TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

7 smarta bloggtips för Windows Live Writer!

Skribent:
Publicerad: , 14:33
Uppdaterad: 2010-10-18, 10:56
Respons: 6 kommentarer

windows-live-writer-2011Sedan en tid tillbaka skriver jag alla mina blogginlägg i Windows Live Writer. När betaversionen av vad som nyligen blev Live Writer 2011 lanserades blev jag väldigt imponerad av vad Microsoft gjort.

Live Writer är ett redigeringsprogram för bloggare, inte helt olikt Word. Programmet ingår i Microsoft gratis programpaket Windows Live Essentials. I och med 2011-versionen fick Live Writer ett nytt gränssnitt, som bygger på fliksystemet. Detta gillar jag skarpt.

Utöver att själva gränssnittet är bra, finns det många fördelar med att uppdatera din blogg med Live Writer. Det är framför allt mycket stabilare och snabbare än webbeditorn i exempelvis WordPress. Ett lokalt installerat program har än så länge betydligt större tekniska möjligheter än vad en webbapplikation kan erbjuda.

Live Writer är en stabil plattform

Har du varit med att du skrivit ett långt blogginlägg i ditt webbgränssnitt, klickat på Publicera och sedan fått fram ett felmeddelande om att servern inte kan nås på grund av webbhotellet, Internetleverantören eller ditt lokala nätverk… Vips så är allt du skrivet borta! Sådant behöver du inte riskera i Windows Live Writer, eftersom det fungerar alldeles utmärkt även offline.

Live Writer är kompatibelt med de flesta bloggplattformar. Har du inte redan en blogg, kan du starta en ny hos WordPress.com direkt från Windows Live Writer.

writer-ny-blogg

1. Använd flera bloggar

writer-huvudmenyHar du fler än en blogg, kan du utan problem uppdatera dem alla från Windows Live Writer. Klicka upp huvudmenyn och välj Alternativ, följt av Konton. Här hittar du alla dina anslutna bloggar. Klicka Lägg till för att ansluta till en ny blogg.

För att du ska kunna uppdatera din WordPress-blogg via Windows Live Writer måste du ställa in WordPress till att tillåta att externa applikationer använder administrationsfunktionerna.

Detta gör du genom att logga in på WordPress administrationsgränssnitt, och väljer Inställningar -> Skriva. Kryssa för Aktivera WordPress, Movable Type, MetaWeblog och Blogger XML-RPC publiceringsprotokoll.

2. Dela upp långa blogginlägg

Om du, liksom undertecknad, ibland skriver väldigt långa blogginlägg, kan det vara en god idé att dela av det så att inte hela inlägget visas på förstasidan. WordPress har en funktion som delar ett inlägg och automatiskt visar en “Läs vidare”-länk. Indelningen sker dels på bloggens förstasida och på kategorisidor, söksidor och dylikt – samt i RSS-flödet.

writer-dela-inlagg

För att göra en sådan här indelning, sätter du markören på det ställe i texten som du vill avdelningen ska göras, och därefter klickar på på Infoga -> Dela inlägg.

3. Några nyttiga snabbkommandon

Kortkommandon gillar jag skarpt, eftersom musen är ett ergonomiskt värdelöst och ineffektivt verktyg om du vill jobba snabbt. Det är mycket bättre att lära sig fingersättning på tangentbordet och hålla sig där.

 • Ctrl+[F] – Sätter fetstil på markerad text
 • Ctrl+[K] – Sätter kursiverad stil på text
 • Ctrl+[I] – Skapar en länk av markerad text eller bild
 • Ctrl+[J] – Infogar en bild som ligger lokalt på din dators hårddisk (bilden skickas vid publicering automatiskt till WordPress)
 • Ctrl+Shift+[P] – Publicera inlägget
 • Ctrl+[S] – Spara inlägget lokalt på datorn
 • Ctrl+Alt+V – Klistrar in special; visar en dialogruta där du kan välja att klistra in text utan formatering – mycket bra om du ofta kopierar in text från andra webbsidor, då textformatering medföljer

Du hittar alla snabbkommandon, eller tangentbordsgenvägar som Microsoft kallar det, på Windows Live Writers Hjälpcenter.

4. Schemalägg ditt inlägg

writer-schemalagg
image-10736
Jag brukar ibland sätta mig ner och skriva en lång rad blogginlägg på en gång, men jag publicerar inte alla samtidigt.

Läsare tenderar att bli lite irriterade om det plötsligt dyker upp tio blogginlägg samtidigt. Dessutom struntar de flesta i att läsa allt – till skillnad mot om du sprider ut publiceringen genom att schemalägga inläggen.

