TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

6 nyttiga tips för dig som använder WordPress

Skribent:
Publicerad: , 12:12
Uppdaterad: 2011-07-12, 13:17
Respons: 8 kommentarer

Jag har ingen statistik på det, men de allra flesta bloggar som inte använder sig av tredjepartstjänster som Blogger och liknande, verkar köra WordPress som publiceringssystem. Det är inte speciellt konstigt, med tanke på hur bra verktyget är. Jag använder själv WordPress, fast jag har i skrivande stund inte hunnit uppdatera till nya WordPress 2.5. Här kommer ett par tips baserade på min egen erfarenhet, för dig som också använder WordPress.

1. Använd bra länkar
Det finns flera val för hur länkarna till dina inlägg ska se ut. Det bästa, ur SEO-perspektiv (det vill säga sökmotoroptimering) är att ha som jag; www.dinblogg.se/din-rubrik. Detta ändrar du snabbt under Options -> Permalinks och där väljer du Custom och skriver in /%postname%/.

2. Justera länkarna manuellt
Som standard skapar WordPress den så kallade permalänken – det vill säga länken till ditt inlägg – baserat på din rubrik. Det blir långa och inte speciellt sökmotorvänliga länkar. När du skriver inlägg hittar du i högerspalten ett fält som heter Post Slug. Här kan du knappa in din permalänk (utan domännamn). När jag skrev detta inlägg fyllde jag i Post Slug i wordpress-tips istället för 6-nyttiga-tips-for-dig-som-anvander-wordpress. Använd gemener, inga mellanslag och inga konstiga tecken.

Jag har faktiskt ändrat permalänkarna på äldre inlägg, till följd av att de gått uppåt i sökmotorerna på grund av de bättre skrivna länkarna. Det går att ändra permalänkar i WordPress – den gamla länken pekas då automatiskt om. Smart!

3. Använd Trackbacks
Jag har tidigare skrivit en artikel om hur bra det är med trackbacks. Ett tips är att inför varje postning söka på bloggar.se för att se om andra bloggare skrivit om ämnet. Länka till dem och lägg in deras trackback-länkar i Trackbacks-fältet i din postning. Läs mer om trackbacks.

4. Lär dig snabbkommandon i texteditorn
När du skriver ditt inlägg under Write och i Visual-läget finns det en hel snabbkommandon som är bra att känna till. Ctrl+[B] sätter fetstil, Shift+Alt+A skapar en länk av markerad text. Håll muspekaren över ikonerna för finesserna så visas en kort informationstext som även innehåller funktionens snabbkommando.

5. Skriv texter i förväg
Om du sitter en kväll och känner att du har flyt i skrivande – skriv flera inlägg och ändra Post Timestamp för att portionera ut inläggen istället för att putta ut allihopa samtidigt. Du kan sprida ut dem under flera dagar om du vill. Det bästa är att publicera kontinuerligt så att dina läsare vänjer sig. Om du skickar upp fem inlägg inom en timme kommer många att bara läsa det sista inlägget.

6. Ta en rejäl säkerhetskopia
Lita inte på webbhotell, webbservrar eller deras existerande backuplösningar! Se till att sätta i system att då och då ta en manuell säkerhetskopia. Gå till Manage -> Export och välj Download Export File med All markerat. Nu får du ner en XML-fil med alla dina inlägg.

Denna innehåller dock inte dina bilder eller de eventuella ändringar som du har gjort i dina mallsidor. Så koppla upp dig via FTP till din webbserver och hämta hem hela din blogg. Det skadar definitivt inte. Tänk själv vad det skulle innebära om din blogg kraschade och försvann?

Mer läsning:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

8 kommentarer

 1. Fredrik2013-12-28 at 20:51Reply

  Bra tips fortfarande! Jag har skrivit en lista på 5 plugins man borde skaffa direkt! http://www.starta-blogg.se/wordpress/wordpress-tillagg-du-bor-installera-direkt/

 2. Fler besökare till bloggen | Lindah.se2013-01-10 at 12:49Reply

  […] En annan bra sida med tips är TKJ . […]

 3. Lindah2013-01-10 at 12:45Reply

  Tusen tack för alla superbra tips. Jag ska använda mig av dem alla. Nån dag, när jag har lite tid över. För vad jag har förstått så är det ganska tidskrävande. Men trägen vinner.

 4. beardy2010-06-12 at 14:58Reply

  Intressanta tips. Jag undrar dock, om det stämmer att Permalinks som http://www.dinblogg.se/din-rubrik verkligen är ”bättre”, än att även ha med datumet. Möjligen kan det vara bra, så att folk inte ser det som ”gammalt inlägg” och går vidare, om datumet är med, men varför det skulle spela roll för moderna sökmotorer förstår jag inte riktigt. (Jag tycker själv det är trevligt att ha datumet i länken.) Du säger att enskilt ändrade permalinks redirectas, men jag undrar hur det är om man ändrar hela permalinkstrukturen, om alla gamla pekas om eller inte.. får titta närmare på det, om jag nu bestämmer mig för att pröva det rådet i praktiken.

 5. Dennis2010-02-01 at 00:14Reply

  Du tar upp en hel del väldigt bra och tänkvärda saker, har läst lite om sökoptimering och såg att man inte bör ha titlar på mer än 40 ord. Väldigt bra att du skrev att man kunde ändra permalänkarna då de ju använder titeln. Har inte tänkt på det innan.
  Väldigt bra sida förresten, inne här och får inspiration minst 2 ggr per dag.

  MVH Dennis

 6. Maria2009-11-23 at 15:43Reply

  Hej!

  Jag har läst ”Blogg-guiden” som du har skrivit. Den är verkligen jättebra, men jag har ett problem. Jag skulle ändra mina permalänkar och gjorde som det stod i tidningen och fick då som svar: ”Du bör uppdatera din .htaccess nu.”
  Eh..??????? Min vad för något? Jag är helt nollställd och förstår inte vart jag hittar den. Jag har kollat på mitt webbhotell (Surftown) men hittar inte.
  Tror du att du kan hjälpa mig, så att jag vet hur jag ska göra?
  Tack! / Maria
  P.S Du är min blogginspiratör i min blogg den här veckan. :-) D.S

 7. Nicklas2008-04-28 at 20:02Reply

  Har aldrig själv använt mig av det riktiga WordPress, men dock WordPress.com.
  Jag tror mycket av WordPress framgång har med att det är så många som använder det, ungefär som för Windows.
  Även att Movable Type började kosta kostade (vilket det inte längre gör tack vare WordPress framgångar).
  Verktyg som t.ex. Typo, Mephisto och Textpattern hamnar i skym undan.
  Men självklart har de en så stor marknadsandel för att det är en bra produkt.

 8. Börje Frylmark2008-04-04 at 00:45Reply

  Skönt att du är tillbaka igen, förresten. Crohns låter inte som någon höjdare alls!

  Minns inte riktigt hur jag halkade in här, men det är jobbigt för nu har den här bloggen blivit lite av ett gift :-) Många bra tips, vilket aldrig är fel.

  Har själv bloggat sen… jag minns knappt längre, och håller med om att WordPress är ett av de bättre verktygen. Men för närvarande kör jag på Blogger, kanske mest för att det är enkelt och snabbt att komma igång med, särskilt om man som jag drar igång en ny blogg titt som tätt. Och så är jag kanske lite lat.

  Men så småningom ska jag nog återgå till WordPress.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.