TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Smartphones

Windows Phone – Allt om WP7 och Mango

Skribent:
Publicerad: , 15:59
Uppdaterad: 2012-04-18, 10:56
Respons: 10 kommentarer

Windows Phone logoWindows Phone är namnet på Microsofts nya operativsystem för mobiltelefoner. De har byggt om det tidigare Windows Mobile från grunden och skapat ett helt nytt operativsystem. Flera mobiltillverkare har tagit fram smartphones som kör Windows Phone 7 – och nya Windows Phone 7.5, också kallat Mango – och kritiken har varit väldigt bra.

I kriget mellan iPhone och Android, och även Symbian, har det inte varit lätt för Microsoft att nå några framgångar med sitt Windows Mobile. Det har fått många experter att säga att Microsoft borde dumpa sitt mobila operativsystem.

Det har de till viss del gjort. Windows Phone är som sagt ett operativsystem som ska vara omskrivet från grunden. Det finns ingenting av Windows Mobile kvar – operativsystemen är inte kompatibla med varandra. Windows Phone 7 är något helt nytt.

Att Microsoft inte ska ha ett operativsystem för mobiltelefoner är knappast aktuellt.

Missa inte systerbloggen TkJPhone där du kan läsa dagliga nyheter, tips och om kul appar för Windows Phone!

Windows Phone kan lyckas?

Mobil med Windows 7 PhoneI och med Windows 7 har Microsoft gjort det klart att man vill låta sina användare kunna arbeta så fritt som möjligt, och inte vara bunden vid sin PC. Därför är ett operativsystem för mobiltelefonen, som naturligtvis bör arbeta snällt ihop med Windows 7, ett naturligt steg.

Bland nyheterna i Windows Phone är att man ska kunna spela Xbox-spel och få samma musik- och filmupplevelser som Microsofts mediaspelare Zune erbjuder.

Flera tillverkare av mobiltelefoner har alltså redan börjat utveckla modeller som använder sig av Windows Phone som operativsystem. HTC, LG, Toshiba, Sony Ericsson och Samsung tillhör dem som redan lanserat mobilen eller kommer att lansera.

Microsoft har också inlett ett stort samarbete med Nokia, där Nokia nu kommer att satsa helhjärtat på Windows Phone 7 till sina smartphones. I slutet av oktober 2011 presenterade Nokia sina första två mobiler med Windows Phone 7.5; Nokia Lumia 800 och 710.

Kolla också in Nokia Lumia 800, videos, demo, tester och hands-on

Windows Phone Marketplace

Via en så kallad Marketplace ska det gå att skaffa applikationer till mobilen, ungefär som på samma sätt som via iPhone App Store och Android Marketplace. I mitten av oktober 2011 fanns det ungefär 35000 applikationer; spel, nyttoverktyg och mycket annat.

Microsoft arbetar hårt med att underlätta för utvecklare att bygga appar för Windows Phone. Därför kommer det hela tiden nya bra appar, och flera av de kända spelen och applikationerna finns också till WP – till exempel Angry Birds.

Givetvis finns en stark koppling till Microsoft Office, eftersom det Windows Mobile historiskt sett främst har varit ett system för företagskunder. I och med mediabiten i Window Phone verkar det som om Microsoft även vill försöka ta marknadsdelar från Apple och Google.

Tips på appar för Windows Phone:

Appar inte allt – en social mobil

Windows Phone 7 Samsung FocusDen stora skillnaden mellan Windows Phone och Android och iOS, är att Windows Phone har ett nyskapande gränssnitt. Det ser helt annorlunda ut men när man väl börjat använda det känns det väldigt fräscht och smart.

Windows Phone är inte heller lika beroende av appar som konkurrenterna. Du som gillar Facebook och andra sociala nätverk, kommer säkert att gilla Windows Phone. Operativsystemet är nämligen integrerat med bland annat Facebook på ett helt annat sätt än exempelvis med Facebook-appen på iOS. Du kan lätt följa vad som händer, posta statusuppdateringar, chatta och så vidare.

Dina kontakter är samlade – oavsett  varifrån de kommer (Facebook, telefonlistan, Windows Live Messenger etc). Och Microsoft har lyckats presentera allting på ett snyggt sätt. Istället för statiska ikoner används så kallade hubbar som är levande och ändras hela tiden.

Tror du att Windows Phone har någon chans mot iPhone och Android?

Bilder från Windows Phone

Windows Phone 7 - Video och musik

Windows Phone 7 - Microsoft Office

Windows Phone 7 - Spel och Xbox

Windows Phone 7 - Socialt

Windows Phone 7 - Bilder och digitalfoto

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

10 kommentarer

 1. 5700 Sverigedemokrater publicerade på nätet2010-09-21 at 13:57Reply

  […] Windows Phone 7 […]

 2. [VIDEO] Windows Mobile 7 – 22 minuters genomgång | Teknikbrunnen.se2010-02-18 at 18:25Reply

  […] och hålla sig kvar på marknaden med Windows Mobile 7? Läs mer hos Din-It-Kunskap och TKJ om WM7 Posted by admin   @   18 February 2010 0 comments Tags : […]

 3. henrik2010-02-18 at 10:34Reply

  om du kollar på videon som finns där dom visar upp telefonen, så ser du att winphone 7 series stort sett är en mobiltelefonversion av zune hd. Sen har winmo krav på sin hårdvara denna gång så segheten kommer inte finnas (du får inte sälja en winphone 7 på en seg gammal 500mhz qualcomm från 2005, som dom gör idag). Prestandan på dom lurar som kommer få winphone 7 är 1ghz snapdragon, ett exempel på en befintlig telefon som kommer få winphone är Touch HD2.

 4. Jontan2010-02-16 at 11:03Reply

  Jag kollade nyligen upp Zune HD, IPOD touch etc men kunde inte bestämma mig vilken jag skulle köpa. Så läste jag om Windows Phone 7 och beslöt mig för att vänta. Detta lär ha allt som jag vill ha. Ett öppet system som inte begränsar användaren. Framförallt tänker jag på C# möjligheterna och att det kanske finns en chans att det kommer en version som liknar Zune HD.

 5. the blackjacker2010-02-16 at 00:54Reply

  Det bästa windows gjort på senare år är väl egentligen Xbox. Visst det här är bättre än tidigare versioner. Men man verkar helt oförmögen till att skapa ett anständigt designat operativsystem.

  Windows standard brukar vara stelt och skitfult.

 6. Allt om Windows Phone 7 Series – Microsofts nya mobiloperativ | Allt om prylar - din prylguide på nätet2010-02-15 at 23:14Reply

  […] som skrivit om Windows Phone 7 Series: TkJ, IDG.se, Aftonbladet, Engadget, Slashgear, Spara / dela med […]

 7. Windows Phone 7 – snart i en mobil nära dig | Peter Lindén2010-02-15 at 22:22Reply

  […] vad Mobil, Tommy K Johansson, E24, BBC, Computer World, ZDnet och TechRadar […]

 8. [email protected]2010-02-15 at 17:01Reply

  Om de har fått bort segheten så kan det ju gå – men om de ska vara allt för alla så blir det väl hyfsat på allt i stället för toppen för vissa. Jag tror inte affärsfolket ser möjlighet att spela xbox-spel och se på film som det stora lyftet – däremot möjlighet att få företagets system tillgängliga i mobilen vilket är mer troligt med Windowsmobiler än iphone och android.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.