter mig returnera, efter allt för många samtal med supporten hos Acer. Det var bara strul, tangentbordet fungerade inget vidare, prestandan var kass och som surfplatta var den inte rolig att använda.

Läs ockå: Köpa dator – tips och köpråd för din nya PC!

Windows RT – vad är det för något?

Windows 8 finns i tre versioner; Windows 8, Windows 8 Pro och Windows 8 Enterprise. Pro-versionen riktar sig mot entusiaster och innehåller en hel del finesser som nördar och professionella användare kan uppskatta. För er som följer den här bloggen rekommenderar jag Pro framför vanliga Windows 8.

Utöver dessa tre versioner finns även Windows RT. Det är en version av Windows 8 avsedd att köras på ARM-processorer. Windows har historiskt sett alltid körts på processorer som bygger på x86-arkitekturen. På senare år har ARM-arkitekturen blivit väldigt populär, och de flesta surfplattor och smartphones kör idag en ARM-processor.

Microsoft Surface RT

Windows RT är fokuserat på det nya Windows 8-gränssnittet. Det finns även en skrivbordsmiljö men den är begränsad. Eftersom Windows RT körs på ARM-processorer går det inte att köra alla traditionella Windowsprogram. Vanliga Windowsprogram som körs i skrivbordsmiljö är utvecklade för x86-processorer. Därför fungerar de inte på ARM-processorer.

Med Windows RT är du därför begränsad till att köra applikationer som finns i Windows Store, det vill säga den app-butik som ingår i det nya gränssnittet. I Windows Store finns så kallade Windows 8-appar, och de är plattformsoberoende. De utvecklas med tekniker som fungerar på såväl Windows 8 och Windows RT.

Microsoft har tagit fram två egna surfplattor – eller datorplattor, om du hellre vill – vid namn Surface RT och Surface Windows 8 Pro. Den förstnämnda lanserades i Sverige den 14 februari 2013. I skrivande stund har jag ännu inte testat den. När Pro-versionen kommer till Sverige är inte officiellt, men den finns att köpa i USA och Kanada (även om den verkar vara slutsåld på de flesta ställen).

1512332

För oss entusiaster är Windows RT inte intressant idag. Det kommer inte att bli speciellt spännande förrän det finns tillräckligt med bra Windows 8-appar i Windows Store.

Så navigerar du i Windows 8-gränssnittet

Att navigera i Windows 8 är relativt enkelt. Allra smidigast går det på en touchskärm, men det fungerar också med mus och tangentbord.

De två främsta funktionerna är att hantera aktiva applikationer, samt att få fram snabbknapparna. Om du för muspekaren längst upp till vänster, alternativt sveper med fingret från skärmens vänstra ytterkant, in över skärmytan och sedan ut igen, får du fram en lista över aktiva appar.

Högerklickar du med musen på en av apparna visas en meny där du kan välja att avsluta appen, alternativt fästa till höger eller vänster. Använder du pekskärm trycker du på miniatyrbilden på en app och drar den till höger- eller vänster-kanten för att fästa den.

Windows 8 delad skärm

Just den här funktionen för att fästa appar som en höger- eller vänsterspalt, ska inte underskattas. Jag använder nästan dagligen en iPad, och om det finns något jag saknar i iOS så är det möjligheten att köra två appar parallellt jämte varandra på skärmen. Du kan även placera skrivbordsmiljön i ett av fälten; på bilden ovan har jag en Twitter-app fäst till vänster.

En läsare jag diskuterade operativsystem för surfplattor med, hävdade att möjligheten att i Windows 8/RT kunna köra två appar jämte varandra var det enda skälet till varför han köpte en Windows-platta istället för iPad.

Drar du med fingret in från höger sida av skärmen, alternativt för muspekaren till översta högra hörnet, kommer snabbvalen att visas. Dessa knappar består av Sök, Dela, Start, Enheter och Inställningar. Vad som händer när du klickar på Sök, Dela och Inställningar beror på i vilken applikation du befinner dig.

Windows 8 snabbknappar

Startskärmen kommer du förmodligen att använda rätt ofta, då den har ersatt startmenyn. När du trycker på [Win]-knappen kommer startskärmen att öppnas. Här finns alla paneler och ikoner för dina installerade program. Du kan klicka och dra i panelerna för att flytta dem, och om du högerklickar får du fram ett par andra alternativ längst ner på skärmen. Du kan välja att justera storlek på panelen eller ta bort den från startskärmen.

