TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Rörigt värre: Windows RT versus Windows 8

Skribent:
Publicerad: , 13:56
Respons: 18 kommentarer

Surfplatta med WindowsI mars skrev jag en bloggpost om att det kan bli rörigt för Microsoft att försöka förklara skillnaderna mellan Windows RT och Windows 8 för konsumenter. Det släpps nämligen surfplattor med både RT och Windows 8. Och Windows RT är inte samma sak som Windows 8.

Microsoft har lagt ner rätt mycket kraft, tid och pengar på att förklara skillnaderna, för- och nackdelar med de respektive operativsystemen, men frågan är hur väl man lyckats. En skribent hos The Verge ringde upp ett par Microsoft Store, spelade okunnig och frågade butiksäljarna om skillnaderna. Svaren han fick talar inte för Microsofts fördel…

Den 26 oktober lanseras Windows 8 – och Windows RT – tillsammans med inte bara Microsofts surfplatta Microsoft Surface RT, utan även en rad surfplattor och datorer från andra tillverkare. Windows RT är då det främsta valet av operativsystem.

Det är alltså bara drygt en vecka kvar till lanseringen och om det är några som borde känna till skillnaderna mellan Windows RT och Windows 8, är det säljarna på Microsoft Store, där man kommer att tillhandahålla Surface RT. Surface med Windows 8 kommer först i början av 2013.

Microsoft Store vet inte skillnaden

Surfplatta med Windows och tangentbordMen som Sean Hollister på The Verge avslöjar i sin artikel, har säljarna på Microsoft Store inte full koll. Skribenten ringde upp ett par olika Microsoft Store, uppgav sig vara en okunnig konsument som var intresserad av att köpa Surface men var osäker på skillnaderna mellan Windows RT och Windows 8.

Här är några citat från artikeln:

En säljare förklarade att: ”They’re pretty much the same thing, there is no real huge difference beside the RT is more touch friendly.”

Angående x86/64-program: ”It’s nothing you’d care about, that’s more for people who are building their own software.”

I asked if I could install an older copy of Office from a USB-connected DVD drive. They said yes.

Several representatives said the Surface ran ”Windows 8 RT.”

One rep said that I wouldn’t be able to download apps onto the Surface, period, ”because it’s a tablet.” They added that the Surface Pro would allow downloads.

Two reps told me that I’d be able to install my Steam games on the Surface with Windows RT. One qualified that it would only work so long as I transfered them over USB.

Uppenbarligen är det inte helt lätt att förstå skillnaden. Flera säljare hävdade vidare att Surface RT kör Windows 8; Windows 8 RT.

Samtidigt bör påpekas att den nya generationen av Windows innebär många stora nyheter. Det kräver på sina ställen ett helt nytt tänk. Microsoft meddelar i slutet av artikeln att man håller på att utbilda sina säljare så att de ska ha koll den 26 oktober.

Men vad är skillnaden?

Så vad är då skillnaden mellan Windows RT och Windows 8? Till att börja med är Windows RT byggt för ARM-arkitekturen. Det är till för surfplattor, och andra enheter, som bygger på en ARM-processor. Windows 8 är däremot byggt för x86-arkitekturen, det vill säga den vanliga processortekniken som Windows alltid varit gjort för.

Windows RT kan därför inte köra traditionella Windowsprogram, eftersom de är gjorda för x86-processorer. Alla program och spel som idag finns för Windows kan inte köras på Windows RT. Istället är du begränsad till de appar som finns att hämta från Windows Store.

I Windows RT har du inte tillgång till det så kallade desktop-läget, alltså den traditionella skrivbordsmiljön. Istället är det helt och hållet det nya Windows 8-gränssnittet, som tidigare kallades för Metro.

Windows 8 Metro

Appar som distribueras via Windows Store, Microsofts egna appstore, är gjorda för att köras i det nya Windows 8-gränssnittet. Apparna utvecklas med hjälp av bland annat webbstandarder. De är därför oberoende av processorarkitekturen.

Microsoft kämpar med att övertyga utvecklare att fokusera på att bygga Windows 8-appar (ja, jag vet att namnet är lite konstigt med tanke på att apparna också går att köras på Windows RT, som alltså inte är Windows 8). Idag finns det bara några tusen applikationer i Windows Store, men enligt Microsoft satsar man på att ha över 100000 appar redo i januari 2013.

