TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Office-verktyg

Writer2ePub för OpenOffice skapar ePub gratis och lätt

Skribent:
Publicerad: , 22:54
Respons: Skriv en kommentar!

Så skapar du en ePub-bok med gratis verktygI och med att var och varannan svensk drömmer om att skriva en bok, samtidigt som egenutgivning blir allt enklare, är det många som vill göra allt själva. Och tack vare våra datorer och smarta program är det fullt möjligt. När det handlar om e-böcker är ePub det filformat som gäller.

Det är tyvärr inte alltid så lätt att skapa fungerande ePub-filer. Om din bok inte är allt för avancerad grafiskt sett, brukar det inte vara några större problem. Det finns en hel del bra verktyg – Writer2ePub är ett gratis tillägg för ordbehandlaren Writer, som ingår i OpenOffice och LibreOffice, två gratis Office-paket.

För att skriva din bok kan du använda vilket textprogram som helst. Det finns garanterat ett program för varje smak. Men oavsett vad du vill skriva i, behöver du sedan ett program för att sätta själva boken – det vill säga designa den med rätt typsnitt, kapitelindelning, eventuella rubriker och så vidare.

Det vanligaste är att använda en ordbehandlare i ett Office-paket. Populäraste valet är Microsoft Word, som ingår i företagets Office-paket.

Gratis Officepaket alternativ till Microsoft

Historiskt sett har det här kostat en rejäl slant att investera i, men numera kan du skaffa det som prenumerationstjänst för från 89 kronor i månaden. Tjänsten heter Office 365 och då ingår alla de senaste versionerna av programmen samt 1 TB lagring i molntjänsten OneDrive och en del annat.

LibreOffice
image-22952

LibreOffice är ett gratis Office-paket som innehåller alla program du behöver. Ordbehandlaren Writer fungerar utmärkt.

Ett alternativ för dig som inte vill betala ett öre, är de Office-paket som utvecklas under öppen källkod. De två mest kända är LibreOffice och OpenOffice. I dessa paket ingår ordbehandlaren Writer, som är riktigt bra. Personligen tycker jag Microsoft Office är skarpare, men med tanke på prislappen är LibreOffice och OpenOffice utmärkta alternativ.

Om du nu satt din bok i Writer, så vill du till slut konvertera boken till ePub-format – det vill säga det filformat som alla e-boksläsare använder sig av. När du skapar material för en ePub-fil ska du inte lägga in omslaget i själva dokumentet. Omslaget ligger istället som en fristående bild du importerar vid konverteringen.

Installera Writer2ePub
image-22953

För att komma igång och skapa ePub-böcker i Writer, behöver du ladda ned Writer2ePub. Det är ett gratis tillägg för ordbehandlaren som låter dig generera ePub-filer.

Så skapar du ePub-böcker med Writer2ePub

Ladda ner och installera tillägget Writer2ePub. När du installerar det kommer Writer att öppnas, och du får godkänna en del dialogrutor för att installera tillägget. Efter det kan det krävas att du startar om Writer. Därefter hittar du tre stycken nya ikoner i verktygsfältet, tillhörande Writer2ePub.

Writer2ePub skapa ePub-böcker gratis

När du har installerat tillägget Writer2ePub till ordbehandlaren Writer, i antingen OpenOffice eller LibreOffice, hittar du tre nya knappar i verktygsfältet.

Den första ikonen, från vänster, används för att skapa din ePub-bok. Den andra klickar du upp för att mata in all metainformation om boken (men detta fönster öppnas även när du klickar den första ikonen). Den tredje ikonen visar inställningar. Här vill du nog klicka bort ”Add W2E credits at the end of the book”, annars läggs det till en sista sida med tilläggets logotyp.

Metainformation består av olika data om boken; titel, författare, utgivningsdatum, ISBN-nummer, förlag och så vidare. Här hittar du även möjligheten att lägga till ditt omslag. I rutan Cover klickar du i From file och sedan letar du upp bilden på ditt omslag. Rekommenderad storlek för omslag är 800×600 pixlar.

Metainformation om din ePub-bok
image-22954

Innan du kan skapa din ePub-fil behöver du fylla i metainformation om boken; titel, författare, utgivare och så vidare. Samt lägga in ett omslag.

När du väl fyllt i all information om din e-bok klickar du på OK ute i vänsterkanten. Nu kommer din e-bok att skapas i samma katalog som du har sparat ditt dokument.

Svårare än så är det inte att skapa en ePub-fil av din bok. Den här kan du nu använda för att sälja och distribuera, eller vad du vill. Ett tips för dig som själv vill sälja e-böcker, är att använda dig av tjänsten Shoutly. Det kan jag varmt rekommendera.

Programinformation

Writer2ePub (tillägg LibreOffice)

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.