TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Domäner

WordPress på egen domän med ett klick

Skribent:
Publicerad: , 10:06
Uppdaterad: 2015-09-14, 00:46
Respons: 18 kommentarer

wordpress-egen-domanJag får ofta frågan om hur svårt det är att installera WordPress på egen domän. Många vill gärna köra sina bloggar på egna domännamn, men vågar inte riktigt ta steget på grund av att de känner sig otekniska. Idag är det dock väldigt enkelt – tack vare One Click Installer, som många webbhotell erbjuder.

I den här bloggposten ska jag demonstrera hur enkelt du kommer igång med en blogg på egen domän. Jag har använt mig av webbhotellet Loopia i mitt exempel, men det finns flera andra webbhotell som erbjuder samma eller liknande tjänst.

Det första du behöver göra är att skaffa en egen domänadress och ett webbhotell. Alla vettiga webbhotell tar hand om domänregistreringen åt dig, så det är som regel väldigt enkelt att komma igång.

Välj ett webbhotell och registrera domän

Jag använder mig av webbhotellen Loopia, Binero och City Network, som alla tre bägge två är riktigt bra. Den här bloggen ligger på City Networks plattform City Cloud. Mina andra domäner ligger hos Loopia.

Fotnot: Binero slutade jag använda. De fick under månad år höga betyg men kvaliteten har dalat. Det fungerade väldigt dåligt, jämfört med konkurrenterna. Dessutom störde jag mig något fruktansvärt på att de upprepande bittert spydde galla över Loopia och City Network, varje gång jag i egenskap av media hade kontakt med dem.

Så vitt jag vet har alla tre webbhotellen möjlighet till One Click Installer. Vilket du ska välja är fritt fram. De är alla bra, och utöver dessa tre finns det massor av andra bra webbhotell. Börja med att välja ett hotell, och därefter beställer du en domän med webbhotellstjänst. Företagen har enkla registreringsformulär på sina sajter, så du kommer igång fort.

När du väl fått din domän registrerad och ditt webbhotell aktiverats, loggar du in på tjänstens administrationsgränssnitt. Detta gör du genom att gå till webbhotellets hemsida och leta efter kundinloggning. Därefter letar du upp One Click Installer.

Uppdatering: FS-Data erbjuder nu också One Click-installer!

Installera WordPress på egen domän

Hos Loopia loggar du in på Loopia Kundzon och klicka i menyn Domäner och webb -> One Click Installer.

loopia-wordpress-egen-doman

Klicka på Installera. Nu kommer du till ett enkelt formulär som du fyller i för att göra installationen:

loopia-one-click-installer

Fyll i namnet på din blogg (du kan ändra detta senare), samt användarnamn och lösenord som du vill använda när du loggar in i WordPress. Klicka i Installationsplats -> Befintlig domän och i rullgardinsmenyn som innehåller alla dina registrerade domäner väljer du den domän som du vill installera WordPress på.

Därefter klickar du på Installera och väntar på att One Click Installer ska installera WordPress på din egen domän.

När detta är klart är din blogg igång. Du får fram en länk till WordPress administrationsgränssnitt, där du loggar in med uppgifterna du angivit. Väl inloggad kan du ändra teman och så vidare. Men det får bli en annan artikel…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

18 kommentarer

 1. 123 saker en Entreprenör bör veta | Tores sagor från verkligheten2012-06-18 at 14:32Reply

  […] Hur du köper en domän och installerar wordpress. […]

 2. TkJ2011-03-26 at 13:25Reply

  Lani: Det stämmer, om man pekar om alla sidorna med en redirect (HTTP 301, om jag inte minns helt fel) så kan man flytta utan att förlora. Så, okej, det GÅR att flytta korrekt. :) Men det kräver lite tekniskt arbete.

 3. Lani2011-03-26 at 12:24Reply

  @TkJ: Ah ok, då förstår jag. Fast artikeln som jag hänvisade till påstår sig ha en lösning även på detta (Steg 3 och 4). Man måste dock köpa en premium-tjänst hos wordpress.com för $10 per år (då, för 1 år sedan).

  Artikelförfattaren förklarar dock inte varför man måste peka om sin domän fram och tillbaks, bara hur man ska göra för att det ska fungera. Kanske har med att göra att WordPress vill kunna verifiera att man äger domänen man pekar om till?

  Denna artikel är dock ett år gammal, och när jag tittar runt på WordPress.com verkar det som om de har ett nytt sätt:

  http://en.support.wordpress.com/site-redirect/

  Just anledningarna till detta listas just att man inte vill tappa trafik. Men jag vet inte hur bra det fungerar, har ju aldrig testat själv, även om jag funderar på det.

 4. Lani2011-03-25 at 20:35Reply

  @TkJ: Vad menar du att det inte går att flytta en sida ifrån wordpress.com till sin egen domän? Har det med FrontPage-biten att göra?