Ur utvecklarnas perspektiv finns det flera fördelar med att bygga Windows 8-applikationer. Till att börja med kan apparna då säljas via Windows Store, och det underlättar för marknadsföra och distriburera programmen. Apparna kan som sagt köras på samtliga plattformar; alltså både Windows RT och Windows 8.

Nackdelen med den här typen av appar är att man förlorar prestanda. Eftersom programmen körs via ett ramverk, istället för att skicka kommandon direkt till processorn, går det inte att komma upp i de hastigheter som med ett traditionellt x86-program. I de allra flesta fall spelar det här ingen roll. Det innebär knappast inte att apparna blir långsamma.

Inget World of Warcraft på Windows RT

En del program, framför allt avancerade spel, kommer inte att byggas som Windows 8-applikationer utan som vanliga x86-program. De kan därför inte köras under Windows RT, utan kräver en enhet med x86-processor och Windows 8. World of Warcraft kan således inte installeras på en surfplatta med ARM-processor och Windows RT.

De flesta surfplattor som lanseras nu i slutet av oktober, i samband med lanseringen av Windows 8, bygger på ARM-processorer och kör Windows RT. Om dessa ska bli intressanta måste det hända stora saker med Windows Store. Det måste finnas betydligt fler applikationer tillgängliga. De tusental som finns idag räcker inte för att köra dessa surfplattor köpvänliga.

HP Windows surfplatta med avtagbar skärmDet kommer också surfplattor byggda på x86-processorer som kör Windows 8. De kan då köra alla vanliga Windows-program (inklusive alla de miljontals program och spel som idag finns för Windows), och de kan ersätta din bärbara dator. Därför köper man sådana tillsammans med tangentbord. Det har visats flera exempel på bärbara datorer där skärmen kan plockas bort och användas som surfplatta.

Många surfplattor för Windows, både RT och Windows 8, säljs ihop med någon form av tangentbord. Windows-surfplattor är inte som ”vanliga” surfplattor, där syftet främst är att konsumera media. Istället är de mer av en ersättare till bärbara datorer. Konceptet ultrabooks, som spåddes en gyllene framtid, har inte gjort succé och jag tror att Windows-surfplattor med tangentbord kommer ersätta dem.

Framför allt surfplattor med x86-processor och Windows 8 som operativsystem, kan utan problem ersätta din dator. Surfplattor med Windows RT är mer begränsade – i alla fall så länge det inte finns så många program i Windows Store. När till exempel Photoshop släpps som Windows 8-applikation blir det annorlunda.

Jag har fått flera frågor om vilken surfplatta med Windows som jag rekommenderar. Idag har jag inget svar på det. Det är lite trist att Microsoft Surface inte lanseras i Sverige nu den 26 oktober, men det kommer många andra alternativ från andra tillverkare. Men det är ändå för tidigt för att ge ett konkret svar.

Jag vill vänta tills efter lanseringen, för att se hur alternativen ser ut och hur Windows Store ser ut i den färdiga versionen. Skulle Windows Store bara ha 2000 applikationen den 26 oktober, vet jag inte vad jag ska säga…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

18 kommentarer

 1. Anders Nordgren2012-10-24 at 15:57Reply

  @Andreas N
  Nej det kommer knappast att gå långsammare. Det är ju inga stora program som körs i Modern UI (Metro). Det är väl snarare att beteckna som appar. Däremot kan det säkert skilja på en Win8 jämfört med RT men då beroende på vassare hårdvara.

  Traditionella desktopprogram kommer ej att gå att köra på RT men förstås på Win 8. Men även sådana program använder ofta mellanprogramvara i form av ramverk numera. Förr skrevs ju alla program med direktaccess till hårdvaran men det är inte så vanligt numera.
  DotNet Framwork en en mellanprogramvara och Java JRE en annan. Båda har funnits länge.

  Sen angående RT så är det inte en fullfjädrad PC utan just ett OS avsett för plattor och då inte bara x86.

 2. Andreas Nilsson2012-10-24 at 15:23Reply

  Så ett program som är skrivet för att kunna fungera i ”Modern UI” på både Windows 8 och Windows RT kommer gå långsammare än ett som är skrivet att fungera på Windows 8 i ”vanliga” skrivbordsläget? eller har jag fattat det helt fel?

