TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows

Windows XP har 1000 dagar kvar att leva

Skribent:
Publicerad: , 20:09
Respons: 13 kommentarer

Windows XP 8 april 2014Microsoft vill verkligen att alla användare av XP ska uppgradera till Windows 7. I ett blogginlägg på The Windows Blog skriver man att det nu är mindre än 1000 dagar kvar av den officiella supporten av Windows XP.

Fast samtidigt är 1000 dagar rätt lång tid. Microsoft kommer att fortsätta ge support för Windows XP fram till 8 april 2014, så det brinner knappast i knutarna. Å andra sidan tycker jag att Windows 7 är bra mycket bättre än XP – samtidigt som jag håller med om att XP var ett riktigt bra OS.

Vad som händer den 8 april 2014, är att Microsoft slutar ge ut patchar och säkerhetsuppdateringar för Windows XP, så efter det bör man verkligen inte kör systemet. En av fördelarna med Windows 7 är, på tal om detta, att det är bra mycket säkrare än XP. Läs Microsofts bloggpost.

Historiskt sett har det hittats massor av allvarliga säkerhetshål i XP, och eftersom systemet fortfarande har många användare kommer cyberskurkar att fortsätta leta säkerhetshål att utnyttja.

Microsoft har flera gånger flyttat fram slutdatumet för Windows XP, på grund av att användare inte velat uppgradera. Vista var ingen större hit och det lockade inte användare, och trots att Windows 7 har funnits ute i sedan oktober 2009 finns det fortfarande många som kör XP.

Vilka kör Windows XP?

De som kör XP är stora företag och ovana användare med äldre datorer. Företagen drar sig för att uppgradera eftersom de ofta har interna system som är utvecklade för XP, medan en stor del av privatanvändarna förmodligen inte ens vet vilket operativsystem som finns på datorn. XP fungerar ju helt okej, så det är svårt att motivera att lägga en rejäl slant på att köpa Windows 7.

Om jag tittar på statistiken för den här bloggen är det cirka 24 procent som fortfarande använder Windows XP. Med tanke på att IT-kompetensen bland mina besökare är relativt hög, skulle jag gissa på att många sitter på sitt jobb. Men det finns också en hel del användare som trivs med XP och som inte har lust att uppgradera till Windows 7.

Som sagt – XP är ett bra operativsystem. Jag höll själv kvar vid det under Vista-perioden (det vill säga – jag körde XP på min huvuddator, givetvis hade jag en dator med Vista av testskäl). Inledningsvis var jag tveksam till att byta från mitt gamla trygga XP till Windows 7. Varför, liksom, XP fungerade ju fint och jag hade byggt upp ett rätt personligt system under alla år.

XP är bra, Windows 7 bättre

Men nu har jag Windows 7 på alla mina datorer (nåja – jag har några äldre XP-maskin, en med Ubuntu och en MacBook Pro) och jag ångrar inte uppgraderingen. Jag kan ärligt säga att Windows 7 är bra mycket bättre än XP. Visst, det är en viss inlärningströskel eftersom gränssnittet är lite annorlunda och många finesser har flyttats och gjorts om. Efter ett tag insåg jag dock att de flesta ändringarna var positiva, och XP-lösningarna kändes då rätt knäppa.

1000 dagar är en lång period. Du har god tid på dig att leta upp och köpa en ny dator med Windows 7. Såvida du inte redan har en dator som håller i flera år framöver, kan du vänta med Windows 7-uppgraderingen till nytt datorköp. Windows 7 kräver emellertid inte mer prestanda än XP, så du behöver ingen värstingmaskin om du vill köpa en Windows 7-licens. Läs om när jag installerade Windows 7 på en Asus Eee PC.

Värt att tillägga är att Windows 8 med största säkerhet kommer att lanseras före 8 april 2014. Med det sagt, kan jag ändå varmt rekommendera att du skaffar Windows 7. Om du inte vill, eller inte har råd, kan du alltid vänta med att köpa nytt när Windows 8 kommit.

Källa: IDG

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

13 kommentarer

 1. Ricky2013-03-10 at 11:36Reply

  @Per-Fredrik Åhs: Håller med dej till 110%

 2. Per-Fredrik Åhs2013-01-13 at 10:21Reply

  Finns ett väldigt stort minus med windows 7 och 8….
  ingen av dom funkar bra med gammla spel.
  jag tycker om att lira diablo 1 och 2 med har provat jätte många lösningar men får grafik buggar och crasher hela tiden med windows 7 o 8.

  bara xp som är redigt stabilt med gammla spel.
  diablo 2 funkar bara med senaste patchen men då kan jag inte lira det mode jag vill för det är en mycket äldre patch..

  att tvinga på folk skit som windows 7 är ett skämt…
  att inte kunna välja är inte rätt.
  hade 7an vart stabilt med gammla spel så hade jag mer än gärna bytt upp mig men tyvär inte…