Om du har många appar kanske det blir lite oöverskådligt. Prova att trycka på den lilla ikonen med ett minustecken längst ner till höger. Då får du fram en utzoomad version av startskärmen. Ett annat sätt är att söka bland dina installerade program och appar. Enklast når du den sökfunktionen genom att trycka [Win]+[Q].

Windows Store och applikationer

Något som vi saknat i Windows är en app store, alltså en officiell plats för att köpa och ladda ner program och appar. Det finns några lösningar från tredjepart; jag tycker till exempel AllMyApps är värd att nämna. Men Microsoft har inte själva haft något vettigt förrän i Windows 8.

Windows Store är namnet på Microsoft programbutik för Windows 8/RT. Än så länge lämnar tjänsten en del att önska i form av upplägg och utbud, men det kommer att växa och bli bättre. En fungerande appbutik är något vi väntat på länge.

Windows 8 Windows Store

Windowsanvändare har tidigare varit hänvisade till att ladda ner program från tredjepartssajter, nerladdningssidor och programutvecklarnas egna webbplatser. Det här har innefattat stora problem med spridning av farlig kod och olika former av bedrägerier. Windows Store löser det här. Programmen som publiceras där har kontrollerats för att säkerställa kvalitet och säkerhet.

Det gör det även enklare och säkrare att handla, eftersom dina köp hanteras av Microsoft och via ditt Windows Live-konto. Det gör att du inte behöver lämna ut ditt kortnummer till olika programtillverkare, där mycket kan gå fel (hur ofta händer det inte att databaser blir hackade och kreditkortsnummer sprids online?). Ur Microsofts perspektiv innebär det också en stor fördel i och med att de plockar ut provision på alla sålda applikationer.

Windows Store håller också koll på nya versioner av programmen du installerat, och gör det enkelt att uppdatera applikationer. Det här är väldigt bra ur säkerhetsperspektiv, eftersom man alltid ska köra de senaste versionerna av sina program. Hittills har vi själva fått se till att hålla programmen uppdaterade, eller om vi använt verktyg som gör det åt oss, men de har inte varit perfekta lösningar.

Windows Store uppdateringar

Nu vill jag dock understryka att Windows Store absolut inte är perfekt. Det finns som sagt en hel del kvar att göra, och utbudet av applikationer är rätt fjuttigt när man jämför med Apples App Store eller Google Play för Android. Men det tillkommer nya appar varje dag.

Själva upplägget på Windows Store är i likhet med övriga Windows 8-gränssnittet väldigt nerskalat. Det är nästan för enkelt. Det hade inte skadat om det funnits bättre topplistor och rekommendationer, så att man kunde hitta nya program. Idag fungerar Windows Store bäst om du vet vilket program du är ute efter. Om du däremot är på jakt efter ett program för att redigera digitalfoton, är det inte lika simpelt.

För att snabbt söka efter en applikation som du har installerad, eller som du vill leta efter i Windows Store, trycker du snabbkommandot [Win]+[Q]. Börja skriva dina sökord. Nu görs som standard en sökning bland installerade appar. Vill du istället leta i Windows Store klickar du bara Store-länken under sökfältet.

Windows Store appar

Skrivbordet finns (som sagt) naturligtvis kvar

En vanlig missuppfattning bland de mest högljudda kritikerna – det vill säga de som inte ens testat Windows 8 – är att man som användare är fast i det nya gränssnittet. Så är inte fallet. Till och med Windows RT tillåter dig att öppna skrivbordet, även om du inte kan köra vanliga Windowsprogram.

Kör du Windows 8 kommer du åt skrivbordet genom att antingen klicka på Skrivbord-panelen i Windows 8-gränssnittet, alternativt trycka snabbkommandot [Win]+[D]. Skrivbordsmiljön ser ut som i Windows 7, fast renare. Man har även tillfört en hel del funktioner.

Till att börja med har Utforskaren fått flikar, som vi känner igen från Office-paketet och andra Microsoft-program de senaste åren. Om du inte gillar flikarna kan du enkelt bli av med dem genom att klicka på pil-ikonen uppe till höger i Utforskaren.

