TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

Gratisprogrammet WriteMonkey härligt för skribenter

Skribent:
Publicerad: , 08:06
Respons: 5 kommentarer

writemonkey-skrivmaskinWriteMonkey är ett gratisprogram som riktar sig mot skribenter – allt från bloggare till författare.

Tanken är, precis som med tidigare nämnda Q10, att erbjuda en helt störningsfri miljö att skriva i. Antingen tycker du det är helt värdelöst, eller så älskar du det. Jag tillhör den sista gruppen.

När jag ska skriva lite längre texter tycker jag att det är väldigt skönt att starta en editor som öppnar sig i fullskärm, med svart bakgrund och grön text. Här finns ingen annan grafik, inga möjligheter att göra redigeringar med fetstil eller kursivering. Du kan ändra själva grundtypsnittet, men du kan inte ha flera typsnitt.

WriteMonkey en digital skrivmaskin

Tanken med Q10 och WriteMonkey är att ta dig tillbaka till tiden då vi använde oss att skrivmaskiner. Bägge programmen har till och med ljudeffekter som är hämtade från klassiska skrivmaskiner (det här kan du så klart stänga av, även om det är rätt charmigt – en stund).

writemonkey

Skillnaden mellan Q10 och WriteMonkey är att den senare är lite mer avancerad. Det finns fler funktioner att använda dig av. Du kan till exempel använda dig av * för att markera ord som ska bli fetstil. När du kopierar text kan du göra det med HTML-formatering, och då taggas fetstil, paragrafer och sådant. Perfekt om du ska kopiera in texten i exempelvis WordPress editor.

Det är som sagt inte alla som faller för den här typen av programvara, men om du skriver mycket tycker jag att du ska testa det. Jag har självt märkt att jag blir mer kreativ i Q10 eller WriteMonkey, eftersom det inte finns en massa störande moment.

I den här miljön kan jag lockas till att kolla vad det var för mejl som kom, eller svara på ett meddelande via Messenger. Eller, som i fallet Word, spendera en kvart på att hitta ett snyggt typsnitt på mellanrubrikerna…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Xina2010-10-29 at 21:58Reply

  Trevligt program. Det funkade väldigt bra ihop med FF-tillägget ”It’s All Text” [https://addons.mozilla.org/sv-SE/firefox/addon/4125/] så man kan fokusera på inlägg på forum, mejl och viktiga kommentarer som den här.

 2. theword2010-10-26 at 22:06Reply

  Det är helt förståeligt att sånt sker ibland och i regel har du ju ett jättebra språk, det är därför jag reagerade nu (de hopplösa fallen är det ju ingen idé att gnälla på, det är lika oschysst som att uppmana en blind att ”se upp”).
  På en blogg såg jag idag uttrycket ”embäddade videor”, det tror jag inte att du nånsin skulle använda. ;)

 3. theword2010-10-25 at 14:06Reply

  Kul, ska testa!
  Men, snälla: *stycken*, inte paragrafer. Paragrafer (§) används bara i lagar och stadgar. (Förlåt att jag gnäller, men det här är en av mina käpphästar.)

  • TkJ2010-10-25 at 14:35Reply

   theword: Ah, du har helt rätt. :) Jag vet, men ibland slinker svengelskan in… Jag har dock en korrekturläsare numera, så vi skyller på @olaclaesson tills vidare! ;)

 4. Moniqa Norrgård2010-10-25 at 13:06Reply

  Skojar du? Man blir ju helt vansinnig på att det ser ut som det gör på skärmen – och att man knappt kan göra något annat än att just skriva. Tillbaka till stenåldern. Som när jag hade lektion i maskinskrivning på högstadiet. Fattas bara lite tippex och blått karbonpapper… Nä, detta är inget för mig, men återkom om du hittar något där man skriver som med penna – och handstil. I det forumet är JAG mest kreativ – även om det lätt blir lite klotter i kanterna, men det kan ju i säg vara charmigt.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.