Windows Phone - Allt om Microsofts mobila system! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Smartphones

Windows Phone – Allt om WP7 och Mango

Skribent:
Publicerad: , 15:59
Uppdaterad: 2012-04-18, 10:56
Respons: 10 kommentarer

Windows Phone logoWindows Phone är namnet på Microsofts nya operativsystem för mobiltelefoner. De har byggt om det tidigare Windows Mobile från grunden och skapat ett helt nytt operativsystem. Flera mobiltillverkare har tagit fram smartphones som kör Windows Phone 7 – och nya Windows Phone 7.5, också kallat Mango – och kritiken har varit väldigt bra.

I kriget mellan iPhone och Android, och även Symbian, har det inte varit lätt för Microsoft att nå några framgångar med sitt Windows Mobile. Det har fått många experter att säga att Microsoft borde dumpa sitt mobila operativsystem.

Det har de till viss del gjort. Windows Phone är som sagt ett operativsystem som ska vara omskrivet från grunden. Det finns ingenting av Windows Mobile kvar – operativsystemen är inte kompatibla med varandra. Windows Phone 7 är något helt nytt.

Att Microsoft inte ska ha ett operativsystem för mobiltelefoner är knappast aktuellt.

Missa inte systerbloggen TkJPhone där du kan läsa dagliga nyheter, tips och om kul appar för Windows Phone!

Windows Phone kan lyckas?

Mobil med Windows 7 PhoneI och med Windows 7 har Microsoft gjort det klart att man vill låta sina användare kunna arbeta så fritt som möjligt, och inte vara bunden vid sin PC. Därför är ett operativsystem för mobiltelefonen, som naturligtvis bör arbeta snällt ihop med Windows 7, ett naturligt steg.

Bland nyheterna i Windows Phone är att man ska kunna spela Xbox-spel och få samma musik- och filmupplevelser som Microsofts mediaspelare Zune erbjuder.

Flera tillverkare av mobiltelefoner har alltså redan börjat utveckla modeller som använder sig av Windows Phone som operativsystem. HTC, LG, Toshiba, Sony Ericsson och Samsung tillhör dem som redan lanserat mobilen eller kommer att lansera.

Microsoft har också inlett ett stort samarbete med Nokia, där Nokia nu kommer att satsa helhjärtat på Windows Phone 7 till sina smartphones. I slutet av oktober 2011 presenterade Nokia sina första två mobiler med Windows Phone 7.5; Nokia Lumia 800 och 710.

Kolla också in Nokia Lumia 800, videos, demo, tester och hands-on

Windows Phone Marketplace

Via en så kallad Marketplace ska det gå att skaffa applikationer till mobilen, ungefär som på samma sätt som via iPhone App Store och Android Marketplace. I mitten av oktober 2011 fanns det ungefär 35000 applikationer; spel, nyttoverktyg och mycket annat.

Microsoft arbetar hårt med att underlätta för utvecklare att bygga appar för Windows Phone. Därför kommer det hela tiden nya bra appar, och flera av de kända spelen och applikationerna finns också till WP – till exempel Angry Birds.

Givetvis finns en stark koppling till Microsoft Office, eftersom det Windows Mobile historiskt sett främst har varit ett system för företagskunder. I och med mediabiten i Window Phone verkar det som om Microsoft även vill försöka ta marknadsdelar från Apple och Google.

Tips på appar för Windows Phone:

Appar inte allt – en social mobil

Windows Phone 7 Samsung FocusDen stora skillnaden mellan Windows Phone och Android och iOS, är att Windows Phone har ett nyskapande gränssnitt. Det ser helt annorlunda ut men när man väl börjat använda det känns det väldigt fräscht och smart.

Windows Phone är inte heller lika beroende av appar som konkurrenterna. Du som gillar Facebook och andra sociala nätverk, kommer säkert att gilla Windows Phone. Operativsystemet är nämligen integrerat med bland annat Facebook på ett helt annat sätt än exempelvis med Facebook-appen på iOS. Du kan lätt följa vad som händer, posta statusuppdateringar, chatta och så vidare.

Dina kontakter är samlade – oavsett  varifrån de kommer (Facebook, telefonlistan, Windows Live Messenger etc). Och Microsoft har lyckats presentera allting på ett snyggt sätt. Istället för statiska ikoner används så kallade hubbar som är levande och ändras hela tiden.

Tror du att Windows Phone har någon chans mot iPhone och Android?

Bilder från Windows Phone

Windows Phone 7 - Video och musik

Windows Phone 7 - Microsoft Office

Windows Phone 7 - Spel och Xbox

Windows Phone 7 - Socialt

Windows Phone 7 - Bilder och digitalfoto

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.