Windows 8 Aktivitetsfältet

Aktivitetshanteraren har fått en väldigt efterlängtad och rejäl uppgradering. Högerklicka på aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren. Förmodligen öppnas den förenklade versionen, som passar mindre vana användare bättre. Här listas alla aktiva program så att man enkelt kan stänga av ett program som kraschat. Det är betydligt enklare att förstå än i tidigare versioner av Windows.

Men vi som är lite mer vana användare vill ha mer. Och det får vi. Mycket mer! Klicka på Mer information så öppnas den nya Aktivitetshanteraren för dig. Programmet har ett antal flikar; Processer, Prestanda, Apphistorik, Autostart, Användare, Information och Tjänster.

Jag tänker inte gå igenom allt här, utan återkommer till den nya häftiga Aktivitetshanteraren i en framtida bloggpost. Väldigt kortfattat kan man säga att verktyget i och med Windows 8 ger dig betydligt bättre kontroll över din dator. Förutom mer kontroll, får du även mer och bättre information.

Läs mer: Så funkar Windows 8 i skrivbordsläget på arbetsdatorer

En hel del av dessa funktionerhar tidigare kunnat hittas på andra ställen, om man vetat var man ska leta, men nu har man implementerat allt i Aktivitetshanteraren. Äntligen. Det finns massor av gratis alternativ till Aktivitetshanteraren för tidigare versioner av Windows, just på grund av att programmet varit så sunkigt. Men nu är det riktigt bra. Bara fliken Autostart är värd en stående ovation.

Den här artikeln upppdateras kontinuerligt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

20 kommentarer

 1. Pong Lee2012-12-05 at 21:30Reply

  Jag köpte en win 8 uppdatering installerade och insåg att ar även efter denna uppdatering, det inte alls var något jag ville ha. För det första så var det ingen riktig uppdatering utan verkade mera som ett tillägg till det jag redan hade, ex. alla fel jag hade i win 7 var kvar efter denna uppdatering. Det var heller inget snyggt att jobba i det var fult. Det började vid installationen, en liten sned fyrkant och så förblev det, lika med startskärmen eller skrivbordet det var en uppdatering av det gamla win 3.1 Mitt win. 8 är nu avinstallerat och kommer inte tillbaka. Min bror gjorde samma sak som jag oberoende av mig han kom fram till samma sak. Det absolut i särklass sämsta OP någonsin. Finns det inga Designer på Windows se på Stardok och anställ därifrån.

 2. tina hoffman2012-11-17 at 19:26Reply

  Windows 8 gor mej galen. Behovs verkligen all denna grafik? Vi gar ju bakat och snart behovs ingen text alls, bara bilder som varsta bildbarnboken.

 3. Jimmy2012-10-31 at 05:50Reply

  Spännande! Även fast jag är en sann Apple-fanatiker verkar ändå Windows 8 intressant. Ska med nöje ta och köpa mig ett exemplar och ha virtuellt på min iMac. :)

 4. nils-göran spjuth2012-10-18 at 18:02Reply

  Hejsan,igen!!
  Skrev att jag hade en PC(Medion),med en proccecor på 64,och nu har jag en Inet med också en proccecor på 64 bit.(AMD)
  Kan man bygga om den, så den ”funkar” med 64 system??
  MvH.för kommentar/Hjälp.

 5. Avsaknad grafik ökar prestandan i Windows 8 Metro2012-07-24 at 15:31Reply

  […] vanligt, så har även Tommy k Johansson skrivit om Windows […]

 6. Microsoft släpper egen surfplatta – Surface | Peter Lindén2012-06-19 at 10:49Reply

  […] kommer att lanseras i samband med att Microsoft släpper Windows 8 (troligtvis i oktober), medan Microsoft Surface for Windows 8 Pro kommer 90 dagar senare, alltså […]

 7. Andre2012-03-29 at 14:11Reply

  Jag vill ladda ner Windows 8 finns slå svenska?

  • TkJ2012-03-29 at 14:27Reply

   Andre: Nej, bara engelska i betan.