Det här är lätt i Windows Live Writer. Du hittar datum och tid i menyn, och här är det bara att klicka upp en kalender och välja vilken dag du vill att inlägget ska komma upp på bloggen. Du kan även justera klockslaget.

När du klickar på Publicera kommer inlägget att sparas i WordPress, men bloggverktyget kommer inte att visa det förrän det är dags.

5. Stavning och automatisk ersättning

Windows Live Writer 2011 kommer med en svensk stavningskontroll. Den är som standard aktiverad. Själv har jag ställt in att stavningen inte görs under tiden jag skriver, eftersom jag tycker det är irriterande och att det slöar ner programmet. Däremot kontrollerar jag som regel stavningen innan publicering, genom att klicka Stavning under Start-fliken (ibland glömmer jag det). Du kan ställa in stavningskontrollen i Alternativ -> Stavning.

writer-redigera

En annan grej som jag inte gillar med standardinställningen i Live Writer är att den ersätter smileys med grafiska dylika, alltså de små fula gula gubbarna. Det här är en Internetgenerationsfråga. Vi som började använda nätet på 90-talet gillar inte de gula gubbarna utan föredrar :-). Du hittar inställningen under Alternativ -> Redigering.

6. Ändra bloggpostens direktlänk

Har du minsta intresse av sökmotoroptimering i WordPress, vill du kunna ändra direktlänken till dina blogginlägg, så att du får in sökord i dem. Som standard bestäms länken utifrån inläggets rubrik.

writer-slug-permalink
image-10737

Klicka på länken Visa alla i menyn längst ute till höger. I dialogrutan som dyker upp kan du skriva in din direktlänk i fältet som, av någon outgrundlig anledning, heter Dynamiskt datafält. Helt ologiskt, men det är där du skriver det i alla fall.

Du behöver inte skriva hela länken. Skriv exempelvis; windows-live-writer-2011-tips. Använd inga mellanslag och undvik svenska tecken. Håll dig till a-z, 0-9 samt _ och -.

7. Aktivera ping-tjänster i Writer

Det sista tipset är en smart funktion. Microsoft har byggt in möjligheten att pinga bloggtjänster direkt från Live Writer. Gå till Alternativ -> Ping-servrar, kryssa i rutan om att du vill pinga, och sedan fyller du i adresserna till pingtjänsterna.

writer-ping

En tjänst du ska pinga om du skriver en svensk blogg, är Nyligen.se – det är då du kommer med i Knuff.se och Intressant.se. Adressen till Nyligens pingtjänst är http://nyligen.se/ping.

Mer läsning för bloggare…

Jag skriver med jämna mellanrum artiklar som riktar sig mot dig som bloggar. Om du tar en titt i mitt arkiv hittar du mängder av texter om hur du får fler besökare, hur du tjänar pengar på din blogg, och så vidare. En bra start är att kolla in sidan Lär dig att blogga.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

6 kommentarer

 1. marie2012-02-09 at 19:32Reply

  hej!
  Jag har min blogg i word press och jag har en menyrad med undermenyer (alltså, jag skriver inga inlägg – utan skriver under menyerna). Kan man även göra detta med windows writer?
  mvh/marie

 2. 7 smarta bloggtips för Windows Live Writer! | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-10-16 at 04:24Reply

  […] Word. Programmet ingår i Microsoft gratis programpaket Windows Live Essentials. I och med […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 3. Edvinsson2010-10-15 at 18:12Reply

  Har använt Live Writer någon vecka nu och är mycket nöjd.

  En fråga dock; är det någon som känner till något annat sätt att dela upp långa blogginlägg direkt i WordPress? Kan vara bra att kunna använda när Live Writer inte finns tillgängligt. Jag är ute efter en smart och snygg lösning som sköter detta ungefär som Live Writer gör.

  I övrigt, bra tips!

 4. [email protected]2010-10-15 at 17:02Reply

  Jag kör också med Live Writer (äldre versionen) och tycker att den är bra – men jag har inte fått det att fungera bra med bilder och thumbnails som jag alltid fixar till i WP Admingränssnittet. Funkar det bättre i nya versionen?

 5. Tweets that mention 7 smarta bloggtips för Windows Live Writer! -- Topsy.com2010-10-15 at 16:24Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson and Johan Lindfors, Joakim Karlen. Joakim Karlen said: RT @tkj: Nybloggat: 7 smarta bloggtips för Windows Live Writer! http://bit.ly/c83FGo #svpt […]

 6. Stefan2010-10-15 at 15:52Reply

  Det var på tiden att man la in möjligheten att ändra länkarna. Tyvärr känner jag att det gamla Windows Live Writer inte fungerar helt smärtfritt (dålig koll på gamla/nya) inlägg och den nya versionen fungerar tydligen inte på XP.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.