 3. Stefan2011-07-23 at 21:26Reply

  Jag kommer att stanna på XP då jag anser efterföljande operativsystem är rena skräpet flertalet program fungerar halvdant eller inte alls i Vista, Windows 7 eller Windows 8. Har flertalet backuper liggande på mitt nuvarande XP på flera externa hårddiskar, både efter ren installation med alla då aktuella uppdateringar, samt XP med alla programmen installerade. Händer något så tar det mig ca 40 minuter att återställa till fungernade XP. Innan supporten av uppdateringar upphör, gör jag en ren installation med alla uppdateringar och kör en backup till flera platser, sedan installerar jag mina program och kär backuper. Händer något sedan när XP inte uppdatras längre går återställningen snabbt.

  • TkJ2011-07-23 at 22:18Reply

   Stefan: Vad gör du med din dator som resulterar i att du måste återställa ren installation kontinuerligt? :) Under alla åren med Windows XP installerade jag aldrig om någon av mina datorer.

 4. Liz2011-07-20 at 12:01Reply

  Gillar Win7, köpte ny burk i våras men det är vissa saker jag inte gillar. För oss hemanvändare är det problem med äldre program- och hårdvara och då funkar ofta bara min XP-maskin. Har t o m en ännu äldre burk med Win 98, mitt videofångarkort funkar bara med den så jag får ha 3 datorer i lägenheten. Lite trist att de nya inte har support för de saker man har. Jag har inte ekonomi att byta ut all kringutrustning vart tredje år förutom dator + operativsystem.

 5. nils-göran spjuth2011-07-15 at 21:09Reply

  Glömde att i det förra brevet skriva,att jag själv använder Vista.
  Sköter man det,så är det lika snabbt som Xp/7

 6. nils-göran spjuth2011-07-15 at 21:06Reply

  Vraför håller Windows på med att vart tredje år ”hitta” på ny s.k. operativsystem,och när nu 8:an kommer skall den ges ut i 64-bitars system.
  Gör dem alla i både 32 och 64-system.
  För man har ju inte råd att köpa,allting runt datorn,varje tredje år.
  MvH.
  ovanstående.

 7. Pelle2011-07-15 at 17:10Reply

  Kör XP på min nya stationära, det är en atombaserad så vill inte förstöra prestandan med win7. Köpte även en bärbar med win7 nyligt, den kör jag inte alls för jag tycker win7 är så bakvänt. Ska ta mig i kragen och trycka in ubuntu lr mint på den. Ingen vits bli bekant med win7 när win8 kommer om ett år.

 8. Waneleha2011-07-14 at 22:40Reply

  Jag kör också Win XP och det gör sambon också. Tonåringarna har Vista i sina som är de nyaste datorerna, och jag funderar på att köpa familypack med Win7 till deras och sambons datorer, min däremot är troligen för gammal då den införskaffades 2002. Så det blir nog till att köpa en nya dator men jag har ett dilemma och det är valet mellan en bärbar eller stationär.

 9. Internetblogg2011-07-13 at 13:10Reply

  Tusen dagar, alltså lite dryga tre år, borde ju definitivt vara tillräckligt lång tid för att någon ska ha tid att byta. Jag drog mig själv för att byta från XP av ganska precis samma anledningar som du har men jag måste också hålla med om att när man väl kom över tröskeln så var Windows 7 avsevärt mycket bättre.

 10. fracke2011-07-13 at 12:19Reply

  Köpte en family pack med tre licenser för att uppgradera mina PC till Wint. Har provat på den första som har Vista 64 bit. Men det gick åt h-e när SP1 skulle installeras. Efter hela processen när 99% var konfigurerat kom det upp ett meddelande att ’det går inte att konfigurera Service Pack’ och uppgraderingen av SP1 återställdes. Efter mycket letande och tips på olika webbsiter, även på MS, så gick det inte att rätta till. Nu gör jag om hela installationen från början får jag se om det hjälper. Det är tydligen en hel del som har problem av variernade slag när det gäller inst. av SP1. Och flera som har gett upp försöken med SP1!

 11. Anders Nordgren2011-07-13 at 08:19Reply

  Det är på tiden. XP har totalt sett varit en succé men nu är det dags.

 12. Stefan Nilsson2011-07-12 at 20:37Reply

  Jag kör fortfarande XP men kommer gå över till Windows 7 i samband med att jag köper ny laptop i höst. Anledningen till att jag fortfarande kör XP är för att jag efter snart 10 års användning vet hur allting fungerar. Jag vet hur mapparna är uppbyggda, vilka kommandon som används, hur man hittar i registret, etc. För några år sedan körde min syster Vista och det var helt omöjligt att fixa om där uppstod något problem.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.