 3. Anders Nordgren2012-10-24 at 09:14Reply

  @TkJ
  Det jag menade är att det är rätt vanligt med mellanprogramvara i form av ramverk.
  Program skrivan för Dotnet använder ju just Dotnetframework och JAVA-program kräver Java Runtime Enviroment.

 4. Tommy k Johansson2012-10-23 at 20:51Reply

  Anders: What you said. :)

 5. Anders Nordgren2012-10-23 at 18:47Reply

  Det är egentligen inte så konstigt.

  Tradiotionellt så har ju program skrivits för ”direktaccess”. Dock är program skrivna för att använder med t.ex .net framwork en annan sak. De programmen använder just Dot Net Framwork. Så har det varit i flera år.
  Ett annat exempel är Java-program som ju använder Java JRE för att köras.

 6. Prisfall.se2012-10-23 at 15:11Reply

  Måste hålla med föregående talare; tycker att win8 inte alls rullats ut lika hårt och tydligt och 7:an gjorde. Lite tråkigt.

 7. Andreas Nilsson2012-10-23 at 12:54Reply

  Reagerade på detta stycke:

  ”Eftersom programmen körs via ett ramverk, istället för att skicka kommandon direkt till processorn, går det inte att komma upp i de hastigheter som med ett traditionellt x86-program.”

  Är det verkligen så att inte apparna är kompilerade för den processor de körs på? Låter ju väldigt märkligt i så fall…

  • Tommy k Johansson2012-10-23 at 15:41Reply

   Andreas: Så märkligt är det väl inte – det är ju så webbapplikationer fungerar.

 8. Billy's Gate Pizza2012-10-22 at 14:53Reply

  Haha, komiskt…. slutade läsa efter första stycket.
  Vem orkar liksom bry sig på microsofts svammel?
  Jag köper en ipad istället – då vet jag att det fungerar utan massa konstiga blåskärmar och timme efter timme av oändligt konfigurerade.

  • Tommy k Johansson2012-10-22 at 18:57Reply

   Billy: Om du inte slutat läsa efter första stycket kanske du lärt dig något, istället för att såga någonting du inte vet något om… :)

 9. Samuel Gustafsson2012-10-20 at 22:06Reply

  Kommer man våga sätta tänderna i Win 8 nu direkt när den lanseras? Är lite orolig, lär nog vänta med Win 8RT tills nästa år när det finns flera appar.

 10. Sebastian2012-10-19 at 20:23Reply

  Tackar! Lika bra att man får svar så man lär sig ;)

  Oavsett hur det är så har inte Microsoft lyckats med lanseringen av Windows 8.
  När 7:an kom, visste jag exakt när, var och hur jag skulle köpa den. Dessutom blev det ett köp nästan direkt på releasedagen!

 11. Pär2012-10-19 at 19:12Reply

  Tja, win rt är så snurrigt att även du, Tommy, rör ihop det med en detalj. För RT har visst ett desktopläge, men ytterst få desktopapplikationer, pga arm ist för x86/64. Office 2013 kommer vara i desktopläge även på RT, och så finns ju utforskaren, anteckningar och ytterligare ett par sådana klassiska appar.

 12. André2012-10-19 at 18:54Reply

  Windows RT kan jämföras med iOS eller Android och vanliga windows 8 som det tidigare windows versioner eller Linux om man så vill :P

 13. Anders Nordgren2012-10-19 at 16:17Reply

  Win 8 är ju i praktiken en helt vanlig PC-dator med lite annolunda startskärm. Det som verkligen blir nytt är pekskärmsmöjligheterna.

  RT är ju rätt annolunda ja. Sån kan man tänka sig till rätt pris. Man är klart mer begränsad med en sådan. Åtminstone inledningsvis. Efterhand som det finns appar så ändrar väl det sig. Och den ändringen måste nog till snabbt, dvs många och bra appar.
  Å andra sidan körs ju mycket genom webbläsaren numera.

  Sen på sikt (flera år) så kommer nog det mesta köras med webbappar förutom tunga applikationer. Så det gamla windowsskrivbordets betydelse lär minska efterhand.

 14. Ralph Andersson2012-10-19 at 16:04Reply

  Tack för en enkel och uttömmande förklaring. Inte lätt att veta vad man ska välja.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.