  För annars borde det väl inte vara några problem? Hittade en guide som jag skummade igenom, om det stämmer som står där verkar det inte så svårt: http://www.labnol.org/internet/migrate-wordpress-blog-to-own-domain/12776/

  Har själv funderat på att kanske så småningom flytta min blog. Fast funderar på att leta ett webbhotell i usa då. Eftersom jag skriver på engelska. Tänker att det kanske ger merparten av mina läsare bättre svarstider då? Men då bör jag kanske först kolla upp vart ifrån mina besökare egentligen kommer och inte bara göra ett antagande ;)

  Mycket att tänka på i alla fall, som med sökmotorerna, artikeln jag hänvisar till tar även upp ett sätt att behålla träffarna. Men jag antar att man måste vara mer aktiv själv med att dela sina nya inlägg på diverse siter? Google verkar indexera wordpress.com ganska ofta och skriver man där sprids ens inlägg genom andras bloggar på wordpress.com, då de skriver om samma ämnen.

  Helt klart ett intressant ämne detta :)

  • TkJ2011-03-26 at 02:40Reply

   Lani: Vad jag menar är att när du flyttar från wordpress.com till egen domän så byts din adress så klart, och det är riktigt dåligt ur sökmotorperspektiv. Du är tillbaka på noll, typ. :)

 5. Vi Två2011-03-03 at 20:30Reply

  Har webbhotell: one.com men jag har inte kommit underfund med hur jag ska installera WordPress så jag kan jobba från Front Page…
  Så jag startade upp en sida på WordPress…..men frågan återstår hur jag ska kunna få den till mitt webbhotell one.com ?

  • TkJ2011-03-04 at 10:56Reply

   Vi Två: Meningen med WordPress är att du inte ska arbeta med FrontPage eller dylika verktyg. WordPress är ett publiceringssystem så du slipper pilla med saker manuellt.

   Du kan inte flytta en sida från WordPress.com till ditt webbhotell.

 6. Olov2011-03-03 at 17:34Reply

  Är det lika enkelt att göra det via en Subdomän.
  Ska en subdomän registreras om huvud domänen är registrerad?

  Tjena!

  • TkJ2011-03-03 at 17:42Reply

   Olov: Om du har huvuddomänen registrerad och pekad till ett webbhotell, låter de allra flesta webbhotell dig lägga upp subdomäner gratis via administrationsgränssnittet. Sedan kan du köra One Click-installer på det.

 7. Elisabeth2011-01-14 at 13:55Reply

  Hej!
  Jag var länge tveksam till det här med bloggar. Har en bakgrund som journalist,informationschef och arbetar idag som mediepedagog. Efter att ha läst ”Så skapar du en framgångsrik blogg” ändrades min inställning helt. Jag driver idag en blogg på egen domän och tycker bloggandet är berikande, skapande, kunskapande och riktigt roligt. Tack för att du ändrade min inställning till bloggandet.

 8. wifi3g64gb2011-01-14 at 12:32Reply

  En liten fråga, är det nåt fel eller inte bra att ha sin Svenska blog på tex Hostgator?

 9. Daniel2011-01-13 at 22:55Reply

  Loopia har den klart smidigaste One-click-installern på marknaden. Stort plus att du tog upp dem som exempel.

 10. Anders2011-01-13 at 21:10Reply

  Gustav.
  Med tanke på att WP har rätt många säkerhetshål så är det ju bra att det kommer uppdateringar. Ännu bättre om det sker automatiskt med

 11. Gustav2011-01-13 at 14:20Reply

  På Binero fungerar det också bra. Det som är extra bra med de här one-click installationerna är att man också kan utnyttja dem när man behöver uppdatera till en ny version. (Vilket kanske är den enda nackdelen med WordPress – att det kommer rätt många uppdateringar.)

 12. Johan Lundberg2011-01-13 at 12:44Reply

  Det finns enklare sätt att installera WordPress hos Loopia, det är bara att fylla i formuläret på adress http://www.johlun.se/foretagare så är det klart. Allt du gör efter det är att betala fakturan och vänta på inloggningskoderna.

  Just nu är det begränsat till företag i Lidköping, men undantag görs för läsare av TKJ-bloggen ;-)

 13. Stefan Johansson2011-01-13 at 11:46Reply

  Jag kollade i tisdags och då hittade jag inte någon one click installer.

 14. Carin2011-01-13 at 11:28Reply

  Funkar klockrent på Loopia. Har gjort flera installationer där.

 15. ingo2011-01-13 at 10:53Reply

  Har CityNetwork fått igång sin one-click-install på sitt webhotell ännu?
  Vet att de jobbar på det, men när jag kollade i fredags fanns det ej ännu.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.