 8. Längtar efter Windows 8 | City Network2012-02-03 at 08:45Reply

  […] http://blogg.tkj.se/windows-8/ http://blogg.tkj.se/windows-8-pc-refresh-reset/ var pusha_url = "http://www.citynetwork.se/city-network/langtar-efter-windows-8/"; var pusha_titel = "Längtar efter Windows 8"; var pusha_bakgrund = "#FFFFFF"; var pusha_nyttfonster = true; Share /* […]

 9. nån2011-08-21 at 08:36Reply

  ja det e väl klart bara köpa 64-bit eller ladda ner från piretebay :)

 10. Windows 8, vad tycker du?2011-06-04 at 10:48Reply

  […] mer: Här är Windows 8 – IDG Microsoft avslöjar fler detaljer kring Windows 8 – IDG Windows 8 (hel kategori) – TKJ Microsoft demonstrerar Windows 8 – Sweclockers Previewing ‘Windows 8’ – […]

 11. Simon2011-05-18 at 17:48Reply

  ”x86 klarar 3.3gb max inte 4gb.”

  Nja, med en 32 bitars adressrymd kan man faktiskt adressera 4Gb minne. En del av adressrymden kommer dock att användas till andra saker och således kan man sällan använda hela 4Gb i 32 bit-system, men gränsen är som sagt 4Gb och inte 3.3.

 12. Farhad2011-04-13 at 03:19Reply

  x86 klarar 3.3gb max inte 4gb.

 13. TheLarssan2009-01-24 at 19:17Reply

  Mac OS X finns bara i en version: 64-bitars. Och Snow Leopard som kommer i sommar ska ha stöd för 128-bitarsoperativsystem. Så snart kommer vi se 128-bitars Mac OS X med en himla massa GB RAM-minne.

 14. TheLarssan2009-01-24 at 19:14Reply

  Ännu bättre: VÄLJ MAC!!

 15. TheLarssan2009-01-24 at 19:13Reply

  ”Det betyder att gamla 32-bitarsdatorer, som de flesta av oss sitter med, inte kommer att kunna köra Windows 8.”

  Det är snarare så att de flesta av oss använder 32-bitarsoperativsystem på 64-bitarsdatorer.

 16. TkJ2008-12-02 at 11:02Reply

  Arne: Sanning med modifikation. Om du kör Linux 32-bitars kan du inte heller allokera mer än cirka 4 GB. Det går om man använder Physical Adress Extension, som de flesta nya processorer har stöd för, men det påverkar prestandan negativt. Rekommendationen är att man istället använder ett 64-bitarssystem. Så det är inte Windows XP som är flaskhalsen – det är 32-bitarssystem oavsett OS.

 17. Arne2008-12-02 at 10:55Reply

  ”Datorer som kör 32-bitarssystem kan exempelvis inte allokera mer än ungefär 4 GB internminne”

  Det är Windows XP’s (32 bitar) minneshanterare som inte kan allokera mer än 4GB ram. det har alltså inget med hårdvaran att göra utan väldigt enkelt XP som inte kan hantera mer minne. T.ex. Linux klarar mycket mer än 4GB ram

  //Arne

 18. nils-göran spjuth2008-11-28 at 18:48Reply

  Jag köpte en dator,för fyra-rill fem år sedan.
  Den heter Medion(tysktillverkad),och den har en proccecor på 64-bit.,men själva systemet är 32-bit.
  Kanske man kan uppdatera den då till 64-bit??????

 19. Ola Karlsson2008-11-28 at 13:30Reply

  Kan bara hålla med .. Det är på tiden att få ett OS i tiden.
  Vi som satsade på vista 64 upptäckte ju att marknaden var väldigt lata då 64 bit tog lite över ett år innan vi lyckades trycka på hos mjukvaru företag om att få fungerande drivisar.

  Så ett rent 64bit operativ vore ett stort steg framåt. för det krävs lite för mycket ”trixande i vista för o få det att bli riktigt bra.
  Är stor online spelare (pc spel) o jag vill inte gå tillbaka till XP då jag får bättre ”allt” med mitt Vista ultimate 64.

  Så ett rent 64bit OS vore välkommet samt att drivisar skulle jobbas fram fortare om mjukvaruföretagen vill sälja sina produkter, samt slippa strulet som blev till Vista 64.

  Ser fram emot i7core o windows 7.. Det är framtiden..

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.