TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Operativsystem

Windows tappar allt fler användare till Mac och Linux

Skribent:
Publicerad: , 07:25
Uppdaterad: 2008-07-07, 22:42
Respons: 10 kommentarer

Windows-loggaEnligt en undersökning gjord av Net Applications har Windows tappat marknadsandelar. I juni förra året körde 93,35 procent av användarna på Windows, men i juni nu i år låg siffran istället på 90,89 procent. Det kanske inte låter jättemycket, men det är det. Föreställ dig själv hur många datorer det finns..

De allra flesta verkar ha gått över till MacOS, som idag har 7,94 procent av marknaden. Det är rätt imponerande. Jag tror att iPod ligger bakom framgångarna för Mac. Folk tenderar att älska sina iPods, och när det är dags att köpa dator börjar det säkert luta mot att skaffa en från samma tillverkare som gör just iPoden. Den enorma framgång iPod haft har stärkt Apples varumärke extremt mycket. Vad jag menar är att många fått upp ögonen för Apple och deras datorer tack vare iPod. Före iPod var det många som inte visste vad Mac var för något.

MacOS har dessutom blivit väldigt mycket bättre och även om Apples datorer fortfarande kostar en bra slant, så har de gått ner till rimliga nivåer. Operativsystemet är förbaskat snyggt och lätt att använda, speciellt för nybörjare, samtidigt som man slipper en del trubbel som kan uppstå under Windows; virus och liknande existerar exempelvis knappt.

Personligen tycker jag så klart att PC och Windows är bättre. Hade jag inte gjort det, hade det här varit en Mac-blogg. :-)

[Källa: 4sysops]

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

KÖPA NY DATOR: Sponsrade länkar

Köpa ny dator? Här får du de bästa råden och förslagen på vad du ska lägga dina pengar på, när du ska köpa en ny dator! Billigast? Gamer? Supertunn och lätt ultrabook?

Kommentarer

10 kommentarer

 1. Gustaf2008-09-24 at 20:25Reply

  Har kört Windows länge nu men börjar bli lite uttråkad, sker inget nytt. Mac har jag testat flera gånger men faller inte för deras OS. Linux är det OS jag vill se mer av, tar lite minne och verkar roligare att navigera i.

 2. Fotograf2008-07-12 at 16:18Reply

  Vill man köra OSX på sin Pc funkar det med om man bara har Intelprocessor. OSX86 heter det.

 3. TkJ2008-07-09 at 14:50Reply

  Fredrik: Val av OS handlar väl alltid om personliga preferenser? :) Jag vill inte peka på saker jag gillar med Windows, för då kommer det massor av sura kommentarer om att man kan göra samma sak på Linux och Mac (och det KAN man, jag vet). Så jag nöjer mig med att säga att jag föredrar Windows. Dels är det av gammal vana; jag kan Windows, jag gillar det. Sedan är det klart att mitt jobb kräver att jag kör Windows. :)

  Jag anser inte att Windows är bättre än vare sig Linux eller MacOS – jag föredrar bara det, på samma sätt som jag föredrar att köra Peugeot. Peugeot är knappast bättre än någon annan bil, men bortsett från min första bil – en folkvagn – så har jag alltid kört Peugeot (är inne på min fjärde). Jag gillar dem.

 4. TkJ2008-07-09 at 14:46Reply

  Mattias: Det enda nackdel med att använda Linux i skolan, är att eleverna inte får Windows-kunskaper – något som behövs på arbetsmarknaden. Bortser man från det är det tummen upp för Linux på skoldatorer!

 5. Mattias2008-07-09 at 14:08Reply

  Vad tror ni om möjligheterna att använda Linux som elevdatorer på gymnasiet? Troligen kommer nog många skolor att välja Linux för prisets skull. Acer Aspire One kommer tex att kosta 1000:- med XP jämfört med Linux.

  Skriver om det på min sida (under fliken OS):

  http://skoldator.wordpress.com

 6. Fredrik R Krohnman2008-07-09 at 10:10Reply

  Tkj,

  jo, det brukar bli en massa irriterande fanboys som härjar runt så fort dylika trådar dyker upp, det var därför jag skulle tycka det vore intressant att höra från en sansad bloggare.

  ”Bättre” är väl snarare en fråga om personliga preferenser when all comes around.

 7. marie2008-07-08 at 15:52Reply

  om man som jag aldrig använt något annat än PC och windows så är det bara det som gäller. fast jag har tittat lite på en Mac men inte mera…så jag gillar Windows:)

 8. TkJ2008-07-08 at 13:22Reply

  Fredrik: Nej, det vill jag inte ge mig in i. Det utmynnar bara i en massa bashing och trams. Alla OS:en har sina positiva och negativa sidor.

 9. Magnus Berg2008-07-08 at 11:08Reply

  Om jag vore rik skulle jag utan tvekan välja Mac. Jag använde Mac under ett gäng år från 7.1 till 9.2 men ar inte kört det Free BSD baserade Mac OS 10. Mac var lätt att administrera/sköta om och gjorde mig aldrig irriterad.
  Men jag testade Linux på dåvarande maccen och fastnade för det. Dels är det gratis. Dels är det kul att hålla på med.
  Windows använder jag till ETT spel. Fy fan vad jag blir förbannad på Windows bara av den lilla användingen. Vista är ju rena diktatorn. Man får inte göra som man själ vill utan Windows ska bestämma allt. Och så jävla överbelastat med skit. Jag fattar att frihetstörstande individualistiska människor lämnar MS.
  Och hur är det med säkerheten med Vista. Vad är det som installeras när BARA operativssystemet tar 12-15 GB medans hela mitt Linux-system klarar sig med mindre än 5 GB. Är det så att MS byggt en en massa funktioner för att kontrollera användaren. Funktioner som kanske är en del i den så kallade kampen mot terrorismen. Funktioner som kanske är till för att kartlägga användaren. Jag tycker Vista känns väldigt osäkert.

 10. Fredrik R Krohnman2008-07-08 at 11:04Reply

  Eller så vidhåller du det p.g.a arbetsrelaterade skäl ;-)

  Nej, seriöst . Det hade faktiskt varit intressant att läsa varför du tycker att Windows är bättre.

  mvh
  Fredrik
  – kör både och, fast bara på appleburkar.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.