TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Xbox

Xbox One i center av framtidens vardagsrum

Skribent:
Publicerad: , 22:40
Respons: 1 kommentar

Xbox OneXbox One är namnet på den nya generationen av Microsofts spelkonsol. Det vore dock fel att kalla Xbox One för spelkonsol, för den är betydligt mer än så. Enheten presenterades nu ikväll och det verkar som om Microsoft lyckats sätta ihop en riktigt intressant produkt.

En hel del av funktionerna är sådant vi redan känner till via rykten och spekulationer, men det gör knappast Xbox One mindre intressant. Som vi gissat är Xbox One som sagt mer än en spelkonsol. Det är mer av en komplett mediaenhet med massor av funktioner för att hantera TV-sändningar, film, musik och allt annat som du kan använda din TV till.

Designen på Xbox One är en smula otippad. Det ser helt enkelt inte ut som en spelkonsol – amerikanska media har gjort liknelser med TiVo, som är en populär enhet för att spela in TV. Vi som inte är så bekanta med TiVo kan jämföra den med en vanlig TV-box.

Xbox One är i det stora hela en svart rektangulär box. Utseendet säger inte så mycket, och det är nog det som är syftet. Eftersom spel bara är en av flera funktioner i Xbox One ville Microsoft säkert tvätta bort eventuella detaljer i designen som gör att man tycker att den ser ut som en spelkonsol.

Till att börja med ingår Kinect 2.0 som standard. Tekniken används inte bara för dansspel, utan även för att hantera gränssnittet. Du kan styra Xbox One genom röstkommandon och olika rörelser, och med hjälp av kamerorna i Kinect-enheten kan enheten även läsa av och se vilka som befinner sig framför TV:n.

Xbox One hanterar även TV

Xbox One har givetvis en HDMI-utgång för anslutning till din TV, men än mer intressant är att den också har en HDMI-ingång. Den används för att ansluta din digitalbox till Xbox One. TV-sändningar går alltså via din Xbox, och syftet med det är dels att ta över all hantering så att du kan styra allt via Xboxs gränssnitt, och dels för att låta dig programmera inspelningar. Om du idag har en inspelningsbar box kan du istället låta Xboxen hantera all inspelning av TV-sändningar.

Kanske sätter rättigheter och lagar käppar i hjulet, men rent tekniskt borde detta innebära att du får kontroll över dina inspelade TV-program. Du borde kunna överföra dem till andra enheter, antingen genom att ansluta en hårddisk eller ett USB-minne via Xboxs USB3-port, eller via nätverket (Xbox One har både WiFi och Ethernet). Det borde också gå att strömma inspelat material till andra enheter, till exempel din surfplatta eller dator, eller varför inte en annan Xbox på annat ställe i hemmet.

IDG skriver i sin artikel om Xbox One, att enheten imponerar vad gäller hur allting samspelar med varandra:

För det första lägger Microsoft stort fokus på interaktivitet och multitasking. Du kommer till exempel kunna ha flera program öppna på skärmen samtidigt. Ser du en film kan du ha en sidomeny där information visas. Ringer någon på Skype dyker det upp i samma sidomeny. [Källa: IDG]

Om vi tittar på hårdvaran är det inga överraskningar. Det sitter en åttakärning processor i enheten, tillsammans med 8 GB internminne och 500 GB hårddisk (vilket spontant känns löjligt lite med tanke på att enheten ska användas för att spela in TV och annat – det skiljer inte mycket i pris mellan 500 GB och 2000 GB). Den optiska enheten är en Bluray, så att du även kan titta på alla dina Bluray-filmer.

Jag vill avsluta med att säga att jag inte hunnit fördjupa mig i tekniken och vad Xbox One klarar av. Mina ungar är sjuka så jag har varit hemma med dem, så det är därför jag inte haft möjlighet att skriva en bättre och mer påläst bloggpost. Men eftersom nyheten är så pass stor ville jag inte hoppa över det, trots att jag missade live-sändningen. Jag får be att återkomma med en bättre rapport snarast möjligast, och om jag har skrivit något fel får du gärna rätta mig…

Källor: Aftonbladet, DN, Sweclockers

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

En kommentar

  1. Henrik Andersson2013-05-21 at 23:24Reply

    Synd att dom inte visade något spel relaterat(förutom alla jävla sport spel som ingen bryr sig om även dom dom var snyggt renderade) för CoD vad inte ”Gameplay” även om dom vill tro det det var en Trailer samt att vill man köra FPSer(first person shooter) så ska det göras på PC för du vill ha mer än 60fps(frames per second) när du kör dom,

    så jag tro att dom har tappat endel av ”hardcore” gamers som dom har riktat sig till sedan dag ett men kanske fått några mer ”casual” spelare

    Och några saker som jag störde mig på är att den inte kommer vara bakåtkompatibel med 360(och om den är det så kommer dom ta betalt för att du aktivera att 360 spel på den), samt att så fort man frågar dom om när dom ska skippa att ta betalt för att man använder internet med den(xbox gold) som är gratis på ALLA andra konsoller så byter dom ämne direkt och det är just Xbox gold i dagsläget som gör att folk inte väljer den.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.