TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

Billaddare
MOBILLADDARE FÖR BILEN!
Den här laddningsadaptern sätter du i bilens kopphållare, kopplad till 12V-uttag. Ladda mobiler via de två USB-portarna.
Supersmidigt - kolla själv!

REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. NU HÖG TkJ-RABATT!!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Windows Phone är igång på allvar?

Windows Phone 8Windows Phone har sedan lanseringen för ungefär ett år sedan inte tagit så stora marknadsandelar som Microsoft hoppats på. Android och iOS ligger fortfarande långt före. Men samtidigt har Microsoft tagit det relativt lugnt eftersom man bygger ett helt nytt ekosystem, i vilket Windows 8 är en väldigt stor del.

Nu när Windows 8 har lanserats och de först mobilerna med nya Windows Phone 8 kommit ut på marknaden, verkar det som om det börjar vända. På ett möte för aktieägarna berättade Steve Ballmer att mobiler med Windows Phone 8 säljer fyra gånger så snabbt som Windows Phone 7 gjorde när det kom.

Windows Phone 8 är en stor uppgradering jämfört med den tidigare versionen. En av de största nyheterna är att operativsystemet använder samma kärna som Windows 8, vilket underlättar en hel del för app-utvecklare. En annan faktor som spelar in är att mobilerna är betydligt mer intressanta rent hårdvarumässigt.

Nokia Lumia 800 i SverigeNär Windows Phone 7 kom var de första mobilerna inte jätteroliga. Jag hade en Samsung Focus som i ärlighetens namn inte var speciellt imponerande jämfört med den iPhone 4 jag körde parallellt. Utbudet av applikationer för Windows Phone var dessutom magert inledningsvis – vilket knappast var oväntat.

Sedan kom Nokia Lumia 800 och den var så bra att jag började använda den som min främsta mobil, och min iPhone halkade ner som andrahandsmobil. Fortfarande var det tunt med applikationer, men under året som gått har det hänt mycket. Och det är knappast en helt galen gissning att antalet appar kommer att öka ordentligt framöver. Idag finns det närmare 120000 appar i Windows Phone Store.

Nokia Lumia med Windows Phone 8

Nokia Lumia 920Nokia Lumia 920 med Windows Phone 8 är en riktigt bra smartphone. Jag har ännu inte skaffat någon (men jag har så klart testat); för tillfället kör jag iPhone 5, efter att ha använt en Motorola Razr med Android i ett par månader. Med risk för att reta upp en hel del av mina läsare måste jag dock säga att min högst subjektiva uppfattning är att iOS och Windows Phone är bättre än Android.

Androids största styrka är också dess största svaghet – att det är fritt fram för mobiltillverkare att ändra i systemet efter eget behag. Vissa Androidmobiler är grymt bra (Samsung Galaxy S3 är sjukt bra) medan andra Androidmobiler är hemska.

Windows Phone 8 säljer bättre

Gotta Be Mobile rapporterade igår om att Steve Ballmer, på ett möte med aktieägarna, berättade att mobiler med Windows Phone 8 säljer fyra gånger mer än vid lanseringen av Windows Phone 7.

Windows Phone 8Det här betyder att Windows Phone är ett operativsystem att räkna med. Rent försäljningsmässigt behöver det dock inte betyda så mycket. Eftersom det såldes så få Windows Phone 7-mobiler, så är fyra gånger mer inte nödvändigtvis en succé.

Ett av skälen till varför Windows Phone 8-mobilerna säljer bättre, är att de helt enkelt är bättre. Det är betydligt bättre hårdvara. Skärmarna är bättre, det är snabbare processorer och digitalkamerorna är skarpare.

Microsofts satsning är dock, som sagt, långsiktig. De kommer inte att kasta in handduken i första taget. Deras tidigare försök med Windows Mobile gick som bekant inte så bra, men Windows Phone är något helt annat. Det är ett helt nytt operativsystem och framför allt är det betydligt bättre sammankopplat med vanliga Windows.

Bara en sådan sak som att gränssnittet är detsamma i Windows Phone och Windows 8 (och även Xbox). Jag är säker på att produkterna kommer att knytas ihop ännu tajtare framöver.

Windows överallt

För att ta ett exempel så börjar du titta på en film på din surfplatta vi frukostbordet, och sedan fortsätter du att titta på mobilen när du åker buss till och från jobbet, och väl hemma ser du klart på filmen på TV:n via din Xbox (eller om du har en framtida TV med stöd för Xbox-plattformen – läs om Xbox TV).

Det här är dock inget som är unikt för Microsoft. Apple arbetar också för fullt på att skapa ett komplett ekosystem, och de har kommit långt, även om de fortfarande ligger lite efter när det gäller vardagsrummet. Visst finns Apple TV, men den har en bra bit att gå innan den är ikapp Xbox. Fast inte lika långt som Windows Phone har för att komma ikapp iPhone…

2013 kommer att bli riktigt spännande.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFACE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. JUST NU firar Microsoft 5 år med Surface och du kan få över 2600 kronor i rabatt när du köper en Surface!